Mam 24-105 i efekt zostawania obrazu jest widoczny. poprzednio miałem 17-85 IS i było tak samo.
Nie mam trybu wideo w C50D, więc nie mogę porównać (i ciężko zrozumieć, czemu miałby nie działać przy foto, skoro działa przy wideo), ale działa u mnie dokładnie tak, jak opisali koledzy: lekki szum po wciśnięciu spustu do połowy i "zostawanie" obrazu, widoczne przy lekkim ruchu. Sprawdzałeś z inną puszką?
Zrób na ogniskowej @105 z czasem 1/15 sek z ręki, dwa zdjęcia statycznego obiektu [doniczka z kwiatem np.,. ] raz z włączonym IS a raz z wyłączonym.
Obejrzyj......
Ostatnio edytowane przez janmar ; 21-08-2012 o 18:45
U mnie żyroskop chodzi niemal niesłyszalnie. Muszę przyłożyć ucho do obiektywu. Przy normalnym użytkowaniu wręcz brak dźwięku jego pracy. Przy uruchomieniu IS - brak znanego mi z 28-135 efektu "szarpnięcia" obrazu we wizjerze. Czyli mówiąc krótko: miód, malina.
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
Masz zapewne pomieszane w ustawieniach C.Fn.
Sprawdź C.FnIV-1 (lub je wyzeruj, jest tam taka opcja). Masz tam ikonkę z symbolem przysłony i ikonkę LENS. Jeżeli któraś ma ustawioną "łapkę" to start stabilizacji następuje tylko po naciśnięciu odpowiedniego przycisku. Np. jak masz to ustawione przy symbolu przysłony to stabilizator wystartuje po naciśnięciu przycisku podglądu głębi ostrości.