[QUOTE=tomurbanowicz]

Czy operowanie pomiarem skupionym (u mnie 9% kadru) byłoby wskazane przy portretach? Czy raczej przy portretach centralnie ważony? Przyznam, że trochę sie pogubiłem w tym. Czy polecacie w ogóle pomiar matrycowy? - parę razy się na nim naciąłem...

Pomiarem punktowym mierzymy tylko niewielki fragment kadru, a więc możemy założyć że mierzymy małą jednolitą powierzchnię bez uśredniania. Pozwala on dokładnie określić naświetlenie dla interesującego nas fragmentu obrazu gdy jest on mocno niejednorodny a nam zależy wyłącznie na poprawnym naświetleniu niewielkiego fragmentu. W połączeniu z korektą ekspozycji daje nam to bardzo dobre narzędzie do określenia prawidłowej ekspozycji.Nadaje więc się do portretu szczególnie gdy tło jest dużo ciemniejsze lub jaśniejsze, np:
http://www.photosig.com/go/photos/vi...24284&forward=
Natomiast pomiar centralnie-ważony możemy stosować w przypadku dużych powierzchni z których chcemy uzyskać uśredniony pomiar. Wprawdzie obejmuje on na ogół prawie cały kadr, ale najważniejszy jest środek kadru więc możemy przyjąć że tylko ta część jest mierzona. Niektórzy uważają że pozwala on w 99% przypadków uzyskać poprawne zdjęcia.