Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 94

Wątek: Tanie statywy - przestroga

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez More86 Zobacz posta
    Mam dość, teraz nie wezmę nic co nie ma manfrotto lub gitzo w nazwie.
    Nie byłbym tak ortodoksyjny, Benro, Velbon oraz Slik też mają przyzwoite produkty w swojej ofercie.
    Swego czasu używałem statywu Bilory. Nogi są w użyciu do dziś, bo stabilne i lżejsze od frotki którą posiadam ale głowica.... gdy kupiłem oryginał 141RC, którego produkt Bilory był podróbą zrozumiałem skąd ta różnica w cenie :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pank - chyba nie warto kombinować - przejedź się na Żytnią, może naprawa nie wyjdzie drogo? Powodzenia

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Mam nadzieję że skończy się na rozkręceniu i skręceniu ponownie obiektywu, dzisiaj oddam, zobaczymy.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Uzależniony Awatar Pawel_G
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Swego czasu byłem świadkiem na ślubie kuzyna jak wynajęty fotograf odłożył na stolik przy którym siedział 1D Mk3 z podpiętym 85/1,2 i 430 na sankach. Poszedł na parkiet robić foto drugim Ds. Prawdopodobnie przechodzący kelner szturchnął stół i zestaw poleciał na wykafelkowaną podłogę. Z całego zestawu ucierpiała tylko stopka lampy więc był to fart nie z tej ziemi.
    Pank - wyrazy współczucia. Co do statywu to mam Benro 500EX z głowicą kulową BH-2 i za 450 zł jest to naprawdę fajny zestawik.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Mam nadzieję że skończy się na rozkręceniu i skręceniu ponownie obiektywu, dzisiaj oddam, zobaczymy.
    Wydaje mi się, że gdzieś czytałem o podobnej sytuacji i o ile dobrze pamiętam wymieniono bagnet obiektywu.

Coś już napisał Awatar amphotos

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Statyw to tylko trzy a czasem ( bardzo rzadko ) cztery nogi. A głowica to głowica. Nie jest integralną częścią statywu.
    Nie wiem, czy widziałeś tanie, srebrne statywy z Euro RTV i AGD - widziałeś. No to takie coś nie wytrzyma na pewno i czy to jest głowica, czy nie - całość jest tak beznadziejnie zrobiona, że nie ma to znaczenia.

Zakładam, że statyw panka był na pewno solidniej wyglądający od tych ze zdania powyżej. Z czasem takie niby lepsze okazują się, że są identycznie słabe jak te tanie, małe - do cyfrówek.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

A wiesz po co te statywy tam są? Czy może inaczej. Po co są takie statywy?
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Posiadam tani statyw
    http://www.photoanswers.co.uk/upload...n%20CX-640.jpg
    Chodziłem po Krecie z założonym nań aparatem(fakt ze lekie 500d+kit) trzymając tylko statyw, często poziomo, czasem nawet aparatem w dół. Nic sie nie poluzowało. Fakt że nawet nie przyszło mi do glowy iż aparat mógłby się zsunąć... po przeczytaniu tego tematu nigdy już tak z aparatem chodzić nie będę , w każdym razie, moze to zwykły pech ?

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

namoamo - miałem ten statyw. Oddałem koledze. O ile 350 z kitem (albo 28-105) wytrzymywał, to po zapięciu 350 + 70-200/2,8 wszystko trzeszczało. Po zapięciu 40d+70-200/2,8 + telekonwerter x2 - statyw musiał stać na równej powierzchni i nie wolno go było dotykać bo był tak mało stabilny. Szczególnie przy zdjęciach w pionie - odchylenie od osi powodowało że statyw nabierał tendencji do przewracani się. trzeba było w specjalny sposób ustawiać nogi aparatu.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Tanie aluminiowo-plastikowe statywy Velbon nie nadają się do lustrzanek. xxxD z kitem jakoś tam utrzymują ale o stabilności potrzebnej do długich czasów naświetlania nie ma mowy nawet przy takim zestawie. O ustawianiu aparatu w pionie czy choćby minimalnym wysuwaniu kolumny już nie wspomnę.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów