Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: Aperture 3 - początek końca firmy Adobe!

Mieszany widok

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No i się znowu zacznie flejm PC vs Mac .
    Tak to bywa jak się fanboy zaweźmie...

Aha - ja nic nie mam przeciw Macom, więc nie przyklejaj mi etykietki bez odpowiedniego researchu. Sam nawet ludziom polecam - jak Cię stać to bierz Maca, mniej problemów ze zwiechami i wirusami będziesz miał (taka tam teoria, sam nie sprawdzałem, wierzę plotkom w tym temacie).

Przytoczyłem tylko suchy fakt jak wyglądają szanse na rynku polskim (w końcu nasze forum jest raczej polskie...) na koniec firmy Adobe vs software na Maci...

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

Zaczne od tego ze jestem szczesliwym posiadaczem Maca, co nie oznacza ze jestem niewolnikiem Apple. Mysle ze posiadanie wyboru pomiedzy Aperture a LR jest naprawde dobra rzecza. Wiekszosc stara sie bronic LR - ze taki wspanialy. Prawda jest taka ze jak dotad nie mieliscie wlasnie tego wyboru (chociaz nie wiem czy to trawda ze Aperture pojawi sie na PC). Jeden i drugi program ma swoje slabosci i nigdy te programy nie beda oferowaly wszystkich suwakow o ktorych kazdy marzy. Kazdy uzywa programow do innych celow i zawsze znajdzie sie cos co mozna by dodac. Jednak wtedy te programy znienily by sie w Photoshop.
    Sam zaczynalem od LR, jest on jednak dosc drogi. Kupilem wiec Aperture 2. Oferowal wiekszosc funkcji ktore potrzebowalem. Brakowalo mi mozliwosci lokalnej korekcji - chocby takiej jaka byla w LR. Poczatkowo ciezko bylo mi sie przestawic na Aperture, ale rownie ciezko bylo mi sie przestawic na prace na Macu. Jednak teraz, po roku pracy, uwazam Aperture za program bardzo intuicyjny. Bardzo lubie sposob zarzadzania cala biblioteka zdjec. Lokalna korekcja jaka Apple dodal do nowej wersji Aperture jest czyms na co czekalem. Faces i Places jest czyms o wiele lepszym niz tagi w LR czy archiwizowanie zdjec w odpowiednich katalogach.
    Nie piszcie ze jakis program jest do d... dlatego ze tak wypada. Wyprobujcie go najpierw. Apple to nie tylko blyszczace zabawki dla snobow.

Trzymam kciuki zeby wypuscili Aperture 3 na PC.

Apropos tej wypowiedzi
    Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Aha - ja nic nie mam przeciw Macom, więc nie przyklejaj mi etykietki bez odpowiedniego researchu. Sam nawet ludziom polecam - jak Cię stać to bierz Maca, mniej problemów ze zwiechami i wirusami będziesz miał (taka tam teoria, sam nie sprawdzałem, wierzę plotkom w tym temacie).
    Ile z odpowiedzi ktore udzielasz na forum oparte jest na plotkach? Aha, to pytanie nie jest zlosliwe.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gizzmo Zobacz posta
    Zaczne od tego ze jestem szczesliwym posiadaczem Maca, co nie oznacza ze jestem niewolnikiem Apple. Mysle ze posiadanie wyboru pomiedzy Aperture a LR jest naprawde dobra rzecza. Wiekszosc stara sie bronic LR - ze taki wspanialy.
    Chyba coś nie doczytałeś - większość stara się obalić bzdurną tezę że to koniec Adobe'a - LR dla mnie np. jest beznadziejny... Wolę CS4+Bridge.
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Chyba coś nie doczytałeś - większość stara się obalić bzdurną tezę że to koniec Adobe'a - LR dla mnie np. jest beznadziejny... Wolę CS4+Bridge.
    Dokładnie, mam to samo. Nie przepadam za LR, za to używam CS3 + Bridge.
    Zawsze chętnie ujrzę konkurencję, zwłaszcza tańszą, albo oferującą coś innego. To są same plusy. Ba, można nawet mieć i to i to jak ktoś lubi.

Tymczasem ma się to nijak do wieszczenia końca i ciarek na plecach.

Na dodatek z tym wydaniem na PC, to na razie tylko plotki. Pozostaje jeszcze jakość takiej konwersji. Jak na razie konwersja programów od Adobe pod Mac-a wypada gorzej. Inne oprogramowanie od Apple dostępne pod Windows jeszcze bardziej uzasadnia obawy w tym temacie.

Stąd wielki entuzjazm z pierwszego postu jest co najmniej dziwny i z pewnością mało racjonalny, jak zresztą inne argumenty tego samego autora w tym właśnie wątku.

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Vitez! Kocham Cię !!!!
    Po kilku latach wreszcie to od Ciebie usłyszałem! ;-)
    A tak na serio to wg mnie najważniejsze jest to, aby ludzie mieli wybór. Bez tego nie ma zdrowej konkurencji i rozwoju a zostaje próżny monopol.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Uprawnienia umieszczania postów