Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: "masowa" zmiana z raw na jpg

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie "masowa" zmiana z raw na jpg

Czesc!
    Mam mały problem... zrobiłem ok 500zdjęć w RAW i musze je jakoś przebrac... co do wywalenia a co do poprawki... Denerwuje mnie, że RAW'ow nie można oglądać w przeglądarce.... (tak jak jpg) zastanawiam się jak można by je masowo zamienić na jpg i zapisać np w innym katalogu. Nie bardzo fajnie by było zamieniać każde zdjęcie z osobna samemu... trwało by to zbyt długo.... a czasu mam stanowczo zbyt mało.. grrrr

Dobrze by było, aby była taka możliwość w PS... cos jak wsadowa zmiana nazwy... tak wsadowa zmiana (kompresja) do jpg

ps może ktoś wie gdzie można kupić troche czasu?? (hehe żart)
    Ostatnio edytowane przez Metus ; 09-10-2005 o 12:18
    pozdrawiam
    Metus

Coś już napisał

Domyślnie

I za to lubie RAW bo zmusza do myslenia juz nie pstrykam zdjec bez sensu zanim zrobie zastanawiam sie...
    Canon EOS 300 D + KIT + Sigma 70-300 4 - 5.6 APO DG MACRO + 2 x 512 Mb + Velbon DX 888 Digital
    Hp Photosmart 720

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

można oglądać w przeglądarce: choćby irfanview.

mozna masowo zamienić na jpgi, choćby krótki skrypcik z dcrawem. można wyciągnąć zaszyte jpgi.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Początki nałogu
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dfilip
    I za to lubie RAW bo zmusza do myslenia juz nie pstrykam zdjec bez sensu zanim zrobie zastanawiam sie...

są to zdjęcia ślubne. zawsze robie dużo aby było co wybrać. Przy tego tupu zdjęciach nie zawsze jest czas na namysły. Kiedy chce się uchwycić chwilę, która za momencik pryśnie jak bańka... nie ma możliwości przygotować się do zdjęcia...

Również polubiłem RAW ale... czy RAW zmusza do myślenia?? pozatym sorry ale z Twojej odpowiedzi nic nie wynika...

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    mozna masowo zamienić na jpgi, choćby krótki skrypcik z dcrawem. można wyciągnąć zaszyte jpgi
    Tomek nie znam się na skryptach... moge liczyć na Twoją pomoc??
    pozdrawiam
    Metus

Domyślnie

W PS OTWORZ WSZYSTKIE POTEM SLECT ALL I W OKNIE OBROBKI RAW ZAMIAST OPEN KLIKNIJ SAVE PODASZ KATALOG I WSIO, TYLKO TROCHE TO POTRWA. ACHA NO I POZOSTAJE DARMOWY IRFAN + DARMOWE PLUGINY http://www.irfanview.com/

Pełne uzależnienie Awatar p13ka
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Metus
    Mam mały problem... zrobiłem ok 500zdjęć w RAW i musze je jakoś przebrac... co do wywalenia a co do poprawki...
    Uruchom Adobe Bridge jeżeli masz PS. Dokonaj w nim pierwszej selekcji RAWów. To co zostanie zaznacz i otwórz w ACR do dalszej obróbki.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Metus
    Tomek nie znam się na skryptach... moge liczyć na Twoją pomoc??
    Łatwo, mogę ci napisać, jak pod win to powinno wyglądać.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

w Windows XP pliki RAW normalnie widać w exploratorze jako miniaturki, można je też przeglądać microsoftowym MS RAW Viewer.

poza tym najnowszy DPP ma narzędzie Quick Check Tool w którym szybciutko można przejrzeć i pomarkować w fullscreen wszystkie RAWy (a potem wywołać).
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw
    w Windows XP pliki RAW normalnie widać w exploratorze jako miniaturki, można je też przeglądać microsoftowym MS RAW Viewer.

poza tym najnowszy DPP ma narzędzie Quick Check Tool w którym szybciutko można przejrzeć i pomarkować w fullscreen wszystkie RAWy (a potem wywołać).
    Zapomniałeś dopisać, co należy doinstalować do XP, aby było tak, jak piszesz...:rolleyes:

Uzależniony Awatar Przemek Białek
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

dokaldnie to ze strony misrosoftu

MS RAW Viewer.!!! i oczywiscie service pack 2.0 (jak sie nie myle)
    dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
    "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów