Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 87

Wątek: Kursy fotograficzne - dla kogo to i po co?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ripek Zobacz posta
    Nie mówie o Tobie konkretnie :P Generalizuje. Tak samo jak Ty generalizujesz że warsztaty wszelkiej maści są niepotrzebne (takie wrazenie mam, może sie myle). Skoro jednak ludzie na nie chodzą i wychodzą zadowoleni to znaczy że się nie zawiedli i że na coś się im je przydały. Czy dowiedzieliby się tego z forum CB? Z książek (są takie?)?
    Musisz cofnac sie do pierwszego postu w tym watku, tam masz moje zdanie na temat 2-dniowych kursow. Nawet podzielilem potencjalnych kursowiczow na 3 grupy zaawansowania.

Mimo wszystko, czego by te wszystkie kursy nie dotyczyly, to zasady funkcjonowania kursow sa mniej wiecej takie same, a ludzie w nich uczestniczacy nie roznia sie zbytnio od siebie i ich umysly funkcjonuja na statystycznie usrednionym poziomie - dlatego wlasnie pozwolilem sobie pogeneralizowac. A tu nagle pank wyskoczyl, ze skoro nie bylem na kursie fotografii slubnej, to tak naprawde nic nie wiem na temat 2-dniowych kursow.. bo najwidoczniej te od fotek slubnych sa wyjatkowe i przekazuja taka dawke wiadomosci, jaka na innych kursach mniej lub bardziej pokrewnych z fotografia trzeba by przyswajac latami

Wszelakie kursy to tylko część edukacji. Jeśli ktoś nie ćwiczy oka i nie praktykuje fotografii na codzień to chociażby poszedł na warsztaty nasze, Kaliny i Adama, Błyskotliwych, Grega Płaczka i innych to nie osiągnie sukcesu...
    Nie sposob sie z tym nie zgodzic.

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Znów wszystko się rozbija o tematykę kursu. Są kursy co uczą co to czas/przesłona/iso. Kursy ślubne są raczej mierzone w osoby które tą wiedzę już posiadają i są obyte z fotografią - uczą jak tej wiedzy użyć w kościele żeby komuś nie zepsuć pamiątki. Może dlatego na tych kursach się człowiek uczy najwięcej?

Jeśli ktoś nie wie co to iso i wybiera się na kurs fotografii ślubnej to a) traci czas bo to zbyt głęboka woda jest b) nie przyjmiemy delikwenta bo sumienie by gryzło :\
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Roznica jest taka, ze 2-dniowy kurs o przyslonie i ISO nie kosztuje 1600zl - chociaz moze i kosztuje, nie wiem..

Ale ciesze sie, ze potwierdzasz to co napisalem - zoltodzioby nie maja raczej czego szukac na 2-dniowym kursie fotografii slubnej, bo w zasadzie to one sa ostatnio tak modne.

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Ale nie rozmawiamy o cenach przecież. Cena to rzecz dyskusyjna. Dla kursanta to dużo gdy startuje ale z drugiej strony jak policzy za rok czy dwa ile czasu i kasy mu to zaoszczędziło to stwierdzi że taka kwota to drobnostka. 1600zł jest do odrobienia w jeden, pół lub ćwierć ślubu

Słyszałem głosy że kurs powinien kosztować kilka tysięcy złotych. Po części się zgodzę. Ale rynek weryfikuje zawsze takie pragnienia :P
    Ostatnio edytowane przez ripek ; 17-02-2010 o 20:38
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Czacha, nasz kurs to 3 dni, głównie w praktyce. Po kursie też nie zostawiamy uczestników na pastwę losu lecz dajemy im forum (na razie raczkuje ), dajemy możliwość nieodpłatnego uczestniczenia jako drugi w autentycznym ślubie (z tego co wiem to wszyscy z pierwszej edycji z możliwości skorzystają )i wykorzystania swoich zdjęć do PF. Czy to mało..?? Jeśli ktos potrafi wykorzystać, jeśli skoncentruje się przez te kilka dni potraktuje sprawę poważnie to nie ma siły, odrobi warsztaty po jednym zleceniu i zlecenia miał będzie w przeciwieństwie do tych co proszą sie na "bombowych foremkach" o sesje za darmo. Problem jest inny i tu wątek wwarto by założyć: skoro jak niektórzy mówią strzalamy sobie w kolano to czemu za tak marne pieniądze..?? Co niektórzy powiadają, że owszem uczyć lecz wartość kilkuletniej wiedzy to conajmniej równowartość sprzętu jaki do ślubu się stosuje. Dlatego też nie wiem czy kwietniowa edycja nie będzie ostatnią..??

Dopiero zaczyna

Domyślnie

To może ja.

Jestem poczatkującym fotografem, lustrzankękupiłem jakieś 1,5 roku temu. Na poczatku dużo czytałem ( i nadal czytam o fotografii) forum fotograficzne to było maglowane prawie 24/7. Ale to była bardzo sucha wiedza, na YT (znany wszystkim serwis) znalazłem bardzo dużo filmików, poradników i instrukcji na temat fotografowania. Po jakimś czasie zapisałem sie na kurs, prowadzony przez jednego z tutejszych użykowników. I to było to. Pierwszy kurs -podstawy fotografii. Po kilku godzinach wyniosłem z tego kursu naprawdę dużo informacji. Drugi kurs - portret itd.
    I tutaj chciałbym powiedzieć że takie kursy dużo dają, jeżeli naprawdę chcesz sie nauczyć fotografii.

Czacha:
    zoltodzioby nie maja raczej czego szukac na 2-dniowym kursie fotografii slubnej
    nie zgodzę się, jeżeli chcą iść na taki kurs to czego nie. A czy tydzień po zrobieniu prawa jazdy nie możesz sobie kupiś mercedesa?. Możesz.

Ja bardzo dużo wyniosłem z kursów i każdemu polecam taką naukę.

Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    wlkp.

Domyślnie

To jest tak:
    czym więcej się wie, to tym bardziej człowiek zdaje sobie sprawę ile jeszcze nie wie.
    Chyba, że wpadło się w rutynę i... prowadzi się kursy

Można obyć się bez kursu, można iść na kurs sprawdzony, który coś da.
    Jest na rynku tyle tego, że każdy może coś sobie dopasować i wiadomo, że laik nic się nie nauczy z kursu dla zaawansowanych bo nawet dobrze nie będzie wiedział o czym mowa.
    To tak jak każda inna nauka - trzeba mieć jakieś podstawy, żeby łapać temat.
    Ostatnio edytowane przez Pedro44 ; 17-02-2010 o 21:18
    6D|5D+BG-E4|7D|40D+BG-E2|S14 f2.8 EX HSM|C 24L MkI|35L|C 50 f1.4|C 85 f1.8|C 100 f2.8 USM Macro|C 24-70 f2.8 L|C 70-200 f2.8 L IS|C 100-400 IS L|T 17-50|S 10-20 f4-5.6|C 18-200IS|C 580EXII|C 580EX i tyle...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

zgadzam się,
    Ale zawsze można zacząć od kursu dla początkujących i piąć się do góry.
    Ja osobiście po 1,5 roku łykania tych informacji poczedłbym na kursik dla początkującego. Chodziaż nie jestem profesjonalistą to z chęcią łyknął jeszcze trochę podstaw.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Nie uczestniczylem w warsztatach 'fotografii slubnej' .. ale uczestniczylem w wielu innych warsztatach i szkoleniach. Wiec twierdzisz, ze te od 'slubow' sa wyjatkowe i pod jakims wzgledem roznia sie od pozostalych warsztatow w dowolnej dziedzinie.. to jeszcze podpowiedz czym, pomijajac poruszana tematyke?
    Nic takiego nie napisałem. Może jestem jakiś dziwny bo nawet z jednodniowego szkolenia potrafię wynieść sporo wiedzy pod warunkiem że było przemyślane i sensownie prowadzone.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez marcinicus Zobacz posta
    No właśnie. Nie byłeś "zielony" w temacie, już miałeś swoje umiejętności i wiedzę.
    Nikt nigdy nie twierdził że te warsztaty w 2 dni zrobią fotografa z kogoś kto dopiero kupił aparat. Natomiast twierdzenie że korzyści z nich mają tylko prowadzący, materialne jest raz że bzdurą a dwa niegrzeczne, twierdzisz że wszyscy którzy w takich warsztatach uczestniczą to naiwni idioci?
    Ostatnio edytowane przez pank ; 17-02-2010 o 21:39 Powód: Automerged Doublepost
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

fotografia ślubna to nie zabawa tylko bardzo odpowiedzialne zadanie.
    :-D
    Odpowiedzialną robotę to ma kardiochirurg albo facet który betonuje podpory po trzystumetrowy wiadukt na autostradzie.
    Ripek, Ty naprawdę wierzysz w tą marketingową papkę, którą usiłujesz nam tutaj serwować ?
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów