Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Kupowanie dysku zewnętrznego do mac'a

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja oczywiście pisałem o dysku do podłączenia do komputera stacjonarnego 3,5", z osobnym zasilaczem i taki podałem przykład.

Tak jak pisze _igi do laptopa najlepiej sprawdzi się dysk 2,5" zasilany jedynie przez USB, bo w przypadku mobilności jest to dużo wygodniejsze rozwiązanie. W takim przypadku uwagi o osobnym włączniku/wyłączniku oraz stabilnej podstawie oczywiście nie mają zastosowania.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid Zobacz posta
    Tak jak pisze _igi do laptopa najlepiej sprawdzi się dysk 2,5" zasilany jedynie przez USB, bo w przypadku mobilności jest to dużo wygodniejsze rozwiązanie. W takim przypadku uwagi o osobnym włączniku/wyłączniku oraz stabilnej podstawie oczywiście nie mają zastosowania.
    Nie, ale trzeba sprawdzić czy nasz komputerek wysyła odpowiednio dużo mocy z USB, żeby go zasilić.
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Być może się mylę, ale wydawało mi się, że praktycznie wszystkie dyski 2,5" są zasilane wyłącznie przez USB i nie wymagają zasilaczy, natomiast praktycznie wszystkie dyski 3,5" mają zewnętrzne zasilacze i bez nich działać nie będą. Te pierwsze idealne do laptopa i dużej mobilności, te drugie do stacjonarnego, jako backup lub ekstremalnie duży magazyn danych.

Są jeszcze rozwiązania pośrednie, do swojego netbooka dokupiłem nagrywarkę DVD (sam komputer nie posiada żadnego napędu optycznego) zasilaną z 2 portów USB zamiast z jednego. Dzięki temu nie potrzebuje zewnętrznego zasilacza.

Domyślnie

Od 1,5 roku używam dwa dyski 2,5 cala każdy po 250G - Transcend StoreJet. W środku tego ustrojstwa kryje się napęd samsunga. Generalnie jako back up dokumentów czy domowa filmoteka sprawdza się doskonale. Należy do średniej klasy dysków, cena też nie jest wygórowana. Ostatnio za jego testowanie wzięli się sąsiedzi zza południowej granicy

http://www.youtube.com/watch?v=Z0iMPLsmXOs

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Nie, ale trzeba sprawdzić czy nasz komputerek wysyła odpowiednio dużo mocy z USB, żeby go zasilić.
    A możesz podać przykład notebook-a który nie jest w stanie "zasilić" podłączonego do jego portu USB zewnętrznego dysku 2.5"?
    EOS + Speedlite

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów