28-200? Spróbować zawsze można :-) Jedyne co mi przychodzi do głowy z megazoomów (oprocz Canonów 35-350L i 28-300L), to ponoć niezła jest Tokina 24-200, ale dobrze byłoby poznać jakieś opinie posiadaczy tegoż obiektywu, ponieważ sam nigdy nie zdecydowałem na megazooma.Zamieszczone przez AGO
Osobiście wolę mieć (i tak też mam) ten zakres jednak podzielony na dwa szkła, czyli kit/spacerzoom* oraz telezoom** Do tego ze stałych jasny standard*** oraz coś z macro 1:1 i masz w zasadzie wszystko co trzeba (wyłączając jakieś extremalne zastosowania typu: ultra szerokie kąty, dłuuuuuugie tele, tilt/shift czy fish eye).
Stare powiedzenie mówi, że jak coś jest do wszystkiego, to najczęściej bywa do niczego.
Zwróć też uwagę, że taki megazoom ma zwykle wieksze rozmiary i masę, jest ciemny m.in. dlatego będzie raczej powolny, a Ty potrzebujesz szybkości. Może więc jednak lepiej będzie zamiast tej Sigmy zdecydować się na coś USM Canona, ale raczej nie 28-200 bym nie polecał.
Pozdrowienia,
Tomek
*zoom zaczynający się na szerokim kącie, przechodzący przez standard i kończący się na krótkim tele)
** od 70/100mm do 200/300mm
*** 50mm/1,x (do cyfry jest problem, bo 50mm to juz krótkie tele)