Pokaż wyniki od 1 do 10 z 87

Wątek: Kursy fotograficzne - dla kogo to i po co?

Widok wątkowy

Początki nałogu
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Dzis wcale nie jest super - jesli zerknac nawet 10 lat wstecz to branza slubno-fotograficzna nie byla tak rozwinieta. Lustrzanki mieli prawdziwi pasjonaci - po pierwsze ze wzgledu na slabsza dostepnosc oraz ceny. Cyfrowki ograniczaly sie do malych pstrykadelek.

Teraz kazdy kto ma cyfrowa lustrzanke (a o to nie trudno, wystarcza 'grosze') staje sie fotografem portretowym czy tez slubnym. Dostepnosc sprzetu jest nieporownywalnie wieksza, przez co trudniej jest zaistniec.
    Faktem jest, że w 2 dzi nie można się zbyt wiele nauczyć, ale może to dać sporo do myślenia. Oczywiście startując z zupełnego zera efekty nauki będą zdecydowanie marne.

Ale... Sporo warsztatów organizowanych jest w studiu pełnym sprzętu, jest modelka, itd. I tutaj jest spora zaleta takich szkółek. Mało jest amatorów ze sprzętem studyjnym i zaznajomionych z fotomodelkami. Na takich warsztatach można się fajnie pobawić i mieć łatwo naprawdę dobre efekty. Wreszcie można się przekonać czego nam brakuje i czy w ogóle będziemy w tym kierunku szli.
    Jest popyt to i są warsztaty.
    Co do warsztatów foto typowo pod śluby to mam mieszane uczucia, bo reportażu najlepiej nauczyć się samemu (nikt za nas seta jak przy oświetleniu w studio nie zrobi ). Już bardziej się plener do nauki itp. nadaje, ale to już bardziej w stronę studia o czym pisałem. Wydaje mi się też, że na rynku jest coraz większe ciśnienie na coraz bardziej wyszukane i "niepowtarzalne" plenery
    Ostatnio edytowane przez magart ; 12-02-2010 o 19:40
    EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
    www.magaczewski.blogspot.com
    www.fotogaleria.magaczewski.pl

Uprawnienia umieszczania postów