Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Canon 5d + Sonnar od Pentacona Six

Domyślnie Canon 5d + Sonnar od Pentacona Six

Witam,
    Czy ktoś z Was używał Sonnara 180/2.8 lub 200/2.8 z mocowaniem od Pentacona Six lub M42 z Canonem 5d. Czy mogę prosić o sample? Jak się taki kombajn sprawuje, jaki jest obrazek, jaka plastyka zdjęcia? Czy można to porównać do obrazkowania z średniego formatu?

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Ja używałem z pełną klatką (analogową ).
    Kombajn jest dość nieporęczny (mówię o 180tce), średnica obiektywu jest znaczna a pierścień ma dość długa drogę do kręcenia. Obrazek to generuje piękny (świetny bokeh), ale do plastyki MF to jeszcze trochę brakuje (nie taka GO).

Odkąd kupiłem 70-200L nie używałem z cyfrą. Mogę poszukać jakiegoś sampla z 40D. Z 5D nie mam.

Tu są jakieś moje pradawne strzały z kliszy (tylko proszę, nie komentuj zdjęć):
    http://fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=4231&m=f
    http://fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=3947&m=f
    http://fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=3885&m=f
    http://fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=3779&m=f
    Ostatnio edytowane przez mate00sh ; 12-02-2010 o 14:37
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Domyślnie

Jak rozumiem 70-200L/2.8 obrazek daje lepszy? Pytam, bo sobie pomyślałem, że właśnie taki sonnar mógłby pełnić protezę dla zakupu 70-200/2.8L. Dzięki za linki

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Ja nie mówię lepszy, po prostu 70-200 jest bardziej wygodny (mam f4). Testów porównawczych nie robiłem nigdy, ale wydaje mi się, że są zbliżone jakościowo. Dawno zresztą nie miałem potrzeby używania takiej ogniskowej, więc Sonnar stoi na półce razem ze swoim większym kolegą 300mm jako eksponat

Jak już chcesz kupować to radzę kupować Sonnara 200mm (trudniej dostępny) - to jest wersja M42, mniejsza średnica filtra, i trochę mniej do noszenia.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Domyślnie

Witam,
    Posiadam C5D. Noszę się z zamiarem zakupu adaptera z potwierdzeniem ostrości na M42.
    Posiadam obiektyw Sonnar 200/2,8. Czy wśród Was jest ktoś kto używał takiej kofiguracji ?
    Jeżeli tak to bardzo proszę o opinię dotyczącą jakości obrazu i ewentualnego porównania z dedykowanymi obiektywami EF.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Odświeżając wątek...
    Czy ma sens szkło z bagnetem Pentacon six i adapter na EF z potwierdzeniem ostrości do pełnej klatki? Jakość obrazu jest podobna ja przy konfiguracji ze szkłami m42? Interesują mnie m.in. takie szkła jak to. Czyli jednym zdaniem co lepsze... m42 czy Pentacon six?
    Dzięki za info.

Domyślnie

to i ja się dołączę:
    1. czy występują jakiekolwiek problemy z nieskończonością?
    2. czy na wszystkich adapterach będzie ok czy tylko na niektórych?

Domyślnie

Używam 180/2,8 starszej wersji ( zebra ) pod FF i z cropem.
    Świetne szkło i nie ma żadnych problemów z nieskończonością. ( Psis-m42-eos)
    Jedyny problem przy tym zestawie to jego waga ( szczególnie z FF ) - nie trzeba chodzić na siłownię.

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Ja rozmyślam nad jakimś szkiełkiem w okolicach 135mm, albo coś z m42, albo takiego Zeissa średniego formatu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Spytam z ciekawosci - czy podpinajac tego sonnara 180 nawet do FF nie bedzie trzeba pomnozyc ogniskowa przez roznice 'matryc' okolo ~1.8x (czy tam ile bylo wzgledem 6x6) ?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów