Witam
Ze względu na dość szczególny bokeh chciałbym do swojego 5D MkII podpiąć Tessara 50mm f/2.8, do Nikonów D90 i D700 podpinałem (chociaż tam jest problem z nieskończonością i trzeba adaptera z soczewką) i byłem zadowolony z efektów..
Znalazłem taką stronkę na której piszą, że lustro w Canonie FF będzie zawadzać
Niby są tam podane wersje obiektywu, które nie sprawią problemów ale skąd mam wiedzieć, że kupię akurat właściwą?
Z drugiej strony patrząc, znalazłem na Allegro ofertę adapterów Canon EOS [EF] -> M42, w której jest napisane:
Przedmiotem aukcji jest adapter Canon EOS (body) -> M42 (obiektyw), z potwierdzeniem ostrości. Nie tylko umożliwia on podłączenie obiektywów gwintowych M42 (Carl Zeiss, Pentacon, Takumar i wiele, wiele innych) do KAŻDEGO korpusu marki Canon EOS [EF]- zarówno analogowego, jak i cyfrowego - ale też rozwiązuje problem ustawiania ostrości.
Na ile można wierzyć temu opisowi?
Zapytałem sprzedawcę, czy na pewno można przez ten adapter podpiąć każdy obiektyw M42 do każdego korpusu, ze szczególnym uwzględnieniem tessara i FF na co odpisał:
Witam,
podłaczyć da się każdy, bo to gwint M42. Wkręca się i... obiektyw jest podłaczony...
Filozof się znalazł
I dalej:
Co do pracy z pełna klatkę - my nie mielismy problemów z naszymi (przede wszystkim Carl Zeiss Jena) i EOS 5 (analogowy, ale PEŁNA KLATKA).
pozdr, Art.
No tak, czyli wiem, że nic nie wiem...

Ma ktoś doświadczenia z Tessarem na 5D/5D MkII?
A może by tak kupić sobie Industara 61 L/Z 2.8/50mm?
To tez tessar tylko z USSR ale według zalinkowanej powyżej stronki nie powinno być z nim problemu.
Co byście doradzili?