Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 75

Wątek: Pomiar światła

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Nie o to chodzi z cytatem - nie chodzi o naświetlanie na śnieg, a na kartkę w pobliżu śniegu.
    A że doświadczenia jeszcze jako-takiego nie mam, dlatego chciałbym się posiłkować taką właśnie szarą kartką.
    Do pejzarzy oczywiście się nie nadaje, ale jak "obeznam" się z tą szarością, będę mógł ją wynajdywać praktycznie wszędzie - a jeśli jej nie będzie, zrobię korektę. Tyle, że musze mieć na początku orientacje czego szukać...

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    jak wykorzystac szara karte np w pejzazu? czy ogolnie wszedzie tam gdzie jest roznorodne oswietlenie - czyli obiekt jest oswietlony innym swiatlem niz to w jakim Ty jestes?
    Nie no bez przesady naprawde nie wiesz ? Ustawiasz szara karte w miejscu oswietlonym podobnie do motywu przewodniego (czyli przy samym motywie najczesciej) i robisz na nia pomiar swiatlomierzem punktowym. Nie masz swiatlomierza mozna do niej podejsc albo uzyc szkla tele i uzyc pomiaru skupionego.

Oczywiscie metoda ta jest bardzo czasochlonna, zawodna w przypadku gdy nagle slonce zaslonia chmury i nie chca odleciec przez dluzszy czas (pomiar trzeba powtarzac do skutku albo poczekac).

Niecierpliwi w tym wypadku robia tak jak mowisz ... strzelaja fotke patrza jak wyszla, strzelaja potem jeszcze kilka z roznymi korektami a potem wybieraja najlepsza w domu (co bede sciemnial sam tak czesto robie) albo lacza dwie badz trzy rozne

Ktora metoda lepsza ciezko powiedziec zalezy od efektow. Napewno metoda z dokladnym pomiarem swiatla za pomoca karty, analiza calosci i strzelenie jednego ale idealnie naswietlonego zdjecia sprawia wieksza satysfakcje. Dodatkowo to jedna z najskuteczniejszych metod przy fotografii analogowej dla ktorej to zostala wynaleziona. Teraz sa nowsze metody histogramowe i kazdy uzywa ich wedle wlasnej woli i umiejetnosci.
    Ostatnio edytowane przez McKane ; 17-10-2005 o 21:00

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane
    Nie no bez przesady naprawde nie wiesz ? Ustawiasz szara karte w miejscu oswietlonym podobnie do motywu przewodniego (czyli przy samym motywie najczesciej) i robisz na nia pomiar swiatlomierzem punktowym...
    Kiedy wlasnie mi chodzi o sytuacje kiedy nie masz mozliwosci byc w miejscu oswietlonym podobnie np czubek drzewa podswietlany wschodzacym sloncem

A powaznie to wiem jak z niej korzystac, chcialem tylko pokazac ze w niektorych warunkach (w moim przypadku bardzo czestych) jej uzycie jest niemozliwe.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG
    Kiedy wlasnie mi chodzi o sytuacje kiedy nie masz mozliwosci byc w miejscu oswietlonym podobnie np czubek drzewa podswietlany wschodzacym sloncem

A powaznie to wiem jak z niej korzystac, chcialem tylko pokazac ze w niektorych warunkach (w moim przypadku bardzo czestych) jej uzycie jest niemozliwe.
    Nie no jasne z tym ze ja po lekturze ksiazki Mroczka nie jestem juz tak bardzo pewien czy aby napewno nie ma takiej mozliwosci. Z tym ze to juz chyba za wysoka szkola jazdy zebym byl w stanie na ten temat dyskutowac.

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A ja wyskocze z lamerskim pytaniem czy w 300d mozna dowolnie w trybach "kreatywnych" zmieniac sposob pomiaru i jak to zrobic bo w instrukcji tylko pisza ze M to usredniony a centralny jest tylko przy blokadzie ekspozycji "*". cos mi tu sie nie podoba w A60 moglem sobie wybrac co chcialem i kiedy chcialem tak samo z ostroscia.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

instrukcja prawdę mówi.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Poznań

Domyślnie

No to niezla qpa czyli A60 ma wiecej ustawien manualnych jak dslr ladne jaja czy tego Canona pogielo a ja sie dziwie czemu jak ustawiam ekspozycje na ciemnym w av/tv albo M to mi to usrednia i d... z zamiezonego efektu. Nawet nie pamietalem czy byla taka funkcja czy nie ale jak by byla to bym spot wlaczyl a teraz czytam i ocza nie wierze nic dzieki. A w 350 albo 20d mozna to zmieniac?

Miasto
    Białystok

Domyślnie

W 20d tak, w 350d nie pamiętam.

moment, poprawka: w 300d z * jest skupiony.

ustawianie ostrości można zmienić po wgraniu wasiaware.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    Poznań

Domyślnie

mam ten niemiecki soft jak mozesz to powiedz gdzie to sie prrzestawia bo nie moge zlokalizowac a pod * to pisalem ze wiem ale troche to utrudnia.

Miasto
    Białystok

Domyślnie

pod strzałką w lewo.

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów