Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: Samyang 14/2.8 czy Tokina 11-16/2.8 ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yova Zobacz posta
    IMO to szkło na 2,8 będzie o nieeeeebo lepiej pracowało niż T 11-16.
    Możesz wytłumaczyć co to znaczy "będzie lepiej pracowało" ? Wg. testów Optycznych oba szkła mają identyczną rozdzielczość MTF50 dla 14mm i f/2.8...

Cytat Zamieszczone przez lldaniel
    Na APS-C polecam Tokinę 12-24 f/4 ;]
    Zdecydowanie za ciemna...

Bywalec Awatar Yova
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

duuuuuuuuuużo mniejsza CA, mniejsza koma no i jeżeli faktycznie poprawili dystorsję i prace pod światło, czego chcieć więcej? Rozdzialka ok, zważywszy na to że optyczne testują ja na najmniejszym możliwym wyostrzeniu z puszki (czyli nieużywane w normalnej pracy). Af całkowicie zbędny przy tej ogniskowej, przynajmniej dla mnie, no i działa pod FF czyli podłączę ja i do mojej analogowej 300 a za kilka miesięcy (mam nadzieje ) do 5d mkII. Tylko cały czas podkreślam że mówię o nowej wersji w której podobno poprawili dystorsje i prace pod światło.

Pozdrawiam
    "Ci co potrafią robią to. Ci co nie potrafią uczą innych"
    18-35+85

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yova Zobacz posta
    jeżeli faktycznie poprawili dystorsję i prace pod światło, czego chcieć więcej?
    Osobiście wątpię, w notce prasowej napisali że poprawili 2 z 3 wad poprzedniej wersji obiektywu, czyli jakość obrazu na brzegu i zapewne pracę pod światło (dystorsję byłoby najtrudniej).

Rozdzialka ok, zważywszy na to że optyczne testują ja na najmniejszym możliwym wyostrzeniu z puszki (czyli nieużywane w normalnej pracy).
    No tak, ale oba obiektywy mają ją niemal identyczną, więc ten parametr nie przeważa na niczyją stronę

no i działa pod FF czyli podłączę ja i do mojej analogowej 300 a za kilka miesięcy (mam nadzieje ) do 5d mkII.
    Tokinę również można podłaczyć pod FF, zdaje się że poniżej 14mm strasznie winietuje, ale powyżej już spoko.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pachura Zobacz posta
    Tokinę również można podłaczyć pod FF, zdaje się że poniżej 14mm strasznie winietuje, ale powyżej już spoko.
    Ciekawe byłoby porównanie na FF samyanga z tokiną na 14mm.

Coś już napisał
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Samyang'ów 14, gdy już je "rzucą" na rynek, będzie pewnie od groma (tak jak jest z 8mm) . Tokin do Canon'a jest tyle, co kot napłakał. Od miesiąca pytam i szukam nówki sztuki i chyba w całej Polsce nie mają... Za to pod Nikona nie ma problemu :/

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Klusek Zobacz posta
    Tokin do Canon'a jest tyle, co kot napłakał. Od miesiąca pytam i szukam nówki sztuki i chyba w całej Polsce nie mają... Za to pod Nikona nie ma problemu :/
    Słabo szukasz. Zgłoś się do Towersa lub licytuj u niego na allegro:
    http://allegro.pl/item921762889_foto...vat_canon.html

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Mówicie, że Samy 14/2.8 już w kwietniu w sprzedaży? Kiedy konkretnie i czy to pewne info? W maju jadę w egzotykę i szczerze mówiąc liczę że to szkło zostanie wreszcie wypuszczone jako rewelka pod FF do landszaftu
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie

Domyślnie

http://www.optyczne.pl/2644-nowo%C5%...oprawiony.html
    Niby koniec marca...
    A dostępny zapewne będzie tu:
    http://www.foto-tip.pl/sklep/obiektywy-c-55.html
    Osobiście czekam na testy odświeżonego egzemplarza...

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Ja go kupię pewnie w ciemno bo potrzebuję czegokolwiek ultraszerokiego na tenże wyjazd, a budżet już przez wyjazd będzie niestety ograniczony. Więc po powrocie w maju będzie test
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ernest_DLRS Zobacz posta
    Ja go kupię pewnie w ciemno bo potrzebuję czegokolwiek ultraszerokiego na tenże wyjazd, a budżet już przez wyjazd będzie niestety ograniczony. Więc po powrocie w maju będzie test
    Podejrzewam, że Optyczni dostaną go do testów w połowie marca...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów