Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie, zaoszczędziłem 130 PLN

Nie bardzo zrozumiałem to zdanie. Czy nie ma oprogramowanie "do tworzenia profilu do ACR/LR"? Czy ma, ale tylko do ACR/LR i do żadnych innych odrawiaczy?
Chyba miało być "czy" innego odrawiacza....

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
Balans bieli to wystarczy kawałek papieru fotograficznego. Nie trzeba żadnych cudów za kilkadziesiąt czy kilkaset złotych. Weź sobie kartkę papieru (wystarczy najmniejsza), zrób jej zdjęcie w danym miejscu - ważne, żeby było poprawnie naświetlone i ustawiaj WB dla całej serii zdjęć z tego miejsca. (Zakładam, że robisz w RAWach). Jeśli robisz w jpegach to ta sama kartka - no może ciut większa i postępowanie zgodnie z instrukcją aparatu. Ważne, żeby to był papier foto a nie kserograficzny no i żeby nie był za stary i przyżółcony bo zdjęcia wyjdą oziębione.

Naprawdę działa wystarczająco dobrze. Zupełnie nie wiem czemu najprostsze rozwiązania nie są używane. Czyżby jak tanio to musi być źle i "bylejak" ? :-)

EDIT: Wszelkiej maści "szare karty" do WB nadają się średnio. Większość jest robiona głównie w celu pomiaru światła i WB na nie jest jedynie "przy okazji" - niekoniecznie najlepiej.
Z jednej strony się zgodzę, bo prawdę mówiąc to szkoda mi pieniędzy gdyż mam czas i wystarczy mi na mój użytek korekta "na oko".

Z drugiej strony oglądałem ostatnio co takiego:
http://allegro.pl/item925502070_szar..._warszawa.html

i podejrzewam, że byłoby to dokładniejsze i poręczniejsze niż papier foto cena nie jest aż taka odstraszająca no i mamy aż 3 punkty pomiarowe:]