Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 87

Wątek: Kursy fotograficzne - dla kogo to i po co?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Wtedy trzeba uwazac, zeby woda sodowa do glowy nie uderzyla i na zdjecia psiej kupy nie mowic ze to artyzm
    spokojnie, nie poszedłem na ASP :P
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez More86 Zobacz posta
    Planuje w niedługim czasie (może wakacje) zapisać się na kurs fotografii ślubnej. Nie mam zamiaru następnego dnia ogłaszać się w prasie, ani też zakładac działalności ale potraktować to jako wstęp do tematu i powoli przez parę lat próbowac swoich sil charytatywnie tu i tam.
    I właśnie to jest odpowiednie podejście do warsztatów. My nikomu nie obiecujemy że po 3 dniach będą znanymi fotografami ślubnymi ale na pewno możemy gwarantować że oszczędzą conajmniej jeden sezon ślubny na testowaniu czy mają odpowiednią ofertę/umowę/sprzęt/podejście do tematu.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    I właśnie to jest odpowiednie podejście do warsztatów. My nikomu nie obiecujemy że po 3 dniach będą znanymi fotografami ślubnymi ale na pewno możemy gwarantować że oszczędzą conajmniej jeden sezon ślubny na testowaniu czy mają odpowiednią ofertę/umowę/sprzęt/podejście do tematu.
    i w praktyce robiąc 3 sesje + ważne fragmenty reportażu z podpowiedzią jak i co można, nawet łącznie z ustawieniami aparatu wypracowanymi przez lata (choć wielu wydaje się wiedzą).Poza tym jest jeszcze forum warsztatowe, które pomaga dalej i nie jest to 30, czy nawet jak w naszym przypadku trochę wiecej godzin. Osobisty kontakt pozwala szybko i sprawnie objaśnić, wytłumaczyć, pokazać , poprawić. Książki, internet i inna podobna wiedza nie zawsze jest łatwa do ogarnięcia, a już na pewno nie zastapi zajęć praktycznych. Poza tym aspekt finansowy: jeśli ja otrzymuję kasę za to czego uczę to nie opowiadam bredni tylko wiedzę swoją sprawdzoną i za tę kasę mam ochotę się wiedzą podzielić. Uczę więc szczerze a nie piszę bzdur jak niektórzy choćby tutaj na forum.

a tak w szczególe to najlepiej niech się wypowiedzą uczestnicy różnych warsztatów co im owe dały jak Pank, a nie gdybią ci, którzy wiedzą wszystko najlepiej a nie doswiadczyli kursu żadnego.
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 17-02-2010 o 17:21

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Po takim kursie, na którym poznałem techniki obróbki, posłuchałem o tym gdzie szukać fajnych kadrów w fotografii ślubnej podpatrzyłem jak pracują zawodowcy od razu mogłem zacząć od wyższego pułapu niż gdybym do wszystkiego musiał dochodzić sam.
    Co masz na myśli mówiąc "zacząć"? Jeżeli dwudniowe zajęcia były dla Ciebie takim przełomem to cóż, gratuluję.
    Generalnie jednak moje poglądy w tym temacie oscylują wokół tego, co napisał autor tego wątku...

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinicus Zobacz posta
    Co masz na myśli mówiąc "zacząć"? Jeżeli dwudniowe zajęcia były dla Ciebie takim przełomem to cóż, gratuluję.
    Pisząc zacząć miałem na myśli zacząć. Zacząłem świadczyć usługi biorąc za to pieniądze.

Cytat Zamieszczone przez marcinicus Zobacz posta
    Generalnie jednak moje poglądy w tym temacie oscylują wokół tego, co napisał autor tego wątku...
    I rozumiem że jak autor wątku nigdy nie byłeś na żadnych warsztatach?
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Nie uczestniczylem w warsztatach 'fotografii slubnej' .. ale uczestniczylem w wielu innych warsztatach i szkoleniach. Wiec twierdzisz, ze te od 'slubow' sa wyjatkowe i pod jakims wzgledem roznia sie od pozostalych warsztatow w dowolnej dziedzinie.. to jeszcze podpowiedz czym, pomijajac poruszana tematyke?

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pank Zobacz posta
    Pisząc zacząć miałem na myśli zacząć. Zacząłem świadczyć usługi biorąc za to pieniądze.

I rozumiem że jak autor wątku nigdy nie byłeś na żadnych warsztatach?
    Źle rozumiesz. Byłem na wielu różnych warsztatach. Na fotograficznych nie byłem.

No właśnie. Nie byłeś "zielony" w temacie, już miałeś swoje umiejętności i wiedzę.
    Ostatnio edytowane przez marcinicus ; 17-02-2010 o 18:45

Domyślnie

Zauważyliście jedną rzecz? Robicie to samo co klienci z których się smiejecie. Śmiejecie się że ktoś zamiast wydawać na fotografa Xzł to kupi sobie aparat i sam sobie zrobi.
    Wy myślicie sobie że po co wydawać xZŁ za praktyczne szkolenie (nie tylko teoria) skoro można sobie kupić książkę lub nauczyć się samemu

Takie to polskie :]

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ripek, gdybys nie zauwazyl - ja sie z nikogo nie smieje.

Staram sie dowiedziec od panka, czego mozna nauczyc sie na 2-dniowy kursie? Bo podobno na kursie fotografii slubnej da sie o wiele wiecej niz na innych 2-dniowych kursach. Zastanawia mnie jak taki kurs ma sie do osob, ktore mysla, ze wieksza glebia ostrosci da "bardziej zamazane tlo" i nie moga pojac zaleznosci pomiedzy czasem naswietlania i wartoscia przyslony. Bo wnioskuje, ze po dwoch dniach szkolenia osoby te moga zaczac swiadczyc uslugi fotograficzne i brac za to kase, a ich klienci beda zadowoleni...?

W sumie to nie pytanie do Ciebie - Ty prowadzisz taki kurs, wiec obiektywnej odpowiedzi nie oczekuje.. a na marketingowa propagande tez nie mam nastroju

Domyślnie

Nie mówie o Tobie konkretnie :P Generalizuje. Tak samo jak Ty generalizujesz że warsztaty wszelkiej maści są niepotrzebne (takie wrazenie mam, może sie myle). Skoro jednak ludzie na nie chodzą i wychodzą zadowoleni to znaczy że się nie zawiedli i że na coś się im je przydały. Czy dowiedzieliby się tego z forum CB? Z książek (są takie?)?

Starając się bardzo obiektywnie podejść do tego co mówiłem na warsztatach myślę że wiedzy teoretycznej jest sporo. Wyliczałem same 36 slajdów naszej prezentacji na 3 godziny mówienia. Wyszło 9 godzin bo były pytania, odpowiadaliśmy na nie + historyjki z naszego biznesu które zwracają ludziom uwagę na to co może się fotografowi przydarzyć. Myślę że cenna wiedza.

Druga sprawa - praktyka. Kościół + 3 różne plenery z 3 parami. Ludzie zobaczyli że czasami para może być bardzo aktywna lub wręcz przeciwnie - mało współpracująca. Pokazaliśmy że na 15 metrach kwadratowych można zrobić cały jeden plener ślubny. Pokazaliśmy jak błyskac i jak nie błyskać itp itd.

Teraz o wyobrażeniach. 2-3 godziny z 9 godzin teorii poświęciłem na jedną ważną sprawę: fotografia ślubna to nie zabawa tylko bardzo odpowiedzialne zadanie.

Reasumując - jeśli ktoś sobie wyobraża za dużo względem warsztatów to zawsze będzie zawiedziony. Wszelakie kursy to tylko część edukacji. Jeśli ktoś nie ćwiczy oka i nie praktykuje fotografii na codzień to chociażby poszedł na warsztaty nasze, Kaliny i Adama, Błyskotliwych, Grega Płaczka i innych to nie osiągnie sukcesu...
    Ostatnio edytowane przez ripek ; 17-02-2010 o 19:36

Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów