Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: 300D + obiektyw M42 + lampa

Dopiero zaczyna Awatar gabor
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie 300D + obiektyw M42 + lampa

Witam szacowne grono (atoli to mój debiut)
    Mam pytanie do wszystkich znających się na rzeczy i doświadczonych:
    Po podłączeniu obiektywu M42 na wyświetlaczu pojawia się 00 tam gdzie ma być wartość przysłony i żaden sposób nie wiem jak zmusić aparat do zrobienia poprawnie naświetlonego zdjęcia z lampą (tą wbudowaną bo puki co innej nie posiadam). Zarówno w manual, AV, P bez lampy nie ma problemu - wszystko OK.
    Po włączeniu lampy. Byłyska i ... zdjęcie niedoświetlone i co więcej nie ma znaczenia z jakiej odległości i jakie ISO ustawię. Zupełnie tak jakby błyskała minimalną mocą.
    No i czy tak ma być i już, czy też popełniam jakiś błąd, lub czegoś nie wiem.
    Poradźcie proszę.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jakoś tak jest, że wbudowana lampa głupieje bez obiektywu. Jeśli masz wgrany ruski soft (wasia) to możesz zwiększyć siłę lampy i to trochę pomaga - nie do końca, ale efekt jest znośny.

Nie wiem, jak wygląda sytuacja z dedykowanymi lampami EX canona, ale z lampami działającymi w trybie manual nie ma problemu.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Bywalec Awatar bogunow
    Miasto
    Łomża

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Jakoś tak jest, że wbudowana lampa głupieje bez obiektywu. Jeśli masz wgrany ruski soft (wasia) to możesz zwiększyć siłę lampy i to trochę pomaga - nie do końca, ale efekt jest znośny.

Nie wiem, jak wygląda sytuacja z dedykowanymi lampami EX canona, ale z lampami działającymi w trybie manual nie ma problemu.
    Ja zauważyłem, że przy podłączeniu M42 nie działa ruski FEC w aparacie. Lampa błyska tak samo bez względu na to ile damy na "+". Co innego z lampą zewnętrzną (sprawdzałem z 580EX) , błysk regulujemy korekcją siły błysku w lampie i wtedy jest OK.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

U mnie działało jakoś. Na 0 miałem zdjęcie całkiem ciemne, a na +2 już coś było widać.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Wniosek jeden. Od ruskiego softu zacząć trzeba (choć to może wielu zdziwi, że go jeszcze nie mam). Zainstaluję, popróbuję i opowiem co z tego wyszło.
    A co z tym "nie ruskim" softem. Wie ktoś jak z nim "w temacie" 300D +M42 + lampa?

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Z nieruskim nie masz w ogóle żadnego manewru.

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Dzięki. Wgrywam ruski i próbuję.

Domyślnie

Ja mam i ruski soft i dalej zdjęcia są niedoswietlone .Obiektywy M42 wspaniale sprawdzają się przy świetle zastanym ,natomiast przy zastosowaniu flesza w moim przypadku 420EX zdjęcie jest niedoświetlone

Uprawnienia umieszczania postów