Strona 43 z 65 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 646

Wątek: Canon 550D - ogłoszony oficjalnie

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Musiałem zrobić eksperyment i potwierdzam co mówi Myslidar.

DPP, NR L=9 (domyślnie z puszki)
    DPP, NR L=15
    DPP, NR L=20
    JPEG z puszki, z włączonym odszumianiem

Tym razem AF nie trafił
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Dla porównania: bez odszumiania w ogóle:
    Ostatnio edytowane przez MariuszJ ; 26-03-2010 o 00:11 Powód: Automerged Doublepost
    Entuzjastyczny Neofita

Uzależniony

Domyślnie

Czy wywołujesz w DPP? Rozumiem, że redukujesz tylko szum luminancji (L=), a jak z chrominancją - czy jest na 0?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Na zdjęciach z ISO 12800 nie ruszałem domyślnych nastawów dla tej czułości czyli bodajże 13.

Kiedy wywołuję "sam", staram się znaleźć kompromis między ostrością i szumami, ustawiając redukcje na możliwie niski poziom. W większości wypadków redukcję chrominancji ustawiam na 0, kot tak był. Wpływ tego suwaka w DPP na efekt końcowy jest - dla moich przypadków znikomy.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar Ernest_DLRS
    Miasto
    Toronto, Kanada

Domyślnie

Coraz bardziej przekonuję się do tej puchy
    FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
    APSC + 18-55is | 70-300vc

kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

A mi sie strasznie podoba zawartosc tej polki Jeszcze Cormena z prawej bym dorzucil

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    ...
    W większości wypadków redukcję chrominancji ustawiam na 0, kot tak był. Wpływ tego suwaka w DPP na efekt końcowy jest - dla moich przypadków znikomy.
    To mnie właśnie mocno zaciekawiło po pojawieniu się 7D (czyli starszego brata pięćset pięćdziesiątki . Mam taką spiskową teorię wyssaną z palca i nie popartą żadnymi dowodami, że te puszki (lub może raczej DPP po wykryciu że RAW jest z tego aparatu) coś skrycie robią z szumem chrominancji. Podobną strukturę szumu dla wysokich ISO można uzyskać na 50D ustawiając w DPP bardzo wysokie odszumianie chrominancji i nieduże luminancji. Optyczni zrobili test 7D na wołarce, która nie wykonuje szamańskich zabiegów i efekt był raczej kiepski. Nie to, żebym miał coś do 7D/550D - ostatecznie liczy się efekt, który jest naprawdę dobry. Po prostu zastanawiam się tylko, jaki jest klucz do sukcesu...

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    To mnie właśnie mocno zaciekawiło po pojawieniu się 7D (czyli starszego brata pięćset pięćdziesiątki . Mam taką spiskową teorię wyssaną z palca i nie popartą żadnymi dowodami, że te puszki (lub może raczej DPP po wykryciu że RAW jest z tego aparatu) coś skrycie robią z szumem chrominancji. Podobną strukturę szumu dla wysokich ISO można uzyskać na 50D ustawiając w DPP bardzo wysokie odszumianie chrominancji i nieduże luminancji. Optyczni zrobili test 7D na wołarce, która nie wykonuje szamańskich zabiegów i efekt był raczej kiepski. Nie to, żebym miał coś do 7D/550D - ostatecznie liczy się efekt, który jest naprawdę dobry. Po prostu zastanawiam się tylko, jaki jest klucz do sukcesu...
    Mnie z kolei niepokoi mocno to, co odkrył Myslidar. Znów mamy chyba do czynienia ze skrzętnym ukrywaniem przez Canona algorytmów (podobnie jak sposobu reskalowania SRAW) w puszce, choć wiadomo że to tylko utrudni reverse engineering, a nie go uniemożliwi.

Aby odsunąć niepokoje na plan dalszy - pod względem szumów para 7d/550d wyznacza nowy poziom, dający nadzieję na dogonienie żółtej konkurencji.
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

muflon, dokładnie to samo chciałem napisać, tylko ja bym dorzucił Rolina albo Kernighan'a/Ritchie'go :wink:
    pozdro.,
    m.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    ...

Aby odsunąć niepokoje na plan dalszy - pod względem szumów para 7d/550d wyznacza nowy poziom, dający nadzieję na dogonienie żółtej konkurencji.
    No właśnie - mam wrażenie, że C zaczął mocniej korzystać z pomysłów N i wyraźniej miesza w obrazie z matrycy (zarówno w JPG z puszki, jak i w DPP). To zjawisko pojawiło się już przy okazji 50D - pamiętamy, że początkowo niezależne wołarki wołały wyraźnie gorzej RAW-y niż DPP.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wałbrzych/Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Kluczem jest dobry algorytm, te które działają wolno dają lepszy efekt. Pisałem już o tym w innym temacie, ale po kilkudniowym testowaniu najlepsze rezultaty uzyskuję w http://www.dxo.com/intl/photo Co prawda wymaga mocnego procesora i z automatu na swój sposób wyostrza RAWy, ale ilość szczegółów jakie daje przy wysokich ISO i świetnym odszumianiu oraz korekcji różnych szkieł rekompensuje wszystko.. 550D pewnie jeszcze nie obsługuje, ale jak ktoś lubi duże ISO tak jak ja to powinien się tym zainteresować..
    Moje portfolio i blog: http://www.islight.pl
    Możesz mnie także polubić: https://www.facebook.com/Fotografia.IsLight

Strona 43 z 65 PierwszyPierwszy ... 33414243444553 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów