Cytat Zamieszczone przez freekate77 Zobacz posta
co do statywu ... mam w pełni amatorski CamLink tp2500 z nośnością 1,3kg, rozumiem że nie wydoli, jaki kupić tylko litości nie profesjonalny.... no i żebym ja go uniosła z tym całym sprzętem
A nie słyszałaś przypadkiem, że to drogie hobby?
Statyw musisz zmienić, bo nośność 1,3 kg to za mało, biorąc pod uwagę, że samo body waży ok. 750 gram. A gdzie lampa, a szkło? O ile nie należysz do "ptaszników" używających super długich i ciężkich szkieł, nośność 3,5 - 5 kg Ci wystarczy. Niestety, musisz liczyć się z tym, że taki statyw z glowicą nieco waży (ok 2,5-3 kg), ale niestety, te super-lekkie na wstepie zeżarłyby jakieś 10% Twojego budżetu - więc nie warto. Powertuj forum, potem Allegro, jakiś Velbon albo Slik wystarczy. To będzie kosztowało między 250-350 zł, ale w zamiam uzyskasz pewnośc, że Twoje body za parę tysięcy z tego statywu nie zleci. Ja sama mam Velbona Sherpę 600, nie narzekam, może tylko na jego wagę, ale niestety lustrzanka z całą swoją świtą to słodki ciężar

Co do reszty - w ramach wydawania cudzych pieniedzy - pomyśl, czy akurat w tej chwili koniecznie jest Ci potrzebne ff. Wiesz, ff jest fajne, plastyczne, wiem, bo sama mam, ale w tym momencie zjada Ci ponad połowę budżetu. A jednak zasadniczo częściej wymienia się body niż szkła, więc jak spłacisz kredyt i postrzelasz trochę na 50d, to będziesz wiedziałam, czy ff jest Ci rzeczywiście potrzebna. I jeśli uznasz, że żyć bez niej nie możesz - to kupisz.

W ramach Twojego budżetu ja wybrałabym:

c50d - 3100
Tamrona 28-75 albo Canona 17-40 - 2700
Canona 50/1.8 - 400
Canona 85/1.8 - 1400
Canona 100 2,8 L macro - 3400
lampa - 1000
samyang 8 mm fish - 850
i wychodzi tego 12 850, więc starczy jeszcze na karty i na statyw

p.s. 100 macro L jest dodatkowo doskonałe do ciasnych portretów i detali, mam, używam, polecam.