Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: rebel + lampa jh-6800

Mieszany widok

Uzależniony Awatar Qbexus
    Miasto
    Poznań

Domyślnie rebel + lampa jh-6800

Witam mam Canona rebel (300d) i lampe zewnetrzna (gwint e27) jh-6800 i problem.
    Przy podlączeniu przez kostke z gniazdem synchro i wcisnieciu migawki slychac klik lustra i wyskakuje err99. Lampa ma na wyzwoleniu okolo 8,5v i plus na srodkowym styku. Prosze o pomoc i sugestie pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

No sam sobie odpowiedziales wlasciwie... lampa ma 8,5 V czyli 3,5 V za duzo. Problemem moga byc tez dodatkowe piny ... odizoluj wszystkie oprocz srodkowego.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Piny napewno sie nie zwieraja a jezeli chodzi o na piecia to jakie sa graniczne do 300d? i czy ktos juz mial taki problem.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Qbexus
    Piny napewno sie nie zwieraja a jezeli chodzi o na piecia to jakie sa graniczne do 300d? i czy ktos juz mial taki problem.
    Skoro napisalem ze 8,5 to o 3,5 za duzo tak wiec z prostego rachunku wynika chyba ze napiecie graniczne to 5 V no nie (i w instrukcji stoi jak byk) Co do drugiego pytania to byly juz na tym forum przypadki podobnych bledow ... albo piny albo za duze napiecie

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Prawdo podobnie wynika to z mojego roztargnienia ale nie moge znalesc inf. o napieciu na stopce w instrukcji. A moze ktos juz sie spotkal z takim problemem i wie jak go rozwiazac ? Zlalezalo by mi na tym bo mam do zrobienia z 90 fotek produktow do katalogu a meczenie sie z fotocela i wciskaniem * przed kazdym pstryk to tragedia.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jedyny sposob to przerobka lampy na 4-5 V. Robilem to zreszta kiedys ... calosc kosztuje kilka zł polskich i zajmuje z godzinke roboty.

Link do strony z przerobka jest gdzies na tym forum ... skorzystaj z wyszukiwarki przy okazji dowiesz sie w koncu kto tez mial taki problem

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Wielkie dzieki zrobilem to to ustrojstwo i dziala ze mucha nie siada. Zastanawia mnie tylko jedno jak ludzia dzialaja lampy z napieciem 14v a nawet o 45 czytalem jak u mnie przy 8,5 wyskakiwal err.99.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Przypuszczalnie zalezy to od wielu czynnikow (aparatu, lampy, napiecia w spoczynku i przy wyzwalaniu).
    Generalnie wszystkie wnioski byly takie ze po zbyt dlugim uzywaniu na wysokich napieciach moze szlag trafic aparat.

Uzależniony Awatar Riccardo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Qbexus
    Witam mam Canona rebel (300d) i lampe zewnetrzna (gwint e27) jh-6800 i problem.
    Przy podlączeniu przez kostke z gniazdem synchro i wcisnieciu migawki slychac klik lustra i wyskakuje err99. Lampa ma na wyzwoleniu okolo 8,5v i plus na srodkowym styku. Prosze o pomoc i sugestie pozdrawiam.
    no a jak sie ma sprawa z 350d? Szukalem w archiwum i nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi czy 350tka dziala z lampami z wyzszym napieciem. A przynajmniej czy wytrzyma te 9V?
    Pozdrawiam
    Riccardo
    --
    Fuji & Ricoh

Miasto
    Poznań

Domyślnie

U mnie nie bylo problemu czy wytrzyma czy nie poprostu wywalal err.99 i koniec co z reszta uwazam za bardzo sluszne skoro mu lampa nie pasowala. A uklad dopasowujacy jest prosty jak konstrukcjia cepa ja dalem jakies 3zl.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów