Pokaż wyniki od 1 do 10 z 646

Wątek: Canon 550D - ogłoszony oficjalnie

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie

Poczekajmy może do pierwszych filmików z 550D, np w 500D obraz się "łamie" nie wiadomo czy nie pozostawili tego w 550D.

Miasto
    Poznan

Domyślnie

Poczekajmy może do pierwszych filmików z 550D, np w 500D obraz się "łamie" nie wiadomo czy nie pozostawili tego w 550D.
    Filmy już są na YT, rolling shutter jak był tak jest

Cytat:Marzeniem filmowca pozostanie i tak profesjonalna kamera.
    Jasne. RED
    Konfrontowałem RED-a ostatnio na planie klipu z siódemką ... poza tym że ma 120fps w 2K i łapie strumień w RAW-ie .. niczym specjalnie od DSLR-ów nie odstaje ... oczywiście każda klatka jest ostro cięta, żadne rolling shutery w rachubę nie wchodzą jedyna kwestia na niekorzyść ... cena

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Grzesiek_PL Zobacz posta
    Myślę, że nie ma na co czekać. To cecha normalna dla matryc CMOS i chyba nic się nie da z tym zrobić. Tzn dałoby się, ale z tego co czytałem wymagałoby to dołożenia do każdego piksela kilku tranzystorów. A to z kolei przy takim upakowaniu i technologii matrycy gap-less jest niemożliwe.

Tutaj jest ciekawy artykuł:
    http://www.dalsa.com/public/corp/Pho..._Litwiller.pdf

Prawdopodobnie tak z problemem poradził sobie RED i stąd bierze się cena za te kamery. Tylko tam jest 12 Mpix na FF a tutaj mamy 18 Mpix na APS-C.

Tak więc obawiam się, że przez najbliższe lata ten problem w lustrzankach będzie występował.
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sober Zobacz posta
    Myślę, że nie ma na co czekać.
    [...]
    Tutaj jest ciekawy artykuł:
    http://www.dalsa.com/public/corp/Pho..._Litwiller.pdf
    Prawdopodobnie tak z problemem poradził sobie RED i stąd bierze się cena za te kamery. Tylko tam jest 12 Mpix na FF a tutaj mamy 18 Mpix na APS-C.
    1. Praca jest z roku 2001 - wiele (w szczególności proces technologiczny kilka razy) się zmieniło.
    2. Samo zastosowanie gap-less nie ma bezpośredniego związku z rodzajem matrycy i zastosowanej migawki elektronicznej.
    3. Skoro w kompaktach, na matrycy-paznokciu upakowano tyle pikseli, to w FF dałoby się te dodatkowe tranzystory pod większe piksele na potrzeby tejże elektronicznej migawki wcisnąć również.
    4. W RED ONE matryca jest "bardziej APS-C": 24.4 mm na 13.7 mm.

Dlatego myślę, że jednak jest na co czekać
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    1. Praca jest z roku 2001 - wiele (w szczególności proces technologiczny kilka razy) się zmieniło.
    2. Samo zastosowanie gap-less nie ma bezpośredniego związku z rodzajem matrycy i zastosowanej migawki elektronicznej.
    3. Skoro w kompaktach, na matrycy-paznokciu upakowano tyle pikseli, to w FF dałoby się te dodatkowe tranzystory pod większe piksele na potrzeby tejże elektronicznej migawki wcisnąć również.
    4. W RED ONE matryca jest "bardziej APS-C": 24.4 mm na 13.7 mm.

Dlatego myślę, że jednak jest na co czekać
    Można zrobić szybką migawkę mechaniczną, jak w kamerze filmowej. Poza tym - RED jest właśnie Full Frame - filmowy Full Frame to mniej niż fotograficzny
    zdRAWki
    PS jest na co czekać, to fakt.
    PPS większośc problemów z Rolling Shutter można obejść przy filmowaniu zbliżając się z czasem do 1/50 -1/25 sekundy. Ujęcia kręcone z krótkimi czasami ekspozycji są nieprzyjemne do oglądania.
    Fotograf platoniczny

Uzależniony

Domyślnie

Faktycznie, zmylił mnie opis producenta, że to jest 35mm.

W każdym razie skanowanie wszystkich pikseli na raz na matrycach CMOS na pewno jest możliwe, ale odbyłoby się to prawdopodobnie ze stratą dla (bardzo wyżyłowanych już) parametrów dla zwykłych zdjęć. I prawdopodobnie odbiłoby się mocno na cenie.
    C7D | S30 1,4 | C17-55 2,8 | S50-150 2,8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Faktycznie, zmylił mnie opis producenta, że to jest 35mm.
    Bo to jest 35mm. Filmowe . Hint: co zrobił Oskar Barnack wynajdując aparat małoobrazkowy?
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W każdym razie skanowanie wszystkich pikseli na raz na matrycach CMOS na pewno jest możliwe, ale odbyłoby się to prawdopodobnie ze stratą dla (bardzo wyżyłowanych już) parametrów dla zwykłych zdjęć. I prawdopodobnie odbiłoby się mocno na cenie.
    ZTCP, to pomysł na "global shutter" nie polega na tym, żeby jednocześnie odczytać wszystkie piksele - bo to raczej nierealne, ale żeby jednocześnie je "zamknąć", a potem czytać już normalnie - linia po linii.
    http://www.bhphotovideo.com/find/new...ge-Sensors.jsp

PS
    Niezależnie jak to działa - pełna zgoda: będzie drożej
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź
    Entuzjastyczny Neofita

Uprawnienia umieszczania postów