Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: ColorChecker Passport

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Potrzebujesz fotografii wzornika z Twojego aparatu w danych warunkach oświetleniowych. Cudze fotki nadają sie tylko do oglądania ale zwykle mało ciekawe są ;-)

Trzeba kupić lub pożyczyć wzornik i program. Dla przeciętnych warunków 3-4 profile wystarczą a korzyści z robienia profili przy każdej sesji są minimalne. Natomiast sam profil warto zrobić. Aparaty jednak odbiegają od "sredniej" zrobionej przez Adobe w ACR. Dotychczas robiłem profile w kilkunastu aparatach. Wszędzie różnice były znaczne. Najmniejsze, o dziwo, w G11 - profil Adobe praktycznie niczym się nie różnił (niuanse ale bardzo drobne). Tyle, że bez zrobienia profilu nikt nie jest w stanie powiedzieć czy dany egzemplarz jest choćby zbliżony. Dwa różne aparaty dają dwa różne profile - nawet jeśli oba to 1Ds3 i oba robione w idealnie tych samych warunkach.
    ....Dziekuje bardzo, czyli juz wiem o co chodzi, niestety na razie nie stac mnie na zakup, ale bede o tym myslal.....pozdrawiam serdecznie

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Chodzi o pełny profil czy jedynie o poprawę balansu bieli?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez More86 Zobacz posta
    Profil byloby chyba najlepiej, ale bardzo mi zalezy na poprawie balansu bieli, tez by bylo swietnie...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witold68 Zobacz posta
    Profil byloby chyba najlepiej, ale bardzo mi zalezy na poprawie balansu bieli, tez by bylo swietnie...

Balans bieli to wystarczy kawałek papieru fotograficznego. Nie trzeba żadnych cudów za kilkadziesiąt czy kilkaset złotych. Weź sobie kartkę papieru (wystarczy najmniejsza), zrób jej zdjęcie w danym miejscu - ważne, żeby było poprawnie naświetlone i ustawiaj WB dla całej serii zdjęć z tego miejsca. (Zakładam, że robisz w RAWach). Jeśli robisz w jpegach to ta sama kartka - no może ciut większa i postępowanie zgodnie z instrukcją aparatu. Ważne, żeby to był papier foto a nie kserograficzny no i żeby nie był za stary i przyżółcony bo zdjęcia wyjdą oziębione.

Naprawdę działa wystarczająco dobrze. Zupełnie nie wiem czemu najprostsze rozwiązania nie są używane. Czyżby jak tanio to musi być źle i "bylejak" ? :-)

EDIT: Wszelkiej maści "szare karty" do WB nadają się średnio. Większość jest robiona głównie w celu pomiaru światła i WB na nie jest jedynie "przy okazji" - niekoniecznie najlepiej.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 15-02-2010 o 19:54

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Balans bieli to wystarczy kawałek papieru fotograficznego. Nie trzeba żadnych cudów za kilkadziesiąt czy kilkaset złotych. Weź sobie kartkę papieru (wystarczy najmniejsza), zrób jej zdjęcie w danym miejscu - ważne, żeby było poprawnie naświetlone i ustawiaj WB dla całej serii zdjęć z tego miejsca. (Zakładam, że robisz w RAWach). Jeśli robisz w jpegach to ta sama kartka - no może ciut większa i postępowanie zgodnie z instrukcją aparatu. Ważne, żeby to był papier foto a nie kserograficzny no i żeby nie był za stary i przyżółcony bo zdjęcia wyjdą oziębione.
    Naprawdę działa wystarczająco dobrze. Zupełnie nie wiem czemu najprostsze rozwiązania nie są używane. Czyżby jak tanio to musi być źle i "bylejak" ? :-)
    EDIT: Wszelkiej maści "szare karty" do WB nadają się średnio. Większość jest robiona głównie w celu pomiaru światła i WB na nie jest jedynie "przy okazji" - niekoniecznie najlepiej.
    -----------------------------------------------------------
    Sposób z szarą kartą znam, lecz z szary z ColorChecker Passport jest inny, chodzilo mi o zwykle przetestowanie - efektu koncowego zdjecia...pozdrawiam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez witold68 Zobacz posta
    ....Dziekuje bardzo, czyli juz wiem o co chodzi, niestety na razie nie stac mnie na zakup, ale bede o tym myslal.....pozdrawiam serdecznie
    To Kolego nie tak jak piszesz ,zupełnie nie tak.Poczytaj jak sugerowałem tutki Janusza Body.Jak zrozumiesz proste o fotografii prawdy tam zawarte,no i popracujesz :-) to :zanim postarzejesz się i będziesz miał pieniądze na zakupy :smile:
    będziesz robił świetne zdjęcia czymkolwiek.Nie martw się o pieniądze,poczytaj,zrozum,fotografuj..Będzie ok.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez More86 Zobacz posta
    Qrczaki, a może poświęcisz dwie min. na obejrzenie czegoś na co inni stracili wiele godz. tworząc materiał w Tips Tricks? <.?":IIIIIIrwa
    Widzisz nie wiem gdzie mieszkasz .Ja w pobliżu Bydgoszczy [!600 m.] Jesli mógłbym w czymś pomóc to nie ma sprawy.Odezwij się na priv.Swoją drogą to Ludzie no ,podawajcie choćby "województwo",please [jak mówią rosjanie]
    Ostatnio edytowane przez janmar ; 12-02-2010 o 22:32 Powód: Automerged Doublepost

Uprawnienia umieszczania postów