Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: 350d - brudna matówka?

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez purplesky Zobacz posta
    Dzięki. Zacznę się przyzwyczajać. A czy zdarzyło się komuś, że miał tak matówkę usyfioną, że nic nie było widać i trzeba było ją wymieniać (wiem, że histeryzuje, ale boję się czegoś takiego).
    Moja wyobraźnia nawet tego nie ogarnia.
    To chyba trzeba by było wykąpać aparat w jakimś oleju, czy smarze.
    Nie masz się co bać... Nawet przy ekstremalnej eksploatacji ta matówka wytrzyma dłużej niż wiele innych elementów, których usterek możesz się spodziewać. Tylko trzeba się trzymać prostej zasady - nie pchać paluchów oraz innych ciał obcych na siłę i za głęboko.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

purplesky
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez greg7878 Zobacz posta
    Jak jest bardzo żle , to dmuchamy gruchą i po problemie :grin:...
    A jeśli porządne dmuchanie gruchą nie pomaga? Tak na przyszłość: Czy jeśli wyślę do serwisu na Żytnią i okaże się, że paprochy znajdują się gdzieś za matówką, to wyczyszczą mi to? (Podobno w 350d matówka jest niewymienialna, nie można jej wyciągać, a sama się boję.)

Uzależniony Awatar Chris_11
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ogólnie z opinii na forum można wywnioskować, że jeśli nie trzeba to lepiej na Żytnią nie wysyłać.
    Jeśli paprochy nie wychodzą na zdjęciach to naprawdę się nie przejmuj. A jeśli mimo dmuchania gruchą wciąż coś zostało to można spróbować takim specjalnym pędzelkiem, który można dostać w zestawie do czyszczenia optyki.
    Nieważne, czym... Ważne, jak...

Foto-Blog

Bywalec Awatar greg7878
    Miasto
    k.Olkusza

Domyślnie

A jeśli porządne dmuchanie gruchą nie pomaga? /.../
    Jeśli gruszka nie pomaga , można próbować wacika na patyczku ( taki do uszu ) lekko zwilżonego czysta wodą ( np. destylowaną ) - tylko delikatnie , żeby nie porysować matówki.
    /.../ Tak na przyszłość: Czy jeśli wyślę do serwisu na Żytnią i okaże się, że paprochy znajdują się gdzieś za matówką, to wyczyszczą mi to? (Podobno w 350d matówka jest niewymienialna, nie można jej wyciągać, a sama się boję.)
    Jak najbardziej poradzą sobie.

Ale naprawdę , najlepiej się przyzwyczaić i traktować takie drobne zabrudzenia na matówce jako coś całkowicie normalnego i nie do uniknięcia.

Po pewnym czasie już się tego nie zauważa ;-) .
    6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Domyślnie

Matówka w 350d niewymienialna? bullshit
    wiem, że jest wymienialna bo sam zdejmowałem (i nałapałem jeszcze wiecej paprochów)
    zdecydowanie odradzam własnoręczne czyszczenie inne niż lekkie przedmuchanie gruchą...

Próbowałem czyścić spirytusem i wacikami do uszu -to cud lokalnemu magikowi jakoś udało się po tym doprowadzić matówkę do czystości i używalności...

Mam nowego 50d - nie miał okazji się w żaden sposób zakurzyć, matryca czysta wszystko inne też... a na matówce się nagle pojawiły śmieci...

Na przyszłość, jak mnie nauczono, polecam przy wymianie obiektywu przechylać aparat bagnetem w dół i obiektyw po odłączeniu odwrócić od razu "do góry nogami" -mniej kurzu osiądzie i rzadziej się wszystko czyści...
    C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX

Regulamin pkt 8.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów