Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 75

Wątek: Pomiar światła

Początki nałogu Awatar Scaramanga
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Pajacujesz
    Masz 6 sekund na całą rolkę filmu i jednocześnie pewniejszą i szybszą metodę od sugerowanych powyżej
    Facet,denerwujesz sie,poniewaz w wielu watkach wykazalem Ci niespojnosc
    oraz braki w wiedzy fotograficznej.Caly czas szukasz na mnie haka i nawet dales sie sprowokowac uzywajac sformulowan mogacych byc przeze mnie poczytanych za obrazliwe.Ja sie nie obrazam,bo mam swiadomosc gdzie jest "pies pogrzebany"...
    O sposobie wlasnie byla cala moja wypowiedz,a jesli nie umiesz czytac miedzy wierszami,to,stary,wybacz ale reklamacje chyba skierowales nie pod ten adres.
    Milego wieczoru.
    Latwiej kijek pocieniasic niz go potem pogrubasic...

Początki nałogu Awatar Diabeł
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomurbanowicz
    Czyli jak należy korzystając z histogramu określać expozycje?
    Jutro wyślę ci zeskanowany artykuł z foto o którym wcześniej pisałem
    "Lustrzanki cyfrowe maja tę przewagę nad tradycyjnymi, że pozwalają od razu ocenić wykonane zdjęcie. O tym, czy jest ono prawidłowo naświetlone, mówi nam analiza histogramu. Jak ja przeprowadzić,...." reszty dowiesz się po przeczytaniu artykułu.

Pełne uzależnienie Awatar minek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Diabeł
    O tym, czy jest ono prawidłowo naświetlone, mówi nam analiza histogramu
    O tym czy zdjęcie jest prawidłowo naświetlone decyduje to, jak zostanie zinterpretowany przez fotografującego pomiar przeprowadzony przed wykonaniem zdjęcia.

Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez minek
    O tym czy zdjęcie jest prawidłowo naświetlone decyduje to, jak zostanie zinterpretowany przez fotografującego pomiar przeprowadzony przed wykonaniem zdjęcia.
    idąc dalej tym tropem mozna powiedzieć, że prawidłowo naświetlone zdjęcie to jest nastawienie parametrów aparatu, które przynosi oczekiwany rezultat, zawiera czytelne szczególy zarówno w częściach ciemnych jak i jasnych,
    tylko ze to pytającemu niewiele pomoże w określeniu ekspozycji
    korzystając z histogramu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Scaramanga
    O sposobie wlasnie byla cala moja wypowiedz,a jesli nie umiesz czytac miedzy wierszami,
    Scaramanga, wiesz - ja też nie potrafię czytać pomiędzy Twoimi wierszami... a ciekaw jestem o czym pisałeś... Wytłumacz nam to, jak 4-latkom...

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

idąc dalej tym tropem mozna powiedzieć, że prawidłowo naświetlone zdjęcie to jest nastawienie parametrów aparatu, które przynosi oczekiwany rezultat, zawiera czytelne szczególy zarówno w częściach ciemnych jak i jasnych,
    Aha szczegolnie jak robisz zdjecia sylwetowe

Ja mysle ze minek pokierowal sie idealna metoda pomiaru swiatla polegajaca na tym, iz przed zrobieniem zdjecia fotograf wyobraza sobie jak ma ono wygladac a nastepnie robi do tego zasymulowanego w glowie obrazu odpowiednie pomiary.

Histogram moze wlasciwe posluzyc tylko do analizy zdjec ktore maja "zawierac czytelne szczególy zarówno w częściach ciemnych jak i jasnych". W przypadku wszystkich innych fotografii (mniej szablonowych) ma on znaczenie raczej marginalne.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

tylko ze to pytającemu niewiele pomoże w określeniu ekspozycji
    korzystając z histogramu
    Ustawienie aparatu to nie naświetlone zdjęcie, tylko przygotowanie do tegoż (-:
    A to, które szczegóły będą czytelne zależy tylko od fotografa i co miał namyśli wciskając spust.
    Dobrze mówisz, McKane.
    A co do histogramu... to tak samo można po zrobieniu oceniać zdjęcie oglądając zdjęcie.
    Przecież skoro już jest zrobione to nic już z naświetleniem kombinować nie możemy, nieprawdaż?
    Aha, i nie mówcie przy tym o ,,wywoływaniu'' rawów, bo te +2 i -2 EV można wykorzystać do zmieszczenia większej ilości szczegółów, zamiast jako zapas dla błędów naświetleń.
    Coś jak upychanie detali na slajdzie korzystając z krzywych charakterystycznych i precyzyjnego spota.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Czyli tak w zasadzie jest to bardzo trudne do określenia. Wiadomo, że ekspozycje ustawiamy zależnie od tego co chcemy uzyskać. A co, jeśli chcemy uzyskać idealne odwzorowanie danej sytuacji? Z jakiego pomiaru skorzystać i czy (w jaki sposób) będzie pomocny histogram?

Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomurbanowicz
    Czyli tak w zasadzie jest to bardzo trudne do określenia. Wiadomo, że ekspozycje ustawiamy zależnie od tego co chcemy uzyskać. A co, jeśli chcemy uzyskać idealne odwzorowanie danej sytuacji? Z jakiego pomiaru skorzystać i czy (w jaki sposób) będzie pomocny histogram?
    tomurbanowicz - artykuł wysłałem na priv
    Minek i McKane zgadzam się z wami, dokładnie tak samo uważam
    ale czemuś ten histogram ma słuzyć, częstu tu na forum, czy plrec.foto.cyfrowa padały stwierdzenia że przy aparacie cyfrowym to pomiar punktowy nie jest tak bardzo potrzebny bo jest histogram.
    (ja nie mam apartu cyfrowego więc nie bardzo mogę sprawdzić w praktyce to co było napisane w tym artkule, ale wydaje mi się że treś jego była logiczna i dla kogoś kto wie jak posługiwać się przysłoną, czasem naświetlania i korekcją histogram może być bardzo pomocny, a w praktyce przekonam się już niedługo)

Miasto
    Łódź

Domyślnie

No dobra, histogram może się przydać, tak samo jak dawniej (zanim były cyfrówki) przydawał się polaroid. Do zrobienia zdjęcia próbnego i jego oceny, a następnie przy jednakowej ekspozycji zrobienia zdjęcia właściwego, na innym materiale i sprzęcie.
    Ale histogram nie zastąpi dobrego światłomierza, bo światło należy zmierzyć _przed_ zrobieniem zdjęcia, a histogram mamy dostępny _po_. Taka jest różnica. Niech każdy sam sobie oceni, kedy może sobie pozwolić na wykonanie zdjęć próbnych a kiedy nie.

Np, wchodzisz do studia, masz cyfraka, nie masz światłomierza (na błysk). Ustawiasz światła, jeszcze zanim tłum rozochoconych modelek wejdzie, robisz kilka próbnych ekspozycji z dowolnymi przedmiotami / asystentami / samym soboą na planie, oglądasz sobie te zdjęcia i ich histogramy i wiesz już, przy jakich nastawach należy robić podczas tej sesji. Oczywiście należy pamiętać, że po przestawieniu świateł, dodaniu lub usunięciu któregoś należy operację powtórzyć.
    W ten sposób można również wykorzystać aparat cyfrowy do pomiaru błysku, zanim zrobi się zdjęcia na slajdzie (-:

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów