Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Canon 70-200 f4 vs Canon 70-200 f2.8 IS

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Lightbulb Canon 70-200 f4 vs Canon 70-200 f2.8 IS

Witam wszystkich.
    Kieruje ten watek do wszystkich tych, dla ktorych Canon jest jedyna firma godna uwagi i chcieliby wiedziec, czy i kiedy doplacic slono za wersje 2.8 z IS. Oraz czy sa przypadki, kiedy lepszym mosze sie okazac tanszy
    Poniewaz przegladajac rozne watki a propos obiektywow jak w tytule, nie znalazlem konkretnych porownan postanowilem ooruszyc ten temat.
    Sa to dwa bardzo dobre szkla. To czym sie roznia, to:
    - CENA !!!!
    - jasnosc
    - IS
    - oraz takie duperele jak: uchwyt pod statyw, szczelnosc (podobno itp.

Jesli ktos z was "przechodzil" przez f4 i skonczyl na f2.8 IS (badz odwrotnie), niech napisze jakie sa jego opinie.

Moze tez, ktos z Was natknal sie na test porownawczy tych szkielek (podobny jak 16-35 vs 17-40), lub sam go zrobil... niech zapoda do watku.

Pozdrawiam wszystkich
    pikczer

Domyślnie

ja tez sie podlacze i jednoczesnie dopisze co ja na ten temat wymyslilem

niedlugo bede przechodzic przez zakup ktoregos z nich
    cena IS jest bardzo wysoka jednak wg. mnie warto odlozyc jesli sie da
    bo naprawde przy dlugim obiektywie to pomoze wystarczy przez godzine pofocic zestawem wazacym 3kg a reka chcac nie chcac odpanie.
    i jesli chodzi o ten obiektyw to ... chyba nie ma innych zalet
    zwykla 2.8ka ..hmmm dla mnie nie jest brana pod uwage
    jest ciezsza od F4 jest drozsza jest wieksza a mniejsza jasnosc F4 ki
    za te pieniadze wole skompensowac w obrobce zdjecia.

to moje przemyslenia mam nadzieje przeczytac jeszcze kilka innych

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez eMILz
    ...cena IS jest bardzo wysoka jednak wg. mnie warto odlozyc jesli sie da
    bo naprawde przy dlugim obiektywie to pomoze wystarczy przez godzine pofocic zestawem wazacym 3kg a reka chcac nie chcac odpanie.
    Wlasnie, ale przy tych ogniskowych (i wagach szkiel), to z zalozenia powinno sie uzywac statywu. A jesli IS, to zastanawia mnie, czemu w Canonie IS-a nie mozna sobie wybrac???
    Tzn. dlaczego nie produkuja 2 rodzajow szkiel np. 70-200 f.4 IS i 70-200 f.4.

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Wlasnie, ale przy tych ogniskowych (i wagach szkiel), to z zalozenia powinno sie uzywac statywu. A jesli IS, to zastanawia mnie, czemu w Canonie IS-a nie mozna sobie wybrac???
    Tzn. dlaczego nie produkuja 2 rodzajow szkiel np. 70-200 f.4 IS i 70-200 f.4.
    70-200 f.4 waży "tylko" 705g więc można pstrykać bez trójnoga. A co do wyboru między jasnością f.4 a f.2,8 to mam podobny dylemat. Coraz częściej skłaniam się ku temu ciemniejszemu (różnica w cenie nie idąca w parze z różnicą jakości zdjęć). Oczywiście mogę się mylić dlatego też chętnie wysłucham opinii tych, którzy zetknęli się z w/w obiektywami.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    ... (różnica w cenie nie idąca w parze z różnicą jakości zdjęć).
    To tez istotny powod, bo z informacji zebranych z forum, plotek i gazet, podobno (pisze podobno, bo sam nie widzialem i nie testowalem) 70-200 f4 jakosciowo robi ladniejsze fotki niz 70-200 f2.8 IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

co tu dużo gadać, jak komuś potrzebny jest 2.8, np. dla 2-krotnie szybdszego czasu albo mniejszej głębi, to kupuje 2.8 . 4.0 to też bardzo dobre szkło.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Miasto
    Warsaw

Thumbs down

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    co tu dużo gadać, jak komuś potrzebny jest 2.8, np. dla 2-krotnie szybdszego czasu albo mniejszej głębi, to kupuje 2.8 . 4.0 to też bardzo dobre szkło.
    ...pewnie, a jak mu potrzebne 20D, to kupuje 20D a nie 1D, a jak mu potrzebny kompakt, to tez nie kupuje cyfrowej lustrzanki, bo i po co?

A moze forum nie jest potrzebne, bo jak ktos chce cos kupic to se kupuje i juz. Po co mu ogladac zdjecia porownawcze?????

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy
    I to by wyczerpywało temat.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Pikczer, o tych dwóch obiektywach było już tu na forum tyle tematów i wątków, że już każdemu posiadaczowi tych szkieł nie chce się po prostu enty raz o tym pisać. Wysil się trochę i poszperaj. sam wyprodukowałem kilkanaście jako, że byłem posiadaczem i F4 i F2.8 (co prawda wersja bez IS).
    Po pierwsze - bylo, ale osobno a nie pod katem porownania.

Po drugie - jesli gdzies jest test porownawczy tych 2 modeli razem (a ja nie znalazlem), to podaj go prosze, a jak nie ma to znaczy, ze warto rozpoczac nowy watek.

Po trzecie - cyt. "...bylem posiadaczem, ale wersji bez IS" - ten watek nie traktuje o 70-200 bez IS !!!!!!!

Coś już napisał Awatar slonek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja uzywam 70-200 L4 i przyznam, ze kilka razy myslalem o zmianie na wersje jasniejsza i z IS. Myslalem i na mysleniu sie konczylo, poniewaz gdy testowalem to szklo, odechcialo mi sie robic zdjecia ze wzgledu na jego wage. Praktycznie zawsze uzywam przy tych ogniskowych statywu i nie jest mi potrzebny IS a roznica we wspomnianej wadze jest istotna (o cenie juz nie wspominajac).
    20D, EF 17-40L f1:4; EF 70-200L f1:4; EF 50 f1:1,4; 580EX + kilka gadżetów

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów