Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 80

Wątek: jaki akumulator do lampy studyjnej Quantuum ?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Domyślnie

j_szczygiel - tak w skrócie: nie ja wpadłem na pomysł akumulator+przetwornica (mamy 3 skrzynki+kable między nimi, a nie jedno zgrabne pudełko z torbą, 3-bo jest jeszcze ładowarka do żelowych), na forum Nikona była testowana zwykła przetwornica, nie "sinus", kolega od kilku lat ma Tronix Explorer, nie narzeka , UPS - wspominałem o różnych założeniach technicznych

Cytat Zamieszczone przez sebcio80
    Podejrzewam ze mozna isc dalej i zrobic bezposredni przewod do polaczenia klem akumulatora z lampa bez paterry packa
    Podejrzewam, że battery pack ma w sobie przetwornicę DC/DC, więc ominięcie go raczej nie będzie możliwe

Domyślnie

Z ciekawosci przeszukalem allegro pod katem przetwornic z sinusem - niby wszystkie posiadaja sinus, duza moc, ale jakos rozstrzal cenowy jest miedzy nimi ogromny Sadze, ze skusze sie na sprawdzenie ktorejs z tych lepszych.

Początki nałogu
    Miasto
    Jelenia Góra/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    To mozna miec przejscie klemy - gniazdo zapalniczki na 10cm kablu przy aku :P
    To rozwiązanie stosuję w praktyce z aku żelowym.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chyrus Zobacz posta
    To rozwiązanie stosuję w praktyce z aku żelowym.
    No i jak się to sprawuje? Ile błysków, jaki aku, czas ładowania?

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Na allegro są też przetwornice z sinusem polskiej produkcji. Nie są najtańsze, ale wydają mi się solidne i w razie czego jest do nich serwis. Z chińskimi bym sobie dał spokój tym bardziej, że szwagier miał jako awaryjne zasilanie do pieca i jak się to uszkodziło to musiał kupić nowe.
    Ja z pewnością złoże kiedyś taki zestaw: Akumulator kwasowy do głębokiego rozładowania (mam 65Ah , przetwornica sinus. Wszystko wpakuję w jakieś fajne pudło albo walizkę i będę niezależny z jaką chcę ilością błysków Lampki Elinchroma z wbudowanymi skyportami i jest w miarę wygoda, bo kable mają dość długie.
    Po powrocie z pleneru podłączę to pod dobry prostownik i znowu można się bawić.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta

Podejrzewam, że battery pack ma w sobie przetwornicę DC/DC, więc ominięcie go raczej nie będzie możliwe
    Jestem podobnego zdania, choc ciekaw jestem czy ktos juz sprawdzal czy takie rozwiazanie jest mozliwe?

Dodam, ze oba modele zasilaczy Tronix Explorer posiadaja gniazda do ladowania napieciem 12-14V DC (czyli z gniazdka zapalniczki) - wnioski mozecie wyciagnac sami

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez j_szczygiel Zobacz posta
    Jestem podobnego zdania, choc ciekaw jestem czy ktos juz sprawdzal czy takie rozwiazanie jest mozliwe?

Dodam, ze oba modele zasilaczy Tronix Explorer posiadaja gniazda do ladowania napieciem 12-14V DC (czyli z gniazdka zapalniczki) - wnioski mozecie wyciagnac sami
    mowa byla o battery packu Quantuuma, a tu przetwornica (chyba) jest w lampie, bo po co bylby osobny wlacznik na lampie do -12V i ~230V
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    mowa byla o battery packu Quantuuma, a tu przetwornica (chyba) jest w lampie, bo po co bylby osobny wlacznik na lampie do -12V i ~230V
    Jak upewnisz sie co do tego, mozna zastanowic sie nad mozliwosciami poprawienia wydajnosci battery packa

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez j_szczygiel Zobacz posta
    Jak upewnisz sie co do tego, mozna zastanowic sie nad mozliwosciami poprawienia wydajnosci battery packa
    wydajnosc i tak latwo poprawic bo wystarczy drugi akku podlaczyc do oryginalnego, przelaczamy przelacznik i energia brana jest tylko z dodatkowego akku z pominieciem oryginalnego,
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Dokładnie to co napisałem w 3 poście tego tematu. Odnośnie Quantuuma sprawa poprawienia wydajności JEST OCZYWISTA.
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów