Witam, pomyślałem, że dorzuce coś od siebie.
Z racji, że pstrykam od roku czasu, sam przechodzilem przez cały proces oglądania/pytania/sprawdzania/kupowania i ja polecil bym następująco:
- dla amatora, nie ma powodu, aby wydawać na 7d lub 5dII, 50d na pewno wystarczy ci na więcej niż rok
- do portretu bardzo uniwersalna jest c85 1.8, i ani troche nie polecam c50 1.8 która w słabym świetle robi wylącznie zzzz zzzz zzzzzz a nie ustawia ostrość. Jeżeli coś szerszego do studia, to np c28 1.8 i to powinno zamknąć temat portretu
- do architektury, czy to na zewnątrz czy to w kościolach, jeśli robisz ze statywu światło nie ma dużego znaczenia, a uniwersalnym może okazać się tamron 17-50 2.8 który też jest w przyzwoitej cenie.
- nie mam typowego obiektywu macro, ale podejżewam, że polecane canony lub tamron 90 mm będą się sprawować wyśmienicie
- odnośnie gripa, mialem w starym aparacie i faktycznie był przydatny, również ze względu na baterie, ale przy aparatach z półki 40d+ baterie wytrzymują, według mnie,wystarczająco długo
- natomiast jako dodatek uzupełniający jakieś krótkie tele może się przydać, wygody zooma nic tu nie zastąpi i podejżewam, że klasyczne 70-200/4 L załatwi sprawe, chociaż ja preferuję stałki i pewnie wziął bym 135/2 L
- 430ex na początek jest nieoceniona i sam się zastanawiam jak mogłem tak długo pstrykać bez zewnętrznej lampy

Mam nadzieje, że się przyda,

Pozdrawiam