Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 63

Wątek: Nowa - pytanie o sprzęt:)

Mieszany widok

Domyślnie Nowa - pytanie o sprzęt:)

Pierwszy post na forum więc się witam ze wszystkimi
    Pytanie klasyczne tzn. do tej pory robiłam zdjęcia f9600s ale że nic nowego już z niego nie wycisnę, zdecydowałam się na zakup pierwszego w życiu lustra.

Mam do wydania 15k i muszę je wydać jakby jednorazowo, tzn. nie bardzo mam możliwość długiego eksperymentowania i dochodzenia do kolejnych wniosków, następny możliwy wydatek dopiero za rok wtedy nastąpi ewentualna korekta zapotrzebowania wiec chciałam jakoś tak uniwersalnie

Ułożyłam sobie zestaw po przeczytaniu niezliczonej liczby postów, zgłupiałam z nadmiaru teorii i prosiłabym o ewentualną korektę:
    50D + tamron 17-50 f/2.8 + canon 85 f/1.8 + tamron 70-200 f/2.8 + 580EX + grip

Zastosowanie: amatorka z wyróżnieniem portretówki - tu chciałabym popróbować także studyjnie, architektury - tu głównie wnętrza, zazwyczaj ciemne typu kościoły ale i inne, koty, dobrze jakby i macro w to wlazło w przyzwoitej formie bo tu mnie także ciągną eksperymenty.
    Pytanko: starczy czy coś dołożyć, może coś zmienić w zakresie.

na 50D miałam okazje pstrykać, niestety nie na tyle długo żebym mogła pokombinować sama

Za pomoc z góry dziękuję
    freekate

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

15tys? ale teraz z dotacji jest 18, a od marca powinno byc 19 jesli bedziesz brala sie za sluby to jest taki jeden mega wielki watek o sprzecie do slubow ... ale kondensujac:

EOS 5DMkII + 35L + 50/1.4 + 85/1.8 + lampa

lub wersja bardziej ekonomiczna
    EOS 5DMkII + 35/2 + 50/1.8 + 85/1.8 + lampa

oba zestawy mozna mieszac, dodac lub zamienic ktorys z 35-tek na Canona 28/1.8. jako spacer-zoom polecam Tamrona 28-75/2.8

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    ... ale kondensujac:

EOS 5DMkII + 35L + 50/1.4 + 85/1.8 + lampa

lub wersja bardziej ekonomiczna
    EOS 5DMkII + 35/2 + 50/1.8 + 85/1.8 + lampa
    Czacha, polecasz jasne stałki??? :-D

freekate - 15 000 zł na "amatorskie zastosowanie" to b. duży budżet. I na dodatek dość szerokie spektrum zainteresowań.
    Gdybyś określiła, jaki masz priorytet, łatwiej byłoby coś dobrać.

"Zastosowanie: amatorka z wyróżnieniem portretówki" - jeśli tak jest, to do FF na pewno 85/1.8 lub 135L, a do szerszych kadrów np. 50/1.4. Co do 50/1.8 - nie wiem, jak ten obiektyw wyrabia się na upakowanej matrycy 5DII

Do macro możesz dokupić pierścienie Kenko. To nie będzie to samo, co obiektyw macro, ale zawsze jakieś wyjście z sytuacji, gdzie kasa już wydana, a przyszła ochota nowy rodzaj fotografii.
    CanOn Can'tOff

Domyślnie

Nie dotacja i nie śluby ino raty zastosowanie jak wyżej

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Mimo wszystko sprzet pozostaje jak wyzej

Domyślnie

EOS 5DMkII - amatorsko będzie mi to potrzebne? Zdjęć zasadniczo nie wywołuje, jakoś trwałam w przekonaniu że pełna klatka ma wtedy uzasadnione zastosowanie - może się myliłam
    Watek o sprzęcie ślubnym przerobiłam pod kątem tych cholernych kościołów, tylko tam ludzie a mnie interesują wnętrza głownie... zmienia to coś??

Domyślnie

Popatrzyłam na kwotę, i pierwsze co pomyślałam to FF.

Wtedy może być na przykład:
    5d mkII (8000zł) + 17-40/4L (2700zl) + 85/1,8 (1400zł) + 580EXII (1500zł) + grip (1000zł) = 14 600zł.

f/4 w kościołach ciut ciemno, ale z drugiej strony jeśli chodzi tylko o wnętrza, a nie o ceremonie, to powinno dać radę, podobnie jak np. Samyang fish, którego mimo 3,5 się zawsze trochę przymyka, a i tak bez problemu da radę zrobić wnętrze nawet dosyć ciemnego kościoła. 85/1,8 w portrecie na FF daje bardzo fajne rezultaty. A FF do portretu to bajka.. przy takiej kwocie i zastosowaniach chyba bym się nie zastanawiała nad APS-C, ale to Twój wybór
    C5DII | C40D | Sam8/3,5 | C35/1,4L | SMCTakumar50/1,4 | C70-200/2,8L | C580EXII | m42

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

5D nie jest sprzetem profesjonalnym - a skoro chcesz wydac 15tys to wydaj je tak, aby jakosc odzwierciedlala cene. Myslisz ze slubniacy potrzebuja super jakosci 5tki i eLek? Przeciez i tak wszystkie zdjecia oddaja na plycie, a odbitki robia gora 15x21cm

Do portretu studyjnego (i nie studyjnego) potrzebujesz cos szerszego niz 85mm, chyba ze masz dostep do duzego studia. W kosciele przydadza sie jasne szkla i body ktore nisko szumi - tutaj z pomoca przychodzi 35mm lub 28mm z jasnym swiatlem.. chociaz skoro piszesz ze slubow nie bdziesz robila, to do kosciola mozesz sobie wniesc statyw, ustawic przyslone na f11-16 aby wszystko bylo ostre i robic fotki wnetrz.

W sumie przy 2gim zestawie nawet gdy dorzucisz do niego T28-75/2.8 pozostaje jeszcze kasa na dokupienie Sigmy 20/1.8 do wnetrz Moim zdaniem bedziesz miala zestaw idealny.

Domyślnie

Czacha, czyli Twoim zdaniem:
    EOS 5DMkII + 35/2 + 50/1.8 + 85/1.8 + lampa + do tego T28-75/2.8 + Sigma 20/1.8 ?
    Wnętrza ze statywu raczej robię, chyba że go z lenistwa nie wiozę.
    Studio do którego mam ewentualny dostęp to duże nie jest na pewno
    Kurde, ja nawet 5D pod uwagę nie brałam Wracam do czytania
    Dzięki a jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie to z góry dziękuję
    Ostatnio edytowane przez freekate77 ; 10-02-2010 o 12:39

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Tak, miala bys zestaw uniwersalny i do wszystkiego. Ewentualnie 5D2 + 24-105L + 50/1.8 + 85/1.8 + lampa .. i zapewne wystarczy na jakies rybie oczko.

Taki zestaw rowniez pokryje wiekszosc potrzeb, ale bedzie bardziej wygodny bo zapewne wiekszosc fot bedziesz robila zoomem, a stalki tylko do portretow.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów