Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 43

Wątek: ColorChecker Passport

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Hmmm, szara karta z Passporta nada się jednak lepiej niż papier foto - ma równomierną odpowiedź spektralną i jest optymalizowana pod kątem aparatów cyfrowych (użyto waloru Munsell #8, który jest znacznie jaśniejszy od tradycyjnej karty szarej 18%)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez More86 Zobacz posta
    Zacznę od tego że zwrócił mi Pan uwagę w dość nieciekawy sposób (słowo "****a", zamaskowane chodźby nie wiem jak solidnie o czymś świadczy). Założył Pan z góry że mam podstawowe braki w w wiedzy na omawiany temat (bo jestem młodszy, lub mam mniej postów?) zwracając przy tym uwagę, iż proponuje osobie, najwyraźniej nie do końca zaznajomionej z tematem, zapoznanie się z innymi, tańszymi alternatywami (których w sumie jak Pan sam przyznał jest w posiadaniu). I gdzie tu logika? Sam Pan zacytował:
    "To tylko przykłady."<--chyba nie wymaga to komentarza.
    Proponuję przeczytać dwa razy zanim założy Pan co autor miał na myśli.

Z proponowaną literaturą zapoznałem się dawno temu, zresztą nie tylko z tą pozycją.
    ColorChecker Passport jest solidnym narzędziem (sam niestety nie posiadam i tu akurat ma Pan nade mną przewagę) ale jest także mało użyteczny bez odpowiedniego oprogramowania, lub przynajmniej wyposażonego w curves dla poszczególnych kanałów.

Ogólnie wolałbym abyśmy oboje potraktowali całą ta sytuację jako niepotrzebne nieporozumienie, bo temat można niepotrzebnie drążyć w nieskończoność.
    Pozdrawiam
    ColorChecker Passport jest sprzedawany jako zestaw: wzornik plus oprogramowanie.I to powoduje zapewne wzrost ceny . Naprawdę nie wiem czy jest Pan młodszy, zakładałem że nie .Żeby uciec od dyskusji i emocji zupełnie mi niepotrzebnych pozwoliłem sobie wpisać Pana do listy Ignore. Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 15-02-2010 o 22:06

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Balans bieli to wystarczy kawałek papieru fotograficznego. Nie trzeba żadnych cudów za kilkadziesiąt czy kilkaset złotych. Weź sobie kartkę papieru (wystarczy najmniejsza), zrób jej zdjęcie w danym miejscu - ważne, żeby było poprawnie naświetlone i ustawiaj WB dla całej serii zdjęć z tego miejsca. (Zakładam, że robisz w RAWach). Jeśli robisz w jpegach to ta sama kartka - no może ciut większa i postępowanie zgodnie z instrukcją aparatu. Ważne, żeby to był papier foto a nie kserograficzny no i żeby nie był za stary i przyżółcony bo zdjęcia wyjdą oziębione.
    Naprawdę działa wystarczająco dobrze. Zupełnie nie wiem czemu najprostsze rozwiązania nie są używane. Czyżby jak tanio to musi być źle i "bylejak" ? :-)
    EDIT: Wszelkiej maści "szare karty" do WB nadają się średnio. Większość jest robiona głównie w celu pomiaru światła i WB na nie jest jedynie "przy okazji" - niekoniecznie najlepiej.
    -----------------------------------------------------------
    Sposób z szarą kartą znam, lecz z szary z ColorChecker Passport jest inny, chodzilo mi o zwykle przetestowanie - efektu koncowego zdjecia...pozdrawiam

Uzależniony

Domyślnie

Zamówiłem ColorChecker Passport i mam pytanie.
    Czy ta szara karta różni się od szarej Kodaka?
    Z kodakiem też nie miałem jeszcze do czynienia. Do tej pory ufałem automatyce i oku przy wywoływaniu RAWow.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rOOmak Zobacz posta
    Zamówiłem ColorChecker Passport i mam pytanie.
    Czy ta szara karta różni się od szarej Kodaka?
    Z kodakiem też nie miałem jeszcze do czynienia. Do tej pory ufałem automatyce i oku przy wywoływaniu RAWow.
    Różni się - szara karta Kodaka nie była szara i była ciemniejsza. CC jest szary, a w dodatku jasnoszary, co jest optymalne w przypadku aparatów cyfrowych, które rejestrują światło liniowo.

Uzależniony

Domyślnie

A jak to się ma w praktyce? Działa lepiej, gorzej inaczej? Powinienem brać pod uwagę zakup Kodaka?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pewnie, że lepiej. Daj sobie spokój z Kodakiem.

Uzależniony

Domyślnie

OK. Dzięki.

Domyślnie

Polecam z calego serca szara karte Kodaka ! Ja ze swojej zrobilem bardzo fajne podkladki na kubek z kawa.. Poza tym, fajnie jest mowic ludziom, ile pieniedzy kosztowal ten szary kartonik..

Ale jesli chodzi o balans bieli, to moj kot jest w stanie goprecyzyjniej go ustawic niz karta Kodaka. Jest kiepsko wykonana, powierzchnia nie jest jednolita, i ma straszliwe tendencje do "zafiolecania" obrazu.

Szara karte mozemy tez wykorzystac do tego, by nakleic na nia kartke fotograficznego papieru w celu usztywnienia.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Potrzebujesz fotografii wzornika z Twojego aparatu w danych warunkach oświetleniowych. Cudze fotki nadają sie tylko do oglądania ale zwykle mało ciekawe są ;-)
    Trzeba kupić lub pożyczyć wzornik i program. Dla przeciętnych warunków 3-4 profile wystarczą a korzyści z robienia profili przy każdej sesji są minimalne. Natomiast sam profil warto zrobić. Aparaty jednak odbiegają od "sredniej" zrobionej przez Adobe w ACR.
    Mi się wydaje, że obecne oprogramowanie Adobe wcale nie nie miało dawać bardzo wiernych kolorów.
    Kalibrowałem Olympusa E-420 wzornikiem i utworzony profil daje bardzo bliskie kolory do starego profilu ACR 4.5, obecny profil Adobe daje odczuwalnie inne.
    Pewnie twórcy chcieli uzyskać ładne kolory a niekoniecznie wierne.
    Aha i profil z kalibracji za pomocą X-rite Password daje nieco inne kolory niż z DNG Profile Editor.

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów