Canon 550D - ogłoszony oficjalnie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mgtan
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 1084

Zamieszczone przez psl Zobacz wpis
    W absurd można obrócić wszystko. Jednak np. możliwość nagrywania filmów to bardzo przydatna sprawa. Ja noszę ze sobą często kompakta, którego tylko do nagrywania krótkich filmów używam. Zatem w lustrzance miło bym widział taką możliwość. A zwłaszcza na takim poziomie jak 550d.
    Jak ktoś uważa, że to porażka, bo lustrzanka służy do robienia zdjęć, to nie musi filmować. To nie problem.
    Ja np. nie używam podglądu GO. I nie narzekam, że mój aparat ma taką możliwość.
    to nie kwestia czy jest czy nie ma filmowanie. To kwestia tego że obecnie producenci wdrażają filmowanie zapominając troche że to nie kamera a aparat foto. A niech sobie będzie filmowanie ale na Boga, to jest dodatek a nie główna cecha.
    Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
    24-105 f/4 IS USM + 50 f/1.4
    Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12208

Zamieszczone przez SeaMan Zobacz wpis
      Najbardziej mnie zastanawia fakt możliwości nagrywania filmów i do tego jeszcze jakieś mikrofony... Przecież jest to LUSTRZANKA aparat co prawda dedykowany dla amatorów ale amatorów FOTOGRAFII a nie dla cioci Zosi co jej aparat jest wszystko mający ma tryliard Mpx nagra film a na koniec wyplecie kosz z wikliny
      osobiscie, wierze jednak w uzasadnianie zakupu lustrzanki nie samopoczuciem, a lepszymi wlasnymi zdjeciami. mnie sie penis nie zmniejsza od swiadomosci, ze ktos inny uzywa podobnego albo nawet lepszego sprzetu ode mnie

a xxxD to jak najbardziej jest amatorska seria Canona - rowniez dla cioci Zosi i wujka Mietka.
      www albo tez flickr

Komentarz

• psl
        Bywalec
        • 2009
        • 246

Zamieszczone przez mgtan Zobacz wpis
        to nie kwestia czy jest czy nie ma filmowanie. To kwestia tego że obecnie producenci wdrażają filmowanie zapominając troche że to nie kamera a aparat foto. A niech sobie będzie filmowanie ale na Boga, to jest dodatek a nie główna cecha.
        Uważasz, że 550d brakuje czegoś, jeżeli chodzi o fotografowanie? Zwłasza mając na uwadzę, że jest to puszka EL? Moim zdaniem jedno nie wyklucza drugiego. Podejrzewam, że 550d będzie tego dobrym przykładem.

Komentarz

• mgtan
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 1084

brakowac nie, ale przeczytaj co pisza ludzie we wczesniejszych wątkach - woleli by inne rzeczy, filmowanie jest dodatkiem do aparatu stąd jest to dla mnie funkcja tak samo "istotna" jak przycisk drukowania - którego nigdy nie użyłem nawet.

Komentarz

• psl
            Bywalec
            • 2009
            • 246

woleli by inne rzeczy, filmowanie jest dodatkiem do aparatu stąd jest to dla mnie funkcja tak samo "istotna" jak przycisk drukowania - którego nigdy nie użyłem nawet.
            Dla Ciebie tak. Dla mnie nie. Nie widzę możliwości, aby wszystkie potrzeby były zrealizowane w puszce EL.

Komentarz

• dolomity
              Bywalec
              • 2004
              • 114

brakowac nie, ale przeczytaj co pisza ludzie we wczesniejszych wątkach - woleli by inne rzeczy, filmowanie jest dodatkiem do aparatu stąd jest to dla mnie funkcja tak samo "istotna" jak przycisk drukowania - którego nigdy nie użyłem nawet.
              Myślę, że oczekiwania ludzi wobec tego aparatu są różne. Jeszcze dwa lata temu nie wyobrażałem sobie, że lustrzanką będzie można robić ujęcia ruchome, a teraz fakt, że można dołączyć do niej zewnętrzny mikrofon, traktuję jako pozytywną zmianę. Jeszcze pół roku temu odrzucałem możliwość korzystania z lustrzanki również do filmowania - teraz - po obejrzeniu efektów takiej działalności - zastanawiam się, czy nie będzie to nawet w mojej pracy niezłe rozwiązanie. Kiedy ostatnio chodziłem po górach, spotkałem Amerykanina, który obwieszony był sprzętem (jedynej słusznej firmy). Zaczęliśmy rozmawiać, także o tym, co marketingowcy wymyślą. Oczywiście najpierw zdjęcia 3D, potem filmy 3DHD. I to pewnie w ciągu 2-3 lat.
              Możesz tego nie pamiętać, ale kiedy telefony komórkowe pojawiły się w Polsce, nikt nie myślał o SMSach. A teraz?
              5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8

Komentarz

• brosna
                Zablokowany
                • 2009
                • 89

I coz tego wszystkiego jak to nadal jest CROP.

Komentarz

• psl
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 246

Zamieszczone przez brosna Zobacz wpis
                  A Ty byś chciał, żeby co?

Komentarz

• dolomity
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 114

?? Ja nie oczekuję za 900$ pełnej klatki. W każdym razie nie w najbliższej przyszłości. Na pełną klatkę mam aparat analogowy, do którego ciągle jeszcze mogę kupić filmy. Nim nie zrobię filmu HD i jest to rzeczywiście bardzo miłe. A jaka różnorodność zastosowań obiektywów!
                    5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8

Komentarz

• Kolekcjoner
                      Obertroll
                      • 2006
                      • 18776

A po co ma być co innego?
                      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                      Kapitan Wagner

Komentarz

• polm
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 271

Widzę, że masz 40d. Również go mam i bardzo brakuje mi w nim filmów. Wydaje mi się, że nadal główną cechą ostatnich DSLR jest robienie zdjęć. Uważam, że 550d jest naprawdę ciekawym aparatem. Daje wszelkie możliwości do zrobienia fajnych zdjęć. Filmy w tym nie przeszkadzają. Dla mnie crop i 18mpix nie są wadą.
                        Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Komentarz

• mgtan
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1084

tak jest mam 40d, i mi nie brakuje filmowania. nawet o tym nie myśle przyznam się. Na obecną chwilę jest to dla mnie cecha tak samo interesująca jak inflacja w Nowej Zelandii - czyli wogóle.

Komentarz

• piast9
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 3267

Ja też przyznam, że gdy filmowanie weszło do lustrzanek to pukałem się w głowę. Ale popatrzcie na to, co tym da się zrobić! Amatorskie produkcje wrzucane na youtube nabrały zupełnie innego wyrazu, innej plastyki. Z amatorskimi kamkorderami nie ma w ogóle co porównywać.

Nie dziwię się zatem, że producenci idą w tę stronę. Filmy nie przeszkadzają w fotografowaniu a większa ilość klientów może sięgnąć po produkt z filmami.
                            650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• darek-dorado
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 38

mgtan też jeszcze niedawno myslałem, że filmowanie w lustrzankach to poroniony pomysł ale dzisiaj uważam, że skoro w robieniu zdjęć nie przeszkadzają, a czasami mogą się przydać, np jako uzupełnienie relacji z wyprawy/wycieczki, to czemu nie? Dla filmów między innymi zamiast kupić 50D, wolę poczekać i kupić 7D. W ubiegłym roku byłem w północnej Norwegii i podczas wędkowania na oceanie podpłynął do naszej małej łódki spory wieloryb, krążył dookoła łodzi kilkanaście minut, raz zatrzymał się tuż przy burcie, dosłownie dotykając jej nosem. Kto żyw wyciągał aparaty, kamery. Zdjęcia owszem ciekawe, ale filmy z tego spotkania biją najlepszy foty na łeb, na szyję. Dla takich chwil warto mieć mozliwość przejścia w ciągu sekundy z fotografowania do filmowania i z powrotem, zwłaszcza gdy jedno nie odbywa się kosztem drugiego. A np. wieloryba z odległości 1 metra, w jego naturalnym środowisku raczej nie widuje się co tydzień...
                              C7D; C 400 f/5.6 L USM

Komentarz

• madc0w
                                Początki nałogu
                                • 2009
                                • 370

filmy nie przeszkadzają, zwłaszcza pełne hd z możliwością kontroli ekspozycji, dla mnie to akurat bdb dodatek
                                zresztą post kolegi wyżej mówi że lepiej mieć i nie używać niż nie mieć a żałować później
                                W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Komentarz

Pracuję...
                                X