Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Tessar M42 na 5D mark II

Mieszany widok

Bywalec Awatar vidocq
    Miasto
    TST

Domyślnie Tessar M42 na 5D mark II

Witam
    Ze względu na dość szczególny bokeh chciałbym do swojego 5D MkII podpiąć Tessara 50mm f/2.8, do Nikonów D90 i D700 podpinałem (chociaż tam jest problem z nieskończonością i trzeba adaptera z soczewką) i byłem zadowolony z efektów..
    Znalazłem taką stronkę na której piszą, że lustro w Canonie FF będzie zawadzać
    Niby są tam podane wersje obiektywu, które nie sprawią problemów ale skąd mam wiedzieć, że kupię akurat właściwą?
    Z drugiej strony patrząc, znalazłem na Allegro ofertę adapterów Canon EOS [EF] -> M42, w której jest napisane:
    Przedmiotem aukcji jest adapter Canon EOS (body) -> M42 (obiektyw), z potwierdzeniem ostrości. Nie tylko umożliwia on podłączenie obiektywów gwintowych M42 (Carl Zeiss, Pentacon, Takumar i wiele, wiele innych) do KAŻDEGO korpusu marki Canon EOS [EF]- zarówno analogowego, jak i cyfrowego - ale też rozwiązuje problem ustawiania ostrości.
    Na ile można wierzyć temu opisowi?
    Zapytałem sprzedawcę, czy na pewno można przez ten adapter podpiąć każdy obiektyw M42 do każdego korpusu, ze szczególnym uwzględnieniem tessara i FF na co odpisał:
    Witam,
    podłaczyć da się każdy, bo to gwint M42. Wkręca się i... obiektyw jest podłaczony...
    Filozof się znalazł
    I dalej:
    Co do pracy z pełna klatkę - my nie mielismy problemów z naszymi (przede wszystkim Carl Zeiss Jena) i EOS 5 (analogowy, ale PEŁNA KLATKA).
    pozdr, Art.
    No tak, czyli wiem, że nic nie wiem...

Ma ktoś doświadczenia z Tessarem na 5D/5D MkII?
    A może by tak kupić sobie Industara 61 L/Z 2.8/50mm?
    To tez tessar tylko z USSR ale według zalinkowanej powyżej stronki nie powinno być z nim problemu.
    Co byście doradzili?
    pozdrawiam, vidocq

Początki nałogu Awatar Alde
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

Jak nic z niego nie wystaje poza gwint M42 to powinno być oki ... gwint wchodzi w adapter
    ------------------
    Canon-Foto-Klub
    ------------------
    Sleeping in Light
    ------------------

It takes love over gold and mind over matter ...

Dopiero zaczyna Awatar kan_gory
    Miasto
    żyrardów

Domyślnie

Ja podpinam Pancolara 50/1.8 pod 5d i nie zawadza. Ale to też zależy od samego adaptera przez jaki podpinasz...

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vidocq Zobacz posta
    Z drugiej strony patrząc, znalazłem na Allegro ofertę adapterów Canon EOS [EF] -> M42...
    Adapter to adapter, jeśli miałby zabezpieczać lustro przed wysuwającą się "dupką" musiał by odsuwać gwint szkiełka na zewnątrz czyli... żegnaj skończoności :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Bywalec Awatar vidocq
    Miasto
    TST

Domyślnie

Dokładnie.
    Niektóre szkiełka pewnie wystają poza adapter i stąd problem.
    Pancolar też występuje w kilku wersjach, jedne zawadzają inne nie.
    Najmilej widziałbym opis kogoś, kto używał Tessara na 5D z powodzeniem i kilka fotek jego szkiełka.
    Wiedziałbym jakiej wersji poszukać.
    W puszkach DX problemu nie bo lustro mniejsze.
    Sprzedawca pisze, że używali adaptera i szkiełek z Jeny z analogowymi Eosami ale to może nie być idealnie to samo.
    Ostatnio edytowane przez vidocq ; 13-02-2010 o 17:34
    pozdrawiam, vidocq

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Nie wiem jak jest z tessarem ale u mnie na 5d helios 58/2 zawadzał o lustro, jeśli chodzi o inne szkła m42 to mi się nie trafiło żeby któreś zawadzało o lustro. Oprócz szkieł m42 to jeszcze zoom vario elmar 28-70/3,5-4,5 na bagnet Leica R zawadza o lustro. Zamiast męczyć się z tessarem może warto podpiąć coś lepszego (i nie zawadzającego o lustro) np planara 50 albo takumara 50, te szkiełka są o klasę lepsze, ale to moja subiektywna opinia oczywicie.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Tessar zawadza - ma wokół tylnej soczewki tulejkę, która wchodzi w korpus aparatu odrobinę zbyt głęboko. Można ją na szczęście odciąć, np. dremelem, osłaniając uprzednio czymś soczewkę. Ja tak zrobiłem i już jest ok - nawet na EOSie 1N, który ma większe lustro niż 5D nic nie wadziło.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Domyślnie

Sorry za lekki OT ale czy orientujecie się, czy Sonnary 180 (pod PentcanaSix) lub Sonnar 200 (M42) oba f/2.8 nie zawadzają z lustrem w Canon 5d?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thedoc Zobacz posta
    Sorry za lekki OT ale czy orientujecie się, czy Sonnary 180 (pod PentcanaSix) lub Sonnar 200 (M42) oba f/2.8 nie zawadzają z lustrem w Canon 5d?
    Zdaje się, że oba obiektywy są uniwersalne (pod Średni Format i mały obrazek), różniąc się tylko "dupką". A z założenia żaden obiektyw pod Pentacona nie może zawadzać przy małym obrazku (o wiele większa odległość rejestrowa).
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Sonnary nie zawadzają.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów