Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Stabilizacja Canon 24-105 F4.0

Mieszany widok

Domyślnie Stabilizacja Canon 24-105 F4.0

Jestem tu nowy i nie do końca jeszcze wiem czy piszę w dobrym miejscu więc proszę o wyrozumiałość. Być może temat już był ale nie znalazłem nic o tym.
    Kupiłem niedawno 24-105 i odnoszę wrażenie że stabilizacja działa jedynie w trybie Video ( Canon 7d )
    Objawy są takie :
    Tryb Video - włączenie stabilizacji skutkuje charakterystycznym trzaskiem i w trakcie pracy ewidentnie słychać pracę żyroskopu.
    Tryb foto - przełączenie nie skutkuje już takim dźwiękiem, żyroskopu nie słychać, nie odnoszę też wrażenia że na dłuższych czasach zdjęcia są mniej poruszone przy włączonej stabilizacji.

Czy posiadacze tego obiektywu mogli by napisać czy u nich praca stabilizatora jest słyszalna? A do użytkowników 7d prośba także o info czy też widzą taką różnicę w pracy stabilizacji w tych dwóch trybach.
    Wydaje mi się to trochę dziwne więc prośba o podpowiedzi jak sprawdzić czy stabilizacja w trybie foto faktycznie działa bo odnoszę wrażenie że nie działa.
    Dodam jeszcze że na Żytniej po ok 15s oględzin stwierdzono że jest ok

Bywalec Awatar mssk
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Przepraszam, że nie odpowiem na Twoje pytanie, ale nie mam 24-105. Mam natomiast pytanie do Ciebie. Czy ten słyszalnie pracujący żyroskop w trybie video nie przeszkadza w nagraniu dźwięku? Skoro przy niektórych obiektywach słychać jak kręci się silnik, to ten żyroskop też może przeszkadzać.
    Regulamin pkt 8.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hubi75 Zobacz posta
    Kupiłem niedawno 24-105 i odnoszę wrażenie że stabilizacja działa jedynie w trybie Video ( Canon 7d )
    Objawy są takie :
    Tryb Video - włączenie stabilizacji skutkuje charakterystycznym trzaskiem i w trakcie pracy ewidentnie słychać pracę żyroskopu.
    Tryb foto - przełączenie nie skutkuje już takim dźwiękiem, żyroskopu nie słychać, nie odnoszę też wrażenia że na dłuższych czasach zdjęcia są mniej poruszone przy włączonej stabilizacji.
    zyroskop powinien byc slyszalny juz w momencie, kiedy przyciskasz spust do polowy. zarowno w trybie foto jak i wideo.

zeby sprawdzic czy dziala proponuje wlaczyc, wycelowac aparat, lekko ruszyc nim w prawo i potem w miare zdecydowanie szarpnac w lewo. powinno byc odczuwalne wrazenie, ze obraz "zostal" i ze nie jest taki "sztywny" w wizjerze, jak w lensie bez stabilizacji.
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    zyroskop powinien byc slyszalny juz w momencie, kiedy przyciskasz spust do polowy. zarowno w trybie foto jak i wideo.

zeby sprawdzic czy dziala proponuje wlaczyc, wycelowac aparat, lekko ruszyc nim w prawo i potem w miare zdecydowanie szarpnac w lewo. powinno byc odczuwalne wrazenie, ze obraz "zostal" i ze nie jest taki "sztywny" w wizjerze, jak w lensie bez stabilizacji.
    Dzięki za info. Zrobiłem zgodnie z instrukcją ale niestety nie widzę objawu zamrożenia obrazu na wizjerze w trybie foto. Żyroskopu też nie słychać po wciśnięciu spustu do połowy.
    W sumie to nie wiem co o tym myśleć bo nie brałem pod uwagę, że stabilizacja może tylko częściowo nie działać.
    Ewentualnie brak mi doświadczenia by to ocenić a być może wszystko jest ok.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mssk Zobacz posta
    Przepraszam, że nie odpowiem na Twoje pytanie, ale nie mam 24-105. Mam natomiast pytanie do Ciebie. Czy ten słyszalnie pracujący żyroskop w trybie video nie przeszkadza w nagraniu dźwięku? Skoro przy niektórych obiektywach słychać jak kręci się silnik, to ten żyroskop też może przeszkadzać.
    Instrukcja wyraźnie mówi że w trybie wideo nagrywane są też dźwięki związane z pracą aparatu. Być może mikrofon ściąga też ten dźwięk ale prawdę mówiąc wbudowany mikrofonik jest tak wątły że on ledwo co nagrywa cokolwiek.
    Po podłączeniu zewnętrznego mikrofonu jest z pewnością lepiej a myślę że jeśli chce się korzystać z trybu video w 7d to nie ma co się bawić wbudowanym mikrofonikiem.
    Ostatnio edytowane przez Hubi75 ; 09-02-2010 o 08:17 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Dlaczego "wątły" ? Nie bawilem sie 7D, ale 5d2 i 500D maja raczej te same mic. i sa naprawde ok. Poza tym, ze sa kiepskie na wietrze i w mono. Jednak sciagaja naprawde wszystko ok, niestety dzwiek IS to u nich norma.

http://www.youtube.com/watch?v=mDEMca22Yp0

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mam 24-105 i stabilizacja normalnie działa. Po lekkim przyciśnięciu spustu ustawia ostrość i słychać pracujący żyroskop.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Z tą słyszalnością żyroskopu to może być różnie. W moim nie było słychać.

Ustaw aparat na statywie albo podpórka łokcia na parapecie. Delikatne próby poruszenia aparatem i wyraźnie obraz nieco "zostaje". Na statywie obraz może zataczać kółka.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Bywalec
    Miasto
    Suwałki

Domyślnie

U mnie podobnie - delikatnie słychać pracę stabilizacji, jednak mam jedną uwagę. Ten obiektyw to konstrukcja już raczej wiekowa, a przynajmniej z czasów kiedy Canon nie myślał o opcji nagrywaniu filmów w puszkach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maroos Zobacz posta
    U mnie podobnie - delikatnie słychać pracę stabilizacji, jednak mam jedną uwagę. Ten obiektyw to konstrukcja już raczej wiekowa, a przynajmniej z czasów kiedy Canon nie myślał o opcji nagrywaniu filmów w puszkach.
    Konstrukcja jest z 2005 roku ale u mnie problem jest inny, akurat w trybie video nie ma najmniejszej wątpliwości że stabilizacja działa a w trybie foto nie ma ku temu żadnych przesłanek.
    Dlatego chętnie umówiłbym się z kimś kto ma taki słoik by porównać efekty dźwiękowe pracy żyroskopu i efektywność pracy stabilizatora. Chodzi mi o doświadczoną osobę, która umie to zdiagnozować.
    Na żytniej spuścili mnie na drzewo informując że technik sprawdził i jest dobrze i że nie ma sensu go zostawiać na 2 tyg w serwisie bo już wszystko wiadomo.
    Chciałbym mieć pewność co do uszkodzenia zanim pozbędę się na 2 tyg jedynego na chwilę obecną szkła.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hubi75 Zobacz posta
    ... technik sprawdził i jest dobrze i że nie ma sensu go zostawiać na 2 tyg w serwisie bo już wszystko wiadomo...
    no to już masz opinie kogoś doświadczonego

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów