------------------
Canon-Foto-Klub
------------------
Sleeping in Light
------------------
It takes love over gold and mind over matter ...
Sam byłem ciekaw, jak to wygląda.
Napisałem prostą akcję, 180 tiffów 16bit (120mb każdy) miało się przerobić do 8bit, do tego 3 proste czynności, i zapis jako jpg w zadanym katalogu. Różnica wydajności to 7 do prawie 9 minut, czyli przy większych katalogach jest się o co bić. Inna rzecz, że spora część pluginów nie działa na 64bitach, więc i tak ręcznie pracuję na 32bit.
Jarek
Przy zwykłym "mazaniu" po jednym zdjęciu różnicy nie ma bo i tak komputer jest obciążony na poziomie 5% wydajności (chyba, że ktoś jeszcze używa jakiegoś komputera, któremu bliżej do Atari albo z prockiem typu 286).
We wszystkich zastosowaniach typu batch 64 bit już pokazuje przewagę. W składaniu panoram, obróbce dużych zdjęć to już w ogóle porównania nie ma. 64 bit z 16 Gb RAM robi coś w 5-6 minut a 32 bit zajmuje to kilka godzin. Jak już Alde napisał - nie wszyscy są normalni.
EDIT: Od momentu ukazania się pierwszej wersji Aperture chodzą słuchy, że będzie na PC - to już tak z 5 lat trwa. Ze znanych mi programów Apple na PC to są dwa. Niedziałający na 64-bit QuickTime i iTunes (musieli zrobić bo inaczej nie sprzedawali by muzyki). Acha no i Safari. I na tym chyba koniec. Za to na Apple windoze można zapuścić.
W chwili "wypuszczenia" CS4 nie było OSX na 64 bit i PS został skompilowany tylko do 32 bitowego Appla i do 32 i 64 bitowego windows.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 15-02-2010 o 15:14 Powód: Automerged Doublepost
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.