Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Wątek: Nowa - pytanie o sprzęt:)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freekate77 Zobacz posta
    co do tego macro
    100/2,8macro USM

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    ... ale kondensujac:

EOS 5DMkII + 35L + 50/1.4 + 85/1.8 + lampa

lub wersja bardziej ekonomiczna
    EOS 5DMkII + 35/2 + 50/1.8 + 85/1.8 + lampa
    Czacha, polecasz jasne stałki??? :-D

freekate - 15 000 zł na "amatorskie zastosowanie" to b. duży budżet. I na dodatek dość szerokie spektrum zainteresowań.
    Gdybyś określiła, jaki masz priorytet, łatwiej byłoby coś dobrać.

"Zastosowanie: amatorka z wyróżnieniem portretówki" - jeśli tak jest, to do FF na pewno 85/1.8 lub 135L, a do szerszych kadrów np. 50/1.4. Co do 50/1.8 - nie wiem, jak ten obiektyw wyrabia się na upakowanej matrycy 5DII

Do macro możesz dokupić pierścienie Kenko. To nie będzie to samo, co obiektyw macro, ale zawsze jakieś wyjście z sytuacji, gdzie kasa już wydana, a przyszła ochota nowy rodzaj fotografii.
    CanOn Can'tOff

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Do macro musisz dokupic obiektyw macro, bo te ktore wymienilas nie sa macro Tamron 90/2.8 bedzie idealny.

masahuku: ale polecam tez zoomy! stalki ze wzgledu na portret

Domyślnie

masahuku: wiem że to spory budżet, problem w tym jednorazowym zakupie, inaczej pewnie zaczęłabym od kita i sama doszła co dalej a tak to poprostu nie chcę wyrzucić tych pieniędzy i wycisnąć co się da.
    Co do szerokiego spektrum zainteresowań to: jak pisałam na początku pstrykałam f9600s, przeglądając robione nim foty to głównie: architektura z wnętrzami, koty, macro ( + Raynox MSN-202 jako wspomaganie), ludzi mało ale... on miał jednak spore ograniczenia, przykładowo uzyskanie ładnego GO w portrecie - możliwości 0. Wiem np. że nie potrzebuję dużego zoomu bo telekonwerter leżał w torbie - jakoś mi brak zastosowań do niego.

Wprowadzone na szybko korekty po Waszych uwagach:
    5D2 + 50/1.8 + 85/1.8 + lampa + do tego T28-75/2.8 + Sigma 20/1.8 + Tamron 90/2.8
    Jakieś dalsze zmiany sugerowane??

ps. na ile to możliwe bez dużych strat jakości wolałabym obiektywy dedykowane z wiadomych przyczyn
    Ostatnio edytowane przez freekate77 ; 10-02-2010 o 13:47

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Wprowadzone na szybko korekty po Waszych uwagach:
    5D2 + 50/1.8 + 85/1.8 + lampa + do tego T28-75/2.8 + Sigma 20/1.8 + Tamron 90/2.8
    Jakieś dalsze zmiany sugerowane??
    Teraz jeszcze dolicz do tego minimum jedna karte 16GB (ok. 400-500 fotek w RAW), zapasowy akumulator do 5D oraz ladowarke i dwa zestawy akumulatorow do lampy. O torbie na sprzet nie wspominam bo to oczywiste ze jest niezbedna. Szybki czytnik do kart CF bedzie plusem, tak jak i filtry UV na optyke - oczywiscie filtry te lepsze.. drozsze

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Kupując S20/1.8 + C50/1.8 + C85/1.8, wydawanie pieniędzy na T28-75/2.8 to chyba rozpusta. No chyba, że aż tak zależy Ci na wygodzie użytkowania zooma.

No i właśnie widzę, że Czacha dopisał o drobiazgach. Słusznie. Kilka stówek zjedzą.

Kurcze, ale fajnie wydaje się cudze pieniądze...
    CanOn Can'tOff

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Pierwszy post na forum więc się witam ze wszystkimi
    Pytanie klasyczne tzn. do tej pory robiłam zdjęcia f9600s ale że nic nowego już z niego nie wycisnę, zdecydowałam się na zakup pierwszego w życiu lustra.

Mam do wydania 15k i muszę je wydać jakby jednorazowo, tzn. nie bardzo mam możliwość długiego eksperymentowania i dochodzenia do kolejnych wniosków, następny możliwy wydatek dopiero za rok wtedy nastąpi ewentualna korekta zapotrzebowania wiec chciałam jakoś tak uniwersalnie

Ułożyłam sobie zestaw po przeczytaniu niezliczonej liczby postów, zgłupiałam z nadmiaru teorii i prosiłabym o ewentualną korektę:
    50D + tamron 17-50 f/2.8 + canon 85 f/1.8 + tamron 70-200 f/2.8 + 580EX + grip

Zastosowanie: amatorka z wyróżnieniem portretówki - tu chciałabym popróbować także studyjnie, architektury - tu głównie wnętrza, zazwyczaj ciemne typu kościoły ale i inne, koty, dobrze jakby i macro w to wlazło w przyzwoitej formie bo tu mnie także ciągną eksperymenty.
    Pytanko: starczy czy coś dołożyć, może coś zmienić w zakresie.

na 50D miałam okazje pstrykać, niestety nie na tyle długo żebym mogła pokombinować sama

Za pomoc z góry dziękuję
    freekate
    50d
    + do portretu: Canon 50/1.4 i/lub 85/1.8 moze też 35/2 lub 35/1.4 (zalezy jakie to maja byc portrety?)
    + do architektury wnetrz: statyw! i coś szerokiego ja np polecam Tokina 12-24/4
    + do makro Canon 100/2.8 - również do węższego portretu jest OK.
    + cos długiego: Canon 70-200/4 IS - Super! do portretów-zbliżeń też się nadaje

gdy zdecydujesz się na FF to jak wyżej tylko ...
    + do architektury wnetrz: statyw! i Canon 17-40/4 zamiast Tokiny

i do tego lampa.

Generalnie raczej się skup na szkłach Canona.

Domyślnie

Czacha: Torba jest kupiona na mocny wyrost więc będzie dobra, czytnik mam standardowy chyba w kompie, resztę policzyłam i biorąc pod uwagę że na początek nie muszę mieć oryginalnych canonowskich akumulatorów (mam nadzieję że nie muszę?) jakoś wydolę z własnej kieszeni wraz z kartą.
    Filtry.... kolejny problem, co to znaczy lepsze? HAMA UV może być??

masahuku: jakoś do ideii jednego zooma jestem przywiązana, nie zawsze robię foty jeżdżąc sama i poganiacze mi na spokojną wymianę nie zawsze pozwolą, poza tym na spacer nie będę brała całego zestawu

co do statywu ... mam w pełni amatorski CamLink tp2500 z nośnością 1,3kg, rozumiem że nie wydoli, jaki kupić tylko litości nie profesjonalny.... no i żebym ja go uniosła z tym całym sprzętem
    Ostatnio edytowane przez freekate77 ; 10-02-2010 o 14:15

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Hoya Super HMC lub B+W MRC ... wybieraj te najdrozsze, bo zakladanie Hamy czy innego badziewia do tej puszki i dobrych jakosciowo szkiel mija sie z celem.

Pamietaj ze najlepsza jakasc w Twoim zestawie bedzie taka, jak najslabsze jego ogniwo.. czyli np. filtr Hama. Inwestujac tyle pieniedzy w optyke i dobry aparat nie oszczedzaj 200-300zl na filtrach.

Zastanawiam sie, czy warto dublowac ogniskowa przez kupowanie Canona 85/1.8 i Tamrona 90/2.8 .. ten pierwszy moze robic za makro dzieki pierscieniom posrednim, a ten 2gi do portretow raczej sie nie nadaje - ma powolny AF i co tu duzo mowic, jest zbyt ostry

masahuku, nie widze sensu robienia wszystkich zdjec stalkami - one beda do portretow i architektury ze wzgledu na o wiele mniejsze znieksztalcenia obrazu. Na codzien polecam smigac z podpietym T28-75/2.8 ktory jest uniwersalny, jasny i niedrogi w zakupie. Wciaz jetem fanem uniwersalnosci!

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

A może taki zestawik:
    5D II
    24L
    50 Macro
    85 1.8
    430EX
    Przy hurcie z 15K powinno wyjść

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów