Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: sprzet uniwersalny jak najbardziej

Mieszany widok

Domyślnie sprzet uniwersalny jak najbardziej

Na poczatek chce sie przywitac bo to moj pierwszy post na tym forum.

sprawa wyglada nastepujaco ...
    planuje wymienic swoja optyke i mam na to troszke funduszy,
    plan wyglada nastepujaco 24-105L IS i 70-200L IS
    korpus to 10-ka
    chce miec jak najbardziej uniwersalny zestaw do fotografii
    slubnej i plenerowej.
    czy uwazacie ze alternatywa beda stalki ?
    w zestawie powiedzmy
    24 1.8
    50 1.4
    85 1.8
    135 2
    200 2.8

koszta beda mniej wiecej porownywalne
    tylko co lepiej bedzie sie spisywac w warunkach slubno weselno plenerowych
    jeszcze plener rozumiem ... ale w kosciele czasem stalki moga chyba zapedzic w kozi rog jesli akcja potoczy sie nie tak jak sobie czlowiek zaplanuje.

prosilbym o porade lub zwrocenie uwagi na inne kwestie ktorych nie dostrzegam.

Bywalec Awatar esenpe
    Miasto
    Warmia

Domyślnie

Jezeli slub/wesele czasami przyadje sie szeroki kat cos ok 18mm 28 po cropie, sam tego doswiadczylem, czasami nie mozna sie odsunac zeby dobrze skadrowac.
    [OKO] - [20D | C18-55IS | C50 | S70-300APO | S600R | TAMRAC ]

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez esenpe
    Jezeli slub/wesele czasami przyadje sie szeroki kat cos ok 18mm 28 po cropie, sam tego doswiadczylem, czasami nie mozna sie odsunac zeby dobrze skadrowac.
    Popieram. Coś szerszego i jasnego do wnętrz + lampa.
    Drugi zestaw (stałki) z pewnością lepszy optycznie, ale bardziej "pracochłonny", montaż, demontaż...
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Moim zdaniem jak do kosciola i na weselisko to raczej jakis jasny zoomik (np. polecany Tamronik albo cos jeszcze szerszego) - tam moze nie byc czasu na zoom nozny. Jak w plener i jest czas na ustawianie mlodych i jak fundusze pozwalaja oraz jak mamy cisnienie na jak najlepsza jakosc optyczna to stalki. Ale i w plenerze Tamron wyrobi...
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

Domyślnie

stałki nigdy nie będa alternatywą - bo to stałki. Wg mnie lepiej było zamiast 24-105 kupić osławionego Tamrona 28-75/2.8 i zostanie Ci jeszcze na portretową stałkę, ewent. jeszcze coś szerokiego. W ten sposób i wilk syty i owca beczy..

Domyślnie

mam to juz ... 17-35 i 28-75 tamrona
    sa naprawde ok
    jednak IS w obiektywie 24-105 bardzo by mi pomogl bo rece mam niezbyt stabilne i nie ma mowy zebym zszedl ponizej reguly 1/ogniskowa.

17-35 chce zostawic a 28-75 bede sprzedawac.
    lampa tez jest 420 a bedzie 580 ka ...
    wiec jedynym pytaniem jest zoom or not to zoom
    ale chyba juz znam odpowiedz.

Domyślnie

hmm no to trochę dziwnie robisz... IS pomaga znacznie, ale z drugiej strony w Tamronie masz 1 działkę więcej na starcie, do tego ISO... Tak czy inaczej do kompletu ja bym wybrał 70-200. Zoom na ślubie/plenerze to naprawdę dobra rzecz (szczególnie dla młodej pary)

Domyślnie

niby tak ... 2.8
    jednak sam widzialem odbitki z IS-em robione na czasie 1/5s i nic nie bylo rozmyte. wiec to troche wieksza przewaga niz 2.8
    a inna sprawa ze czasem mam okazje pocykac dla przyjemnosci zawody lekkoatletyczne i tutaj niestety AF tamrona troszke odstaje od USM-a

Domyślnie

hehhe widzę, że Cię nęci nowe 24-105 Jeżeli zamierzasz go używać także do innych zastosowań, to rzeczywiście, w takiej lekkoatletyce wychodzi jego znacząca przewaga, natomiast w ślubach/plenerach chyba nie, w końcu nie robi się tego w nocy

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Podpowiem ze tez zamierzam kiedys zmienic Tamrona na 24-105 4L .
    Co do jasnosci 2.8 - iso1600 + ew. Neatimage w 20D/350D zalatwiaja sprawe. W 10D sporo gorzej...
    Co do GO portretowej - tu na plener 70-200 2.8 IS swietnie sie sprawia, a przy f4 i ten 24-105 bedzie rozmywal tlo bez problemu - oby byl zadowalajaco ostry przy tej f4.
    Co do IS - niezastapiony ! Po dwoch-trzech godzinach slubnego focenia ciezko utrzymac nawet 1/ogniskowa - IS wiele daje na zmeczone rece.

Co do szerokosci - Milo do tego zestawu miec cos z tego: Tamron 17-35 2.8-4, Canon 17-40 4L, Sigma 20 1.8 .
    Oprocz teo rowniez na ekstremalne sytuacje (np ciemny kosciol i zakaz blyskania lampa od ksiedza) - 50 1.8.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów