Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Wątek: Nowa - pytanie o sprzęt:)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A ja namieszam trochę.
    1. Bez sensu początkującej osobie która przechodzi z kompakta polecać same stałki IMHO!
    2. Uniwersalny zestaw? Przy takim budżecie można się pokusić o:
    - 5DII w kicie z 24-105L: 11k (bardzo uniwersalne szkło do FF)
    - 85/1.8: 1,4k (do portretu)
    - samyang: 14/2.8: 1,1k (ultra szeroki kąt za mały pieniądz - architektura)
    - 430EXII: 1k
    Zostaje jakieś 500zł na karty i torbę i jest uniwersalny zestaw z uwzględnieniem portretu i architektury. Jedynie do macro brakuje niestety no ale to można zamiast samyanga wziąć macro bo 24 na FF to i tak szeroko już jest więc pewnie wystarczyłoby do architektury
    a jeżeli jednak crop to:
    - 50D lub 7D z 17-55/2.8 IS: 7k lub 9k
    - 70-200/4L: 2,5k
    - 100/2.8 macro: 2k
    - 85/1.8: 1,4k lub 430EXII: 1k(zależy który wariant, przy 50D starczy na oba, przy 7D tylko na jedno)

Musisz się teraz zdecydować co bardziej wolisz i co CI bardziej potrzebne. FF i mniej szkieł czy crop i więcej szkieł
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Domyślnie

Ponieważ faktycznie namieszało mi się strasznie dziękuję wszystkim za sugestie
    Jakby ktoś jeszcze miał jakieś propozycje to piszcie, ja siedzę i czytam i dokształcam się i porównuję i coraz mniej wiem

Goomis: moje próby z 50D wypadały akurat stałkami i jakoś źle tego nie widziałam, zależy mi bardziej na konkretnym przeznaczeniu, zresztą jak pisałam, daje sobie potem rok na weryfikacje i wtedy jedyne rozwiązanie wymiany to sprzedać szkło-kupić szkło, najgorszy ten pierwszy zakup
    Ostatnio edytowane przez freekate77 ; 10-02-2010 o 16:15

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witam, pomyślałem, że dorzuce coś od siebie.
    Z racji, że pstrykam od roku czasu, sam przechodzilem przez cały proces oglądania/pytania/sprawdzania/kupowania i ja polecil bym następująco:
    - dla amatora, nie ma powodu, aby wydawać na 7d lub 5dII, 50d na pewno wystarczy ci na więcej niż rok
    - do portretu bardzo uniwersalna jest c85 1.8, i ani troche nie polecam c50 1.8 która w słabym świetle robi wylącznie zzzz zzzz zzzzzz a nie ustawia ostrość. Jeżeli coś szerszego do studia, to np c28 1.8 i to powinno zamknąć temat portretu
    - do architektury, czy to na zewnątrz czy to w kościolach, jeśli robisz ze statywu światło nie ma dużego znaczenia, a uniwersalnym może okazać się tamron 17-50 2.8 który też jest w przyzwoitej cenie.
    - nie mam typowego obiektywu macro, ale podejżewam, że polecane canony lub tamron 90 mm będą się sprawować wyśmienicie
    - odnośnie gripa, mialem w starym aparacie i faktycznie był przydatny, również ze względu na baterie, ale przy aparatach z półki 40d+ baterie wytrzymują, według mnie,wystarczająco długo
    - natomiast jako dodatek uzupełniający jakieś krótkie tele może się przydać, wygody zooma nic tu nie zastąpi i podejżewam, że klasyczne 70-200/4 L załatwi sprawe, chociaż ja preferuję stałki i pewnie wziął bym 135/2 L
    - 430ex na początek jest nieoceniona i sam się zastanawiam jak mogłem tak długo pstrykać bez zewnętrznej lampy

Mam nadzieje, że się przyda,

Pozdrawiam

Dopiero zaczyna
    Miasto
    malbork

Domyślnie

Witam!
    Jestem amatorem i też to przechodziłem,moim porzednim body było C450d(przez rok nie nażekałem dopoki nie miałem w ręku C50d,dla mnie przeskok ogromny.Choc 450-ka dawała fajne obrazki jednak zdecydowałem się na zmianę i nie żałuję.
    Moim zdaniem PiotrZ bardzo sensownie podpowiada , a c50 1.8 zamieniłbym w tym zestawie na c50 1.4
    pozdrawiam
    C50d +Canon EF 17-40mm f/4 L USM+ Canon 50 mm f/1.4 EF USM
    + Canon 70-200 mm f/4.0L EF USM+Speedlite 430EX II

Bywalec
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

100/2.8L do zdjęć macro, które mają być tylko dodatkiem, to dość spory wydatek. 85/1.8 na cropie już zmusza do ciasnego kadrowania, o ile nie ma się dużo miejsca na odejście i dokładanie drogiego szkła o podobnej ogniskowej chyba nie jest potrzebne. Za te pieniądze można obstawić dłuższe ogniskowe np. takim C70-200/4. Przyda się do bokehowych portretów i do detali w architekturze.
    CanOn Can'tOff

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez masahuku Zobacz posta
    100/2.8L do zdjęć macro, które mają być tylko dodatkiem, to dość spory wydatek. 85/1.8 na cropie już zmusza do ciasnego kadrowania, o ile nie ma się dużo miejsca na odejście i dokładanie drogiego szkła o podobnej ogniskowej chyba nie jest potrzebne. Za te pieniądze można obstawić dłuższe ogniskowe np. takim C70-200/4. Przyda się do bokehowych portretów i do detali w architekturze.
    tyle, że 100/2,8L macro nie musi służyć tylko do zdjęć makro, a jeśli autorka wątku je robi - tym lepiej. To szkło sprawdza się i w portrecie i w detalu (architektonicznym i nie tylko), nie mówiąc o tym, że jakościowo jest pyszne. Napisałam o nim bo mam i używam, a ponieważ jest to dość nowa zabawka, to nie każdy bierze ją pod uwagę w swoich planach i rozkminkach. I tyle. A na co Autorka wyda swoje fundusze - to i tak jej decyzja.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

MZ najlepsze będzie 5D jako body. Do tego Sigma 20/1,8, Canon 50/1,4 (nie bierz wersji 1,8 - lubią się psuć), Canon 85/1,8 czy 100/2, do tego Spidlajt 430EX, ewentualnie jak ci starczy kasy to 580EX, grip i porządny statyw.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Witam
    Na chwilę obecną wiem tyle że co do body to jeszcze nie wiem ale na pewno nie proponowane tu kilkakrotnie 7D bo z tego co wyczytałam to przerost formy nad treścią lekko. Czy 50D czy 5D2 - znajomy pstrykacz, także canonowiec po długiej konferencji namawia mnie na zakup jednak 50D na początek i taka decyzja jest mi bliższa.
    A z obiektywami siedzę, czytam specyfikacje, opinie i testy i nadal nic nie wiem, poza tym że resztę funduszy mam na obiektywy, cały dodatkowy osprzęt idzie z oszczędności...
    Więc jakby ktoś coś jeszcze miał do doradzenia, chętnie dorzucę do spisu kolejne modele

Dzięki wielkie wszystkim

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez freekate77 Zobacz posta
    znajomy pstrykacz, także canonowiec po długiej konferencji namawia mnie na zakup jednak 50D na początek i taka decyzja jest mi bliższa.
    A na jakie obiektywy do 50D namawia Cię ten znajomy?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Obiektywy powinny zalezec od body ktore wybierzesz. 50'tka juz nie bedzie 50'tka, 35'tka nie bedzie 35'tka a i 85'tka tez zmieni pole widzenia. Poza tym jesli zdecydujesz sie na jakis uniwersalny zoom to bedzie to raczej cos pod cropa, wiec przy pozniejszej przesiadce bedziesz bardziej stratna, bo do 5D go nie podepniesz.

5D nie jest sprzetem profesjonalnym. Uwazam ze warto w niego zainwestowac, jesli ma sie taka okazje. Ty nawet z 5D w zestawie spokojnie wyrobisz sie finansowo. Do tego po roku odsprzedasz go z mniejszym spadkiem ceny niz 50D... wiec jak mawiaja za oceanem 'go get it Tiger!'

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów