Czacha, polecasz jasne stałki???:-D
freekate - 15 000 zł na "amatorskie zastosowanie" to b. duży budżet. I na dodatek dość szerokie spektrum zainteresowań.
Gdybyś określiła, jaki masz priorytet, łatwiej byłoby coś dobrać.
"Zastosowanie: amatorka z wyróżnieniem portretówki" - jeśli tak jest, to do FF na pewno 85/1.8 lub 135L, a do szerszych kadrów np. 50/1.4. Co do 50/1.8 - nie wiem, jak ten obiektyw wyrabia się na upakowanej matrycy 5DII
Do macro możesz dokupić pierścienie Kenko. To nie będzie to samo, co obiektyw macro, ale zawsze jakieś wyjście z sytuacji, gdzie kasa już wydana, a przyszła ochota nowy rodzaj fotografii.
CanOn Can'tOff
Do macro musisz dokupic obiektyw macro, bo te ktore wymienilas nie sa macroTamron 90/2.8 bedzie idealny.
masahuku: ale polecam tez zoomy!stalki ze wzgledu na portret
masahuku: wiem że to spory budżet, problem w tym jednorazowym zakupie, inaczej pewnie zaczęłabym od kita i sama doszła co dalej a tak to poprostu nie chcę wyrzucić tych pieniędzy i wycisnąć co się da.
Co do szerokiego spektrum zainteresowań to: jak pisałam na początku pstrykałam f9600s, przeglądając robione nim foty to głównie: architektura z wnętrzami, koty, macro ( + Raynox MSN-202 jako wspomaganie), ludzi mało ale... on miał jednak spore ograniczenia, przykładowo uzyskanie ładnego GO w portrecie - możliwości 0. Wiem np. że nie potrzebuję dużego zoomu bo telekonwerter leżał w torbie - jakoś mi brak zastosowań do niego.
Wprowadzone na szybko korekty po Waszych uwagach:
5D2 + 50/1.8 + 85/1.8 + lampa + do tego T28-75/2.8 + Sigma 20/1.8 + Tamron 90/2.8
Jakieś dalsze zmiany sugerowane??
ps. na ile to możliwe bez dużych strat jakości wolałabym obiektywy dedykowane z wiadomych przyczyn![]()
Ostatnio edytowane przez freekate77 ; 10-02-2010 o 13:47
Teraz jeszcze dolicz do tego minimum jedna karte 16GB (ok. 400-500 fotek w RAW), zapasowy akumulator do 5D oraz ladowarke i dwa zestawy akumulatorow do lampy. O torbie na sprzet nie wspominam bo to oczywiste ze jest niezbedna. Szybki czytnik do kart CF bedzie plusem, tak jak i filtry UV na optyke - oczywiscie filtry te lepsze.. drozsze![]()
Kupując S20/1.8 + C50/1.8 + C85/1.8, wydawanie pieniędzy na T28-75/2.8 to chyba rozpusta. No chyba, że aż tak zależy Ci na wygodzie użytkowania zooma.
No i właśnie widzę, że Czacha dopisał o drobiazgach. Słusznie. Kilka stówek zjedzą.
Kurcze, ale fajnie wydaje się cudze pieniądze...
CanOn Can'tOff
50d
+ do portretu: Canon 50/1.4 i/lub 85/1.8 moze też 35/2 lub 35/1.4 (zalezy jakie to maja byc portrety?)
+ do architektury wnetrz: statyw! i coś szerokiego ja np polecam Tokina 12-24/4
+ do makro Canon 100/2.8 - również do węższego portretu jest OK.
+ cos długiego: Canon 70-200/4 IS - Super! do portretów-zbliżeń też się nadaje
gdy zdecydujesz się na FF to jak wyżej tylko ...
+ do architektury wnetrz: statyw! i Canon 17-40/4 zamiast Tokiny
i do tego lampa.
Generalnie raczej się skup na szkłach Canona.
Czacha: Torba jest kupiona na mocny wyrost więc będzie dobra, czytnik mam standardowy chyba w kompie, resztę policzyłam i biorąc pod uwagę że na początek nie muszę mieć oryginalnych canonowskich akumulatorów (mam nadzieję że nie muszę?) jakoś wydolę z własnej kieszeni wraz z kartą.
Filtry.... kolejny problem, co to znaczy lepsze? HAMA UV może być??
masahuku: jakoś do ideii jednego zooma jestem przywiązana, nie zawsze robię foty jeżdżąc sama i poganiacze mi na spokojną wymianę nie zawsze pozwolą, poza tym na spacer nie będę brała całego zestawu
co do statywu ... mam w pełni amatorski CamLink tp2500 z nośnością 1,3kg, rozumiem że nie wydoli, jaki kupić tylko litości nie profesjonalny.... no i żebym ja go uniosła z tym całym sprzętem![]()
Ostatnio edytowane przez freekate77 ; 10-02-2010 o 14:15
Hoya Super HMC lub B+W MRC ... wybieraj te najdrozsze, bo zakladanie Hamy czy innego badziewia do tej puszki i dobrych jakosciowo szkiel mija sie z celem.
Pamietaj ze najlepsza jakasc w Twoim zestawie bedzie taka, jak najslabsze jego ogniwo.. czyli np. filtr Hama. Inwestujac tyle pieniedzy w optyke i dobry aparat nie oszczedzaj 200-300zl na filtrach.
Zastanawiam sie, czy warto dublowac ogniskowa przez kupowanie Canona 85/1.8 i Tamrona 90/2.8 .. ten pierwszy moze robic za makro dzieki pierscieniom posrednim, a ten 2gi do portretow raczej sie nie nadaje - ma powolny AF i co tu duzo mowic, jest zbyt ostry
masahuku, nie widze sensu robienia wszystkich zdjec stalkami - one beda do portretow i architektury ze wzgledu na o wiele mniejsze znieksztalcenia obrazu. Na codzien polecam smigac z podpietym T28-75/2.8 ktory jest uniwersalny, jasny i niedrogi w zakupie. Wciaz jetem fanem uniwersalnosci!![]()
A może taki zestawik:
5D II
24L
50 Macro
85 1.8
430EX
Przy hurcie z 15K powinno wyjść![]()