Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Canon EF 100-300mm f/5.6

Domyślnie Canon EF 100-300mm f/5.6

Witam,
    Dostalem dzis obiektyw Canon EF 100-300mm f/5.6 z funkcja macro.
    Niestety nie dziala. Przelezal u kogos w szpargalach zapewne cale lata.
    Czy ktos wie cos o tym szkle? Niewiele informacji o nim. Wiem ze doczekal sie siostrzanej L-ki oraz wersji f 4.5/5.6
    Czy ktos go uzywal? Ile moze byc warty? Pytam, gdyz zastanawiam sie czy warto oddac go do do serwisu.
    Pozdrawiam
    M.

Pełne uzależnienie Awatar tombas
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Nie działa, to trochę mało precyzyjne:-D, szkło z połowy lat 80 ubiegłego wieku, wieć jeśli cos powaznego to może byc "nienaprawialne" jak stwierdził kiedys spec w Krakowie kiedy pytałem o naprawe 50mm mkI
    Do zdjęć mam wszystko, prócz talentu...
    (R6, RP, RF 15-35 f/2.8L, RF 28-70 f/2L, RF 100 f/2.8L, RF 70-200 f/2.8L, EL-1, 470EX-AI)

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kanarek Zobacz posta
    Witam,
    Czy ktos wie cos o tym szkle? Niewiele informacji o nim. Wiem ze doczekal sie siostrzanej L-ki...
    http://www.canon.com/camera-museum/c...0~300_56l.html
    http://www.canon.com/camera-museum/c...00~300_56.html
    Od eLki różni się jedną soczewką mniej, mocowaniem osłony i brakiem czerwonego paska.
    ...oraz wersji f 4.5/5.6
    To już zupełne inna bajka, poza średnicą filtra i zakresem ogniskowych nc tych szkieł nie łączy.
    Ile może być warty? Pytam, gdyż zastanawiam sie czy warto oddać go do do serwisu.
    We Wrocławiu sprzedawcy krzyczą za niego od 500 do 800 zł. Faktyczna wartość jest bliższa tej niższej kwoty.
    Czy warto go napawać ? Zależy co nie działa. Na pewno nie są już dostępne części do niego, trudno powiedzieć czy da się go odratować.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

Wielkie dzieki za informacje.
    Canon museum oczywiscie sprawdzilem, ale tam sie nie dowiem co to szklo jest warte.
    Oczywiscie, ze wiem ze wartosc naprawy zalezy od usterki, ale wiedzac ze obiektyw jest wart 500 zl. wiem ze moj budzet na naprawe jest niewielki.
    Co z nim nie tak? Nie przenosi elektroniki. Aparat zglasza error i radzi przeczyscic styki. Oczywiscie zrobilem to i nic.
    Przejde sie jutro na Czapskich aby sie zorientowac, a jak nie pomoga to wysle na Zytnia do wyceny naprawy.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wielkie dzieki za informacje.
    Canon museum oczywiscie sprawdzilem, ale tam sie nie dowiem co to szklo jest warte.
    Oczywiscie, ze wiem ze wartosc naprawy zalezy od usterki, ale wiedzac ze obiektyw jest wart 500 zl. wiem ze moj budzet na naprawe jest niewielki.
    Co z nim nie tak? Nie przenosi elektroniki. Aparat zglasza error i radzi przeczyscic styki. Oczywiscie zrobilem to i nic.
    Przejde sie jutro na Czapskich aby sie zorientowac, a jak nie pomoga to wysle na Zytnia do wyceny naprawy.
    Z jakim aparatem tak się zachowuje? Analogowym czy DSLR-em?
    5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8

Domyślnie

DSLR, ale znalazlem zdjecia na necie z 300D z tym szklem wiec chyba powinno dzialac

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

DSLR, ale znalazlem zdjecia na necie z 300D z tym szklem wiec chyba powinno dzialac
    Jeśli możesz, to sprawdź z jakimś starszym modelem, analogowym.
    5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8

Domyślnie

Nie mam niestety takiego. Najstarszy do 20d. Ale albo bedzie dzialal z DSLR albo nie potrzebuje go.

Bywalec
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Miałem kiedyś ten obiektyw, sprzedałem go, kiedy zdobyłem wersję L (mam ją do dzisiaj). Optycznie oceniam go lepiej niż 75-300. Używałem go z 400D oraz analogami, bez żadnych kłopotów.
    Canon EOS 30D, Canon EOS 400D, EOS 5D; EOS T1i, EOS T2i; EF 17-40/4L, EF 100-300/5.6L, EFS 60/2.8 macro, EF 200/2.8 L II, EF 100-400/4.5-5.6L IS USM, EF 70-200/4 IS L, EF 70-300/4-5.6 IS USM, EF 300/4 L; EF 1.4 Extender, EF 2x Extender, Speedlite 420EX, Speedlite 580EX; "IS is for us old farts with too much shake"(NINAS)

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dolomity Zobacz posta
    Jeśli możesz, to sprawdź z jakimś starszym modelem, analogowym.
    Cytat Zamieszczone przez dolomity Zobacz posta
    Z jakim aparatem tak się zachowuje? Analogowym czy DSLR-em?
    A po co ? To nie Sigma ani Tokina. Każdy obiektyw Canon EF współpracuje z każdym body Canon EOS (pomijając niuanse przy współpracy nowych szkieł z IS z analogowymi body z pierwszych lat systemu EOS). Jeśli nie działa znaczy że jest trachnięty.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów