Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: wada 350d czy mojego wzroku ??

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie wada 350d czy mojego wzroku ??

Kilka razy zauważyłem, że po potwierdzeniu przez AF ostrości, obraz w wizjerze był nieostry. Pokręciłem kółeczniem korekty przy wizjerze, ostrość OK. Za jakiś czas wyjmuję aparat, znowu to samo - napewno nie zmieniałem tych nastaw. Wczoraj znowu... fotki za każdym razem wychodziły ostre. Aparat noszę w torbie -kaburze, leżący obiektywem w dół, nic nie dotyka go od strony LCD i wizjera
    Co może być tego przyczyną ??
    Pozdrawiam
    Marek

Domyślnie

sproboj drugim okiem, moze tylko jedno masz popsute , a tak serio to jak fotki sa ostre to najwazniejsze, aparat raczej jest ok, ja sie z czyms takim nie spotkalem

pozdrawiam

Daniel

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    Kilka razy zauważyłem, że po potwierdzeniu przez AF ostrości, obraz w wizjerze był nieostry. Pokręciłem kółeczniem korekty przy wizjerze, ostrość OK. Za jakiś czas wyjmuję aparat, znowu to samo - napewno nie zmieniałem tych nastaw. Wczoraj znowu... fotki za każdym razem wychodziły ostre. Aparat noszę w torbie -kaburze, leżący obiektywem w dół, nic nie dotyka go od strony LCD i wizjera

Koleczko sie przestawilo pewnie. U mnie to norma.
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MarekC
    Może to głupie co napiszę teraz, ale idź i popstrykaj zdjęcia i po sesyjce
    nie wkładaj aparatu do torby. W domu zgraj fotki i odłuż sprzęt na półkę. Na następny dzień sprawdź ostrość w wizjerze.
    350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
    http://photo.dario-g.com

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Riccardo
    Koleczko sie przestawilo pewnie. U mnie to norma.
    Hmmm... w torbie ?? teży tak, że nic nie powinno się z nim stykać, ale pewności nie mam.
    Pozdrawiam
    Marek

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dgi
    Może to głupie co napiszę teraz, ale idź i popstrykaj zdjęcia i po sesyjce
    nie wkładaj aparatu do torby. W domu zgraj fotki i odłuż sprzęt na półkę. Na następny dzień sprawdź ostrość w wizjerze.
    zrobię tak, choć nie wiem czy od ciągłej pracy przed kompem wzrok mi nie leci. Od 2 miesięcy mam LCD, ale wcześniej zwykłe CRT... okulista nie gryzie ;-)
    Pozdrawiam
    Marek

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Marku ja w swoim nie zauwazylem tej przypadłości...moze rzeczywiście wzrok ci się meczy.... pozdr

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacab1
    Marku ja w swoim nie zauwazylem tej przypadłości...moze rzeczywiście wzrok ci się meczy.... pozdr
    Poprzedni post napisałem trochę z przymrużeniem oka, a teraz poważniej.

Jestem programistą. Osiem godzin (a często i po 14) przed LCD także powoduje zmęczenie wzroku i to jest oczywiste. Mimo, że LCD nie wyjara mi oczu tak jak CRT, ale wzrok cierpi na tym. Mięśnie oka akomodują się na krótką odległość. Kiedy wieczorem jadę do domu, kiepsko jest mi "złapać ostrość" na dalszą odległość, gdyż miesień oka jest przyzwyczajony do krótkiej odległości. Takie wyjasnienie dostałem niedawno od okulisty. Niestety nie ma na to żadnego lekarstwa.

Zalecił mi, abym przynajmniej co godzinę wstał od kompa i pooglądał sobie świat w siną dal, szukając horyzontu. To nie są przelewki, więc trzeba uważać.
    350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
    http://photo.dario-g.com

Domyślnie

Masz znacznik na kółeczku, możesz sobie sprawdzić, czy się przestawia...

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dgi

Jestem programistą. Osiem godzin (a często i po 14) przed LCD także powoduje zmęczenie wzroku i to jest oczywiste. Mimo, że LCD nie wyjara mi oczu tak jak CRT, ale wzrok cierpi na tym. Mięśnie oka akomodują się na krótką odległość. Kiedy wieczorem jadę do domu, kiepsko jest mi "złapać ostrość" na dalszą odległość, gdyż miesień oka jest przyzwyczajony do krótkiej odległości. Takie wyjasnienie dostałem niedawno od okulisty. Niestety nie ma na to żadnego lekarstwa.

Zalecił mi, abym przynajmniej co godzinę wstał od kompa i pooglądał sobie świat w siną dal, szukając horyzontu. To nie są przelewki, więc trzeba uważać.
    Mam to samo. Chyba czas na okulary :-x
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów