Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Co polecić amatorowi do zaczęcia przygody "lepszą" fotografią?

Dopiero zaczyna

Domyślnie Co polecić amatorowi do zaczęcia przygody "lepszą" fotografią?

Witam, no wiec mam taki problem drobny, co mam polecić znajomemu który z fotografii rodzinno okazyjnej chce się przesiąść na coś bardziej ambitnego (ciężko mi określić do dokładnie bo z tego co słyszałem to mydło i powidło). Wie co to przysłona, czas, iso itp.. O kompozycji pojęcie blade o PS'ie mgliste ale coś tam grzebie.
    No wiec gość zdecydował że chce coś z Canona, bo dużo ludzi ma itp itd. Ja powiem szczerze się bardzo nie orientuje w zestawach canonowskich.. Siedzę w nikonie i jakbym miał coś niego polecać to to D90+18-105 lub 18-200 z uwagi na ich dobre własności optyczne (ostrość!) i vr i do tego jakaś stałkę np. 35 1.8 plus prostą lampę np. SB-600.
    Jakie odpowiednik w Canonie możecie polecić? Bardziej chodzi o szkła bo body to w miarę znam - wchodzi w grę głownie 50D.
    Chodzi o zachowanie jak najlepszego poziomu jakości wypluwanych fot do w miarę przyjemnej ceny.
    500D i pochodne od razu mówię że odpadają - bo za małe, źle w ręku leżą.
    Dzięki za rady.

PS
    Wiem ze dużo o tym pewnie było ale naprawdę nie mam czasu na przekopywanie forum :\ jakby co to pogońcie mnie ale podając linki do odpowiednich wątków

Uzależniony Awatar iso

Domyślnie

a 500d + grip? 500 ma ładniejsze szumy imo.

Pełne uzależnienie Awatar roshuu
    Miasto
    Warszawa, Radzymin

Domyślnie

kuba_rsx wysil sie i poszukaj
    6D + 5D + 14 /2.8 + 35/1.4 + 50/1.4 + 85/1.8 + Fuji X-T1 + 35/1.4

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

ja bym polecil jednak wspomnianego przez Ciebie Nikona, ktory to posiada sporo fajnych, dobrych i w miare tanich szkiel amatorskich, u Canona to z tym ciezko
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Początki nałogu

Domyślnie

Tutaj z podobnym zestawem to hmmm... jest nowy 18-135, ale nie ma USM, wiec to bardziej jako przedluzenie kita 18-55IS trzeba traktowac. Ponadto ze standardowych zoomow w niskiej cenie to raczej tylko niezalezni producenci. 17-85 od Canona jest dosc slaby mimo posiadania paru zalet.. wiec jakis Tamron 17-50, Sigma 18-50 czy 17-70 po odpowiednim dobraniu pod body da rade.

Co do stalki - to odpowiednika 35 1.8 DX raczej nie ma. Jest 35 2.0 , ale to starsza konstrukcja, aczkolwiek raczej lubiana. Najblizej do 35 1.8 ma chyba 28 1.8 USM, ale to juz inna ogniskowa i 2x wyzsza cena.

Jako lampa to 430EX II . Tu wybor raczej dosc prosty.

Tyle ze wtedy mowimy o kwotach raczej wyzszych niz za zestaw Nikona. Ponadto znajomy wybierajac w cos w Nikonie moglby cos podpatrzec/pozyczac/radzic sie u Ciebie i vice versa. To czasem potrafi miec znaczenie

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

A ja bym polecił kilka książek i warsztatów.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

A ja polece ksiazke, ale nie warsztaty - nie da sie nauczyc robic zdjec w 2 dni.

Pełne uzależnienie Awatar pank
    Miasto
    wawa

Domyślnie

Oczywiście, tak samo jak nie da się nauczyć robić zdjęć z książek, natomiast jedno i drugie może być cennym doświadczeniem.
    Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Bo zeby nauczyc robic sie zdjecia, trzeba zaczac je robic Praktycza czyni mistrzem, a od teorii sa ksiazki. 2-dniowym kursom mowie nie w przypadku osob zaczynajacych zabawe z tematem. Na kurs mozna sie wybrac znajac juz wszystkie pojecia i jakis tam warsztat - dzieki temu mozna swiadomie wylapac te elementy ktore sa naprawde istotne i nam sie przydadza. Dla zoltodziobow jesli chca sie czegos uczyc polecam szkole fotograficzna ktora trwa minimum 2 lata, a nie 2dni.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

No sęk w tym ze wszyscy znajomi itp mają canona ja jestem chyba jedynym wyjątkiem, aparat ma być właśnie pod kontem używania na warsztatach (kółku foto czy jak kto woli) a tam również ludzie używają canona, poszedł parę razy i teraz chce czerwone paski hehe. Ja tam nie namawiam specjalnie na D90 bo mały nie każdy lubi a 50D to już kawałek puszki się trzyma.
    Co do lampy to utwierdziliście mnie w tym co wcześniej wybrałem.

A w szkłach się niestety nie poruszam wcale.. No chyba że trochę w tych drogich ale tutaj górna granica to 3tys za obiektywy. Żeby razem zamknęło się w ok 6k. Chodź na początku startowało z poziomu 4k.
    Ostatnio edytowane przez kuba_rsx ; 12-02-2010 o 12:31

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów