Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: W poszukiwaniu światła

Bywalec

Domyślnie

No to pozostaje Ci 28mm 1.8 Czemu ten? Bo ma USM, co to Canon, bo szerszy niż 35mm F2, bo w sigmach to można przebierać i przebierać a efekt i tak nieprzewidywalny... Z minusów mogę wymienić tylko beczkę. Wogóle poczytasz jeszcze trochę CB a skończysz z 5d i jasnymi Lkami

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seb2k6 Zobacz posta
    No to pozostaje Ci 28mm 1.8 Czemu ten? Bo ma USM, co to Canon, bo szerszy niż 35mm F2, bo w sigmach to można przebierać i przebierać a efekt i tak nieprzewidywalny... Z minusów mogę wymienić tylko beczkę. Wogóle poczytasz jeszcze trochę CB a skończysz z 5d i jasnymi Lkami
    Miałeś więcej obrzydzać :P

Skończę jako fotograf ślubny i będę szukał aparatu z detektorem żenady...
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

Mozna obrzydzac ale w koncu i tak zwyciezy zdrowy rozsadek i wziecie C 28 1.8 bedzie tu dobrym wyborem, aczkolwiek tej Sigmy bym nie skreslal [ mam sentyment do tego szkielka = ale ja trafilem bdb egzemplarz ], Canon jest jednak obecnie nieco tanszy.

Lampa wiadomo, dobrze miec, ale na argument ze czasem i jasna stalka nie pomoze, mam inny: bylem kiedys w sytuacji ze ze stalka o swietle 1.4 , iso 1600 [ na 3200 wylazi banding.. ] i majac w tych warunkach czasy po 1/2 sek zaczalem doswietlac lampa - pomoglo, ale zabijalo atmosfere miejsca i skonczylo sie na tym, ze dosc sporo musialem zejsc z moca lampy aby efekty nie bylo co najmniej pokraczne. Nie zawsze jest od czego odbic/ma sie pomocnika.

Bywalec

Domyślnie

No widzisz musiałeś iść na kompromis... albo rozmyte osoby i atmosfera miejsca albo lampa. Niestety nie można mieć wszystkiego tym bardziej w ekstremalnych ciemnościach

ps. Amator ma ten przywilej, że może danego zdjęcia po prostu nie robić jeśli efekty by go nie zadowoliły albo sprzętowo nie wyrabia
    Ostatnio edytowane przez seb2k6 ; 15-02-2010 o 20:46 Powód: źle się wyraziłem :)

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Miałeś więcej obrzydzać :P

...
    No dobrze. Sam tego chciałeś

http://www.photozone.de/canon-eos/15...review?start=2

Poza centrum mydło nawet na APS-C, spore aberracje chromatyczne i beczka. Pamiętaj, że na APS-C to okolice obiektywu standardowego, więc zniekształcenia geometryczne bardziej drażnią.
    Coś takiego miałeś na myśli?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    No dobrze. Sam tego chciałeś
    Pamiętaj, że na APS-C to okolice obiektywu standardowego, więc zniekształcenia geometryczne bardziej drażnią.
    Coś takiego miałeś na myśli?
    Słabo :-P
    Lens correction w DPP to pierwsze co wrzucam dla wszystkich zdjęć

Tak naprawdę byś mi przywalił, jakbyś powiedział że prócz tego że jest trochę szerzej to moje problemy z 50/1.8 (AF, mgiełka nieostrości) nie zmniejszą się znacząco...

?
    Entuzjastyczny Neofita

Bywalec

Domyślnie

Z tym chyba będzie ciężko bo na AF w 28mm nie ma co narzekać - szybki i celny (moim zdaniem). I cichy

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Słabo :-P
    Lens correction w DPP to pierwsze co wrzucam dla wszystkich zdjęć

Tak naprawdę byś mi przywalił, jakbyś powiedział że prócz tego że jest trochę szerzej to moje problemy z 50/1.8 (AF, mgiełka nieostrości) nie zmniejszą się znacząco...

?
    A sprawdzałeś rozdzielczość obrazu przed i po prostowaniu? Jak nie, to porównaj. Oprócz tego obcina kadr. No i praca pod światło też nie za bardzo... Tak, że spokojnie - mgiełkę będziesz miał. A i jeszcze jedno - nia daj się zwieść samplami z bliska. Przy większej odległości coś chyba jest nie tak...
    W końcu miałem obrzydzać...
    Niestety af i konstrukcja są OK. Na dodatek ładnie wygląda z tą sporą przednią soczewką. Na domiar złego pasuje popularna osłona od 28-105.
    )
    Ostatnio edytowane przez tezmarek ; 15-02-2010 o 21:19

Miasto
    Łódź

Domyślnie

A sprawdzałeś rozdzielczość obrazu przed i po prostowaniu? Jak nie, to porównaj. Oprócz tego obcina kadr.
    Porównywałem w koszmarnie aberrującym 17-85. Znam koszty prostowania oraz usuwania innych dystorsji, ale jeżeli tam efekt był wart zachodu, tu nie spodziewam się aby nie był. Przyznam, że od pewnego poziomu, powiedzmy - świadomego amatorstwa - nie wyobrażam sobie aby w ocenie obiektywu nie brać pod uwagę jakości obu obrazów - sprzed i po korekcji. Dlatego systemowość szkła (czyli właściwie automatyczna korekcja za pomocą darmowego DPP) jest przewagą tymbardziej wartą dopłacenia.

No i praca pod światło też nie za bardzo... Tak, że spokojnie - mgiełkę będziesz miał. A i jeszcze jedno - nia daj się zwieść samplami z bliska. Przy większej odległości coś chyba jest nie tak...
    W końcu miałem obrzydzać...
    Już lepiej, już lepiej

Niestety af i konstrukcja są OK. Na dodatek ładnie wygląda z tą sporą przednią soczewką. Na domiar złego pasuje popularna osłona od 28-105.
    )
    Ale na końcu dałeś ciała w tym obrzydzaniu
    Entuzjastyczny Neofita

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seb2k6 Zobacz posta
    No widzisz musiałeś iść na kompromis... albo rozmyte osoby i atmosfera miejsca albo lampa. Niestety nie można mieć wszystkiego tym bardziej w ekstremalnych ciemnościach

ps. Amator ma ten przywilej, że może danego zdjęcia po prostu nie robić jeśli efekty by go nie zadowoliły albo sprzętowo nie wyrabia
    Fakt - jedyne co mnie moglo poratowac to nieco wieksze uzyteczne ISO. Bo w rozsadnej cenie juz ciezko o jasniejsze szkielko Warunki oswietlenieniowe sa zas dla swiatlomierza dosc obiektywne. Dodac jeszcze do tego paskudne czerwone swiatlo padajace na twarze fotografowanych - co rowna sie jajcami z ostroscia [ ta subiektywnie postrzegana przynajmniej ] i kiszka gotowa.

Z tym aspektem bycia amatorem...fakt, nie musialem miec tych zdjec, nie placono mi za nie, ale bylo cos gorszego - obiecalem znajomym ktorzy wystepowali w tej knajpie ze cos sprobuje uchwycic w kadrze. A czasem takie znajomosciowe zdjecia znacza bardzo duzo

Co do obrzydzania 28 1.8 ... nic na zewnatrz obiektywu nie rusza sie podczas ostrzenia a calosc sprawia solidne wrazenie...

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów