Tak się składa, że akurat właśnie to szkło było jedynym, które udało mi się kupić w Internecie z poważnie ale subtelnie walnietym AF. Oczywiście był prosto z fabryki i nigdy nie otwierany.

Ja akurat nie mam żadnych problemów z oceną ostrości szkła i nawet bez Live View można było wytestować, że ostrość jest doskonała, ale AF nie zawsze ostrzy. Byłoby to raczej trudne do zdiagnozowania dla osób mniej dociekliwych, bo przypadkowe. Ktoś mógłby zacząć kalibrować, ale to nie było to. Ani BF ani FF, tylko częste przypadkowe mydła w prostych sytuacjach.

Wysłałem te sztuke z powrotem i kupiłem z gabloty w miejscowym sklepie. (Niestety trzeba było zapłacić podatek ) Sprzedawca się zgodził, że jak będzie jakikolwiek problem, to zwracam. Od razu w sklepie wprawnym okiem stwierdziłem, że AF jest sprawny (bo wiedziałem czym się objawia ta wada), a w domu również okazał się równie ostry jak ten pierwszy.

Nie wiem, jak często się to zdarza i nie ma powodu, żeby nie kupować w Internecie, ale 1. tak skomplikowane urządzenia zawsze trzeba testować, bo buble zdarzaja się nawet najlepszym; 2. najlepiej się problemu za wszelką cenę jak najszybciej pozbyć.

Mój drugi egzemplarz jest doskonały pod każdym względem.