Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Rozdzielczość obiektywu, a szumy.

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rosim Zobacz posta
    More86, 35f2.0 jest ostrzejszy od 50f1.4, przynajmniej ten egzemplarz, który mam.
    Szumy od mydełka potrafię odróżnić, mydełko na 50f1.4 jest czasem duże, ale "kaszki" tam nie ma.
    Co nie zmienia faktu, że jeszcze całej sprawie się przyjrzę dokładniej, zrobie też RAWA, najlepiej z porówniem z innymi obiektywami.
    Pzdr
    Jedyne inne wytłumaczenie jakie mi przychodzi do głowy to gorszy algorytm odszumiania dla tego szkła.
    Czym wywołujesz?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

pokaz prosze zdjecia, inaczej nie wiemy o czym dyskutujemy

Początki nałogu

Domyślnie

Zdjęcia postaram sie zrobić na nowo i pokazać, ale to wieczorem, albo jutro, teraz nie mam możliwości.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Nie sądzę, aby 35/2 miał gorszą rozdzielczość od 28-108 czy 17-70. Po przymknięciu to jest bardzo ostre ostre szkło. Obrazek jest nieco inny niż z 50/1.4 w sensie kolorów. Używam 35/2 i 50/1.4 na 5D (bardzo często na iso 1600) i nie zauważyłem aby 35/2 generował większe szumy.

Początki nałogu

Domyślnie

Chyba już wiem w czym rzecz. Zdjęcia z 35f2.0 wychodzą, przy takich samych ustawieniach aparatu (tryb AV) nieco ciemniejsze niz z pozostałych obiektywów i szumy są większe. W przypadku, kiedy zwiększe ekspozycję o +1/3 lub 2/3 zdjęcie jest jaśniejsze i wychodzi podobne jak z pozostałych obiektywów, szumy też takie jak przy zdjęciach z innych obiektywów.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie powinno byc. za szum odpowiada uklad matrycy i procesor obrazu.

JPEG, RAW? jesli RAW to czym wolane?
    Mam 1 hipotezę: Jeżeli w obrazie jest mniej prawdziwych szczegółów (dużo Boke, nieostrości itp.), to koder JPEG może dokładniej zapisać szczegóły "fałszywe" (szum). Ale to tylko hipoteza. Faktem zaś jest to, że szum na jednolitym tle (boke/nieostrość) zauważymy lepiej niż na "naćkanym" szczegółami.
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów