Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: ColorChecker Passport

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Potrzebujesz fotografii wzornika z Twojego aparatu w danych warunkach oświetleniowych. Cudze fotki nadają sie tylko do oglądania ale zwykle mało ciekawe są ;-)
    Trzeba kupić lub pożyczyć wzornik i program. Dla przeciętnych warunków 3-4 profile wystarczą a korzyści z robienia profili przy każdej sesji są minimalne. Natomiast sam profil warto zrobić. Aparaty jednak odbiegają od "sredniej" zrobionej przez Adobe w ACR.
    Mi się wydaje, że obecne oprogramowanie Adobe wcale nie nie miało dawać bardzo wiernych kolorów.
    Kalibrowałem Olympusa E-420 wzornikiem i utworzony profil daje bardzo bliskie kolory do starego profilu ACR 4.5, obecny profil Adobe daje odczuwalnie inne.
    Pewnie twórcy chcieli uzyskać ładne kolory a niekoniecznie wierne.
    Aha i profil z kalibracji za pomocą X-rite Password daje nieco inne kolory niż z DNG Profile Editor.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomek67 Zobacz posta
    Mi się wydaje, że obecne oprogramowanie Adobe wcale nie nie miało dawać bardzo wiernych kolorów.
    Kalibrowałem Olympusa E-420 wzornikiem i utworzony profil daje bardzo bliskie kolory do starego profilu ACR 4.5, obecny profil Adobe daje odczuwalnie inne.
    Pewnie twórcy chcieli uzyskać ładne kolory a niekoniecznie wierne.
    Aha i profil z kalibracji za pomocą X-rite Password daje nieco inne kolory niż z DNG Profile Editor.
    Kolory zdjęć ex definiendi nie mogą być wierne - mogą być tylko przekłamane w taki sposób, by w efekcie wydały nam się akceptowalne.

Dopiero zaczyna Awatar KarolJ
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Mógłby ktoś wrzucić porównanie, ew. najlepiej trzy fotki w DNG + profil kolorów od puchy...
    pozdrawiam całe CB, a w szczególności całą ekipie admino-modów! <3 :rolleyes:

Uprawnienia umieszczania postów