Pokaż wyniki od 41 do 50 z 58

Wątek: Canon 100/2,8 USM Macro vs Sigma 150 mm f/2.8 EX DG HSM APO Macro

Widok wątkowy

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie Canon 100/2,8 USM Macro vs Sigma 150 mm f/2.8 EX DG HSM APO Macro

Canona 100/2,8 mam od ok. roku używam do makro i czasami do portretu. Z obiektywu jestem zadowolony , ale trochę brak mi w nim ogniskowej. Canon 180 macro odpada ze względu na chorą cenę. Tak się złożyło, że trafiła w moje ręce po dość przyjemnej cenie Sigma 150/2,8. W tej chwili mam obydwa w/w obiektywy , a tylko jeden docelowo zostanie u mnie więc zanim podejmę decyzję który, muszę je dokładnie przetestować. Postanowiłem podzielić się swoimi materiałami testowymi z forumowiczami.
    W testach udział biorą:
    Canon 100/2,8 USM Macro
    Sigma 150 mm f/2.8 EX DG HSM APO Macro
    KENKO EXTENSION TUBE komplet 12, 20, 36 mm
    Konwerter makro RAYNOX DCR 250

Obiektywów nie będę opisywał bo informacji w internecie dość, choćby tu
    http://www.optyczne.pl/93.1-Test_obi...Macro_USM.html
    http://www.optyczne.pl/64.1-Test_obi...APO_Macro.html

Ja przedstawię bezpośrednie porównanie obrazków dawanych przez te szkła ,
    oraz realnie zmierzone parametry takie jak odległość ostrzenia od soczewki obiektywu czyli to co nas interesuje , a nie od jakiejś tam płaszczyzny nie wiadomo gdzie się znajdującej :-D jak mają w zwyczaju podawać producenci.
    Fotki doświetlane lampą 580EX II zapiętą na body , światło odbite od sufitu.

Najpierw pełna klatka f11 skala odwzorowania 1:1. Obrazek nie obrabiany, nie wyostrzany tylko zmniejszona do wymogów forum w PS.
    Maksymalną skalę 1:1 z Canona otrzymujemy z odległości 16cm , natomiast z Sigmy z 21cm.

Teraz porównania, są to cropy ze środka kadru nie obrabiane , jedynie zmniejszone.

f 2,8

f 5,6

f 11

f 16

f 22

Cdn
    Ostatnio edytowane przez jacapa ; 14-02-2010 o 12:33
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Uprawnienia umieszczania postów