Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 51

Wątek: Wybór aparatu do 3500zł.

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

mniej ramu, mniej na karcie, szybszy zapis, odrobine mniejsze szumy i wieksza dynamika. rowniez zaluje ze nie mam duzych srawow

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    mniej ramu, mniej na karcie, szybszy zapis, odrobine mniejsze szumy i wieksza dynamika. rowniez zaluje ze nie mam duzych srawow
    Znaczy się, taki JPEG, tylko lepsiejszy?
    To nie lepiej się trochę bardziej "na zewnątrz" przyłożyć do RAWa, niż zdawać się na niekoniecznie najlepszy soft reskalujący zaszyty w puszce?
    Ja bym za to nie zapłacił Kupiłbym sobie za to większą kartę pamięci :P
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Poznan

Domyślnie

zalezy co robisz
    jak masz do obrobienia 10 zdjec z sesji dla jakiejs laseczki to ok
    ale jak przychodzi Ci do obrobki 300+ fot w duzych rawach, przy ktorych potrzebny mocniejszy komp, wieksze karty pamieci, to nie wiem czy jest sens.
    kazdemu wg potrzeb na do reporterki bym sRawy 7mpix bardzo chcial
    5d2 ma srawy ?

Domyślnie

5d mkII ma sRAW nawet dwa
    5d+5d mark II+ S35A+C 85 f/1.8 + C 20-35 f/3.5-4.5, C 70-210 3.5-4.5 580 ex II, YN 565 EX (czasem 17-40 L i 50 f/1.4), arsat 80/2.8 tilt

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    zalezy co robisz
    jak masz do obrobienia 10 zdjec z sesji dla jakiejs laseczki to ok
    ale jak przychodzi Ci do obrobki 300+ fot w duzych rawach, przy ktorych potrzebny mocniejszy komp, wieksze karty pamieci, to nie wiem czy jest sens.
    kazdemu wg potrzeb na do reporterki bym sRawy 7mpix bardzo chcial
    5d2 ma srawy ?
    Przy obecnych mocach obliczeniowych komputerów z dolnej półki Tesco jakoś mnie nie przekonuje to rozumowanie. RAWy + awaryjnie JPEGi, jeżeli materiał ma być oddany szybko. Po co coś "w pół kroku w rozkroku"?

Gdyby te SRAWy miały jakieś wsparcie w hardware matrycy - ale jeżeli się nie mylę (poprawcie w razie czego), nie mają. Fotograf ma zapewnić za pomocą puszki optymalną ekspozycję i ostrość, matryca ma zdjąć możliwie dużo, reszta bezkompromisowo na zewnątrz, albo kompromisowo bo czasu mało (JPEG) wewnątrz.

Nie wiem dlaczego ale takie zabiegi jak sRAW w 50D pachną mi próbą maskowania pojawienia się problemów z upakowaną matrycą, czyniącymi postęp względem poprzedniej puszki - kontrowersyjnym
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 14-02-2010 o 12:23
    Entuzjastyczny Neofita

Miasto
    Poznan

Domyślnie

Z tego co wiem srawy nie maja wsparcia hardware. jest to software w puszce. Ktory wg mnie dziala dobrze i oszczedza czas.
    Dla kazdego co innego. Jezeli sRaw potrafi mi zaoszczedzic czasu to nie wiem czemu z tego rezygnowac. Jezeli potrzebuje max jakosc - wtedy pełen raw
    Ale co kto woli, konczmy z tym, kazdy ma swoje zdanie - nie robmy off

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Tak wiec wybor oscyluje pomiedzy 50D a 550D. Przypomne ze na poczatku zaznaczylem ze puszke chce kupic nowa.

Wydaje mi sie ze 550D bedzie dosc "nowatorski" pod wzgledem matrycy i pomiaru swiatla z 7d a takze trybu filmowego. Jeszcze lepsze LCD tez moze byc ciekawa opcja zwlaszcza ze przy fotografii bedzie to mialo sens ze wzgledu na proporcje ekranu.

Co do 50D to ma on juz swoje "lata" a technika idzie z dnia na dzien do przodu i chyba czasem warto zaplacic za cos nowego niz potem plakac ze moj aparat ma dopiero 2 lata a juz jest na tyle stary ze warto pomyslec o nowym...
    D90 + 18-70 + SB700

Miasto
    Poznan

Domyślnie

hmm to ze 5d ma juz kilka lat nie czyni go aparatem, ktory robi gorsze zdjecia od 550d. takie moje zdanie

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Tarnowskie Góry

Domyślnie

Moze nie czyni go gorszym bo to FF ale jest duzo drozszy niz 50D ??:>
    D90 + 18-70 + SB700

Bywalec Awatar daviddark
    Miasto
    Cork - Ireland

Domyślnie

5D, 40D i zaryzykuję śmiało stwierdzenie, że nawet 30D - zjedzą tego 550D na śniadanie - zarówno pod względem obsługi, jakości zdjęć, zakresu tonalnego (mniejsze napakowanie pix - miałem 7D całe 2 miesiące ) 18 mpix i kilka fajnych nowości brzmi ładnie w folderze reklamowym. Moim zdaniem jeśli myślisz o fotografii poważnie zacznij od XXD....
    Ktoś tak kiedyś porównał "nowy polo czy używany Golf ?"
    wszystko w temacie z mojej strony
    pzdr
    5D2, 60D, 35 1.4 L, S50 1.4, C50 2.5 Macro, 85 1.8, 70-200 2.8 IS L
    (2011) 27" iMac i7 3.4Ghz 16GB, 2T, 2GB Radeon, LaCie 1TB LBD Thunderbolt
    Blog
    portfolio

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów