-
Niestety nie mogę dać dobrej oceny. Witam oczywiście forumowicza, ale zdjęcie no niestety słabe.
No więc po pierwsze - czy to zdjęcie nieba czy też wzgórza z zamkiem?
Jak nieba, to po pierwsze jest to dość zwykłe niebo i wyciąganie aparatu aby go sfotografować to w sumie strata czasu. Ponadto techniczne jest też słabe. Mało detali, małe zróżnicowanie tonalne i kolorystyczne, pomimo promieni słonecznych mała też dramaturgia. Rozumiem że sama tarcza słońca jest przepalone, ale ten szmat nieba dookoła to już nie powinien.
Jeśli zaś chodzi o dół - to podobnie. Widzę tylko ciemność i zarysy tego i owego.
Chociaż powiem że dół jest ciekawszy od nieba. Bo akurat jest jakiś nastrój i coś tam ciekawego jest - zarysy zamku, trochę perspektywy. Jednak jest za ciemny.
W takim przypadku najlepiej jest dać dwie ekspozycje - na dół i na górę, i potem je złączyć na zasadzie gradientu albo maski. Tego typu zdjęcia bez ciężkiego udziału Photoshopa to ja nie widzę. Różnica w wartości pomiędzy skrawkiem nieba a dołem jest tak kolosalna że nawet filtr półówkowy nic tutaj nie wskóra.
Uprawnienia umieszczania postów