To nie powinno miec miejsca... i to nie jest zadna przypadlosc!
To nie powinno miec miejsca... i to nie jest zadna przypadlosc!
[OKO] - [20D | C18-55IS | C50 | S70-300APO | S600R | TAMRAC ]
Miałęm w ręku 3 lensy i każdy jeden tak samo ostrzył.Zamieszczone przez esenpe
O obiektywach wiem prawie wszystko
moj ostrzy ale jak by chcial a nie mogl, wyciagnij wnioski z mojej wypoiwedzi, jest troche do dup...![]()
No tak, teraz skumałem. To muszę Cię zmartwić - napęd AF jest w tym lensie mniej więcej na poziomie kita - na szerokim kącie ostrzy mało dokłądnie, na 50 mm jest lepiej. Wymiana nic nie da, będzie to samo. Po prostu taki napęd AF i już. Tamron jest wolniejszy ale dokładniejszy.Zamieszczone przez esenpe
To chyba tylko w Canonie bo znajomy kupil do nikona, zreszta kupilismy jednoczesnie i u niego ostrzy jak brzytewPoczytaj posty na dpreview, ludzie opisuja wlasnie twoja teorie o slabym ostrzeniu z tym, ze im to naprawiaja w serwisie sigmy z dopiskiem "flexboard upgraded", pozatym patrzac z innej strony oznaczenie EX nie powinno przynosic na mysl slabego AF
P.S: Jest to wada nie przypadlosc Auto Focusa! ;-)
P.S2: Musze Cie zmartwic
Pozdr
No to każdy wie swoje. Według Twojej teorii każdy obiektyw by trzeba było oddawać do serwisu.
No mozliwe, ale patrzac na twoja teorie, egzemplarze sigmy 50/2.8 EX Macro i 24-70 Dg Macro EX, ktore mialem okazje testowac byly unikatami bo w nich AF chodzil bez zarzutu (jak zlapaly ostrosc to nie bylo sily zeby sie pierscien przekrecil przy drugim probkowaniu AF i trzecim.. itp) i w ogole mialem zaje... szczescie trafjajac na te perelkiMoze poprostu miales takiego farta trafiac na wadliwe egzemplarze.
Zamieszczone przez esenpe
To nie jest tak. Może każdy inaczej to postrzega. Jakbym ja na swoim egzemplarzu (mam już bodaj trzeci) robił zdjęcia tylko tablicy testowej FF/BF to faktycznie by mi wychodziło raz z przodu, raz z tyłu. Ale na zdjęciach jakoś ostrość zawsze mam ok, wiec testami sie nie przejmuję zbytnio od jakiegoś czasu.
Dzieki za informacje.
Zdecydowalem sie wyslac obiektyw do serwisu do Gdyni.
Szkoda tylko , ze ja sie musze tym zajmowac, a nie sprzedajacy.
Wydawalo mi sie, ze tak chyba powinno byc.
Zobaczymy co mi powie serwis.
A tak z ciekawosci. Czy prawda jest , ze obiektyw ten (Sigma 18-50/2.8 ) nie kalibruje sie, bo nie ma w nim regulacji ?
Tak mi powiedzial sprzedajacy, ale jakos nie chce mi sie wierzyc skoro tyle sie mowi o BF/FF, zeby sie nie dalo.
Jak bede cos wiecej wiedzial, to dam znac.
Hmmm chyba wszyscy, którzy tu pisali, zgodzili się, że TIP, który Ci upchnął obiektyw to za przeproszeniem ****. I większość z nas radziła odesłać obiektyw - zdecydowałeś się jednak regulować go na własny rachunek w serwisie. Why?tak, z ciekawości pytam
![]()