Chodzi o pełny profil czy jedynie o poprawę balansu bieli?
Balans bieli to wystarczy kawałek papieru fotograficznego. Nie trzeba żadnych cudów za kilkadziesiąt czy kilkaset złotych. Weź sobie kartkę papieru (wystarczy najmniejsza), zrób jej zdjęcie w danym miejscu - ważne, żeby było poprawnie naświetlone i ustawiaj WB dla całej serii zdjęć z tego miejsca. (Zakładam, że robisz w RAWach). Jeśli robisz w jpegach to ta sama kartka - no może ciut większa i postępowanie zgodnie z instrukcją aparatu. Ważne, żeby to był papier foto a nie kserograficzny no i żeby nie był za stary i przyżółcony bo zdjęcia wyjdą oziębione.
Naprawdę działa wystarczająco dobrze. Zupełnie nie wiem czemu najprostsze rozwiązania nie są używane. Czyżby jak tanio to musi być źle i "bylejak" ? :-)
EDIT: Wszelkiej maści "szare karty" do WB nadają się średnio. Większość jest robiona głównie w celu pomiaru światła i WB na nie jest jedynie "przy okazji" - niekoniecznie najlepiej.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 15-02-2010 o 19:54
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
To Kolego nie tak jak piszesz ,zupełnie nie tak.Poczytaj jak sugerowałem tutki Janusza Body.Jak zrozumiesz proste o fotografii prawdy tam zawarte,no i popracujesz :-) to :zanim postarzejesz się i będziesz miał pieniądze na zakupy :smile:
będziesz robił świetne zdjęcia czymkolwiek.Nie martw się o pieniądze,poczytaj,zrozum,fotografuj..Będzie ok.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Qrczaki, a może poświęcisz dwie min. na obejrzenie czegoś na co inni stracili wiele godz. tworząc materiał w Tips Tricks? <.?":IIIIIIrwa
Widzisz nie wiem gdzie mieszkasz .Ja w pobliżu Bydgoszczy [!600 m.] Jesli mógłbym w czymś pomóc to nie ma sprawy.Odezwij się na priv.Swoją drogą to Ludzie no ,podawajcie choćby "województwo",please [jak mówią rosjanie]
Ostatnio edytowane przez janmar ; 12-02-2010 o 22:32 Powód: Automerged Doublepost