Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 58

Wątek: Canon 100/2,8 USM Macro vs Sigma 150 mm f/2.8 EX DG HSM APO Macro

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Domyślnie

Również z powodu ogniskowej 150 mm sigma została ze mną czego absolutnie nie żałuję mimo,że wcześniej miałem 100/2.8 macro.

Bywalec Awatar rostek andrzej
    Miasto
    Szczecin/Kraków

Domyślnie

U mnie AF działa bez zarzutu w tej Sigmie, fakt, że właściwie w ogóle go nie słychać, ale szybko można się przyzwyczaić i potraktować to na plus:-)

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Mam oba obiektywy nadal , bo decyzji podjąć nie potrafię. Poczekam chyba na sezon , bo fotografowanie banknotu , śrubek , szpilek itp. to jednak nie to samo. Oba obiektywy są bardzo dobre.
    Jak już wspomniałem Canon ma nieco szybszy AF , Sigma cichszy, ale to nie ma dla mnie większego znaczenia w obiektywach makro. Celność jak na razie wydaje mi się taka sama. W trudnych warunkach oba mają jakieś tam potknięcia, ale zachowują się nieco inaczej.
    Canon kiedy nie może złapać fiksa jeździ w tę i z powrotem Sigma w końcu potwierdza i AF przestrzela .Canon może tak jeździć w nieskończoność. Zachowanie nieco inne , ale efekt ten sam , brak ostrej foty.

:-D Aha, no i obiecane wyjaśnienie, górne fotki są z Sigmy.
    Rozdzielczość prawie identyczna. Na zamieszczonych w tym poście pomniejszonych samplach chyba tego nie widać , ale na fotkach w pełnej rozdzielczości gdybym musiał wskazać ostrzejsze to bez przekonania Canon. Różnice prawie żadne, na granicy percepcji. Mogę się mylić.
    Ostatnio edytowane przez jacapa ; 03-03-2010 o 23:20
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Miasto
    Szczecin/Kraków

Domyślnie

Skoro oba obiektywy prezentują podobny (wysoki) :-D poziom, to powinna zdecydować ogniskowa, która bardziej Ci odpowiada. S-150 daje pod tym względem chyba większe możliwości, przynajmniej jeśli chodzi o macro.

Miasto
    Radom

Domyślnie

Po to kupiłem Sigmę aby zamienić , ale trudno mi się z Canonem rozstać :-D
    Popstrykam w terenie , raz jednym , raz drugim zobaczymy.
    Większość robię z ręki , a tu dłuższa ogniskowa oprócz zalet na też wady , chyba że uda mi się zapanować nad doświetlaniem. Do tej pory błyskanie wychodzi mi średnio , skromnie mówiąc :-D
    Mocno mnie zaciekawiła lampa pierścieniowa Metz
    http://canon-board.info/showthread.php?t=59227
    Prawdopodobnie w przyszłym tygodniu się nią pobawię.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Domyślnie

Moze probowales portrety Canonem? Jesli masz porownanie do innych szkieł, to chetnie usłysze. To szkło to takie 2 w jednym wiec warte uwagi imo

Miasto
    Radom

Domyślnie

Robiłem choć portreciarz ze mnie słaby. Generalnie mistrzowie tematu preferują do portretu krótsze i jaśniejsze szkła np. kultowe 85/1,2 : 50/1,2 ewentualnie o działkę czy dwie ciemniejsze.
    Setkę makro można śmiało porównać do wąskich portretwek 100/2 lub 135/2 .
    Poza nieco mniejszym światłem 100 makro niczym od nich nie odbiega , a ma nawet przewagę , w ostrości.
    W/g mnie takie szkło powinien mieć każdy bo i wąski portret się nim obleci i makro.
    Mnie 100/2,8 zachwyciła i po zakupie przez pól roku prawie nie odpinałem. Wolałem się odsunąć przy portrecie niż założyć 50/1,8 czy Sigmę 17-70/2,8.
    Ostatnio edytowane przez jacapa ; 03-03-2010 o 23:26
    Jacek Paduszyński

Domyślnie

Dzieki, wlasnie dywaguję nad 85/100/100Macro, generalnie portret, fotki dzieciakow z max rozmytym tłem, jasnosc, sluby itp. Wiadomo - wszystkiego miec nie mozna

Miasto
    Szczecin/Kraków

Domyślnie

Jacpa, jeśli możesz to przy okazji zabawy tym Metzem daj znać jak prezentuje się ta lampa z Sigmą zdaje się, że trzeba użyć redukcji do 72 i ciekaw jestem czy nie będzie przez to problemu z winietowaniem

Miasto
    Radom

Domyślnie

Byłem wczoraj w Warszawie w sklepie Fotoforma. Sklep fajny sporo sprzętu pomacałem , obsługa miła i fachowa, niestety nie w temacie lampy. Lampą mogłem się bawić do woli , jednak po 20-30 min dałem sobie spokój. Nie udało mi się zmusić jej do błyśnięcia z moim 40D, obsługa też nie była w stanie nic pomóc.
    Nie mam problemów z czytaniem instrukcji (polskiej oczywiście brak) po angielsku , ale z Metzem poszło coś nie tak. Może nie doczytałem jakiegoś niuansu , może z lampą było coś nie tak , nie wiem. Lampa wygląda genialnie i gdyby działała tak jak wygląda już bym ją miał. Na razie Metza odpuściłem.
    Panowie ze sklepu mają przejść szkolenie u Metza i jeśli w między czasie nie kupię nic innego może wrócę do tematu.
    Ostatnio edytowane przez jacapa ; 03-03-2010 o 10:32
    Jacek Paduszyński

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów