Witam
Ze względu na dość szczególny bokeh chciałbym do swojego 5D MkII podpiąć Tessara 50mm f/2.8, do Nikonów D90 i D700 podpinałem (chociaż tam jest problem z nieskończonością i trzeba adaptera z soczewką) i byłem zadowolony z efektów..
Znalazłem taką stronkę na której piszą, że lustro w Canonie FF będzie zawadzać
Niby są tam podane wersje obiektywu, które nie sprawią problemów ale skąd mam wiedzieć, że kupię akurat właściwą?
Z drugiej strony patrząc, znalazłem na Allegro ofertę adapterów Canon EOS [EF] -> M42, w której jest napisane:
Na ile można wierzyć temu opisowi?Przedmiotem aukcji jest adapter Canon EOS (body) -> M42 (obiektyw), z potwierdzeniem ostrości. Nie tylko umożliwia on podłączenie obiektywów gwintowych M42 (Carl Zeiss, Pentacon, Takumar i wiele, wiele innych) do KAŻDEGO korpusu marki Canon EOS [EF]- zarówno analogowego, jak i cyfrowego - ale też rozwiązuje problem ustawiania ostrości.
Zapytałem sprzedawcę, czy na pewno można przez ten adapter podpiąć każdy obiektyw M42 do każdego korpusu, ze szczególnym uwzględnieniem tessara i FF na co odpisał:
Filozof się znalazłWitam,
podłaczyć da się każdy, bo to gwint M42. Wkręca się i... obiektyw jest podłaczony...
I dalej:
No tak, czyli wiem, że nic nie wiem...Co do pracy z pełna klatkę - my nie mielismy problemów z naszymi (przede wszystkim Carl Zeiss Jena) i EOS 5 (analogowy, ale PEŁNA KLATKA).
pozdr, Art.
Ma ktoś doświadczenia z Tessarem na 5D/5D MkII?
A może by tak kupić sobie Industara 61 L/Z 2.8/50mm?
To tez tessar tylko z USSR ale według zalinkowanej powyżej stronki nie powinno być z nim problemu.
Co byście doradzili?![]()