Canon 550D - ogłoszony oficjalnie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jotes25
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 3608

Zamieszczone przez sven Zobacz wpis
    Swoją droga ciekaw jestem ilu ludzi pluje sobie teraz w brode, ze kupilo 7d?
    Też jestem zaskoczony, że Canon nie obciął nigdzie filmików w stosunku do 7d. Może właśnie Canon sobie pluje w brodę...

Komentarz

• Doleslav
      Coś już napisał
      • 2007
      • 75

Swoją droga ciekaw jestem ilu ludzi pluje sobie teraz w brode, ze kupilo 7d?
      A niby dlaczego mieliby sobie pluć w brodę?

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez darek-dorado Zobacz wpis
        No nie przesadzajmy, 7D to jednak aparat do trochę innych zastosowań. Ja np potrzebuję body do fotografii przyrodniczej, gdzie liczy się każda fps, dobry AF itp. Tego chyba nie da mi 550D? Oczywiście jeżeli głównym kryterium wyboru są filmy, to 550D chyba wystarczy w zupełności.
        czyli prosta sprawa. kup 7d i nie marudz na 550 :-)

Komentarz

• Kanonowicz

filmowanie lustrzanką

Witam,

Odnośnie filmowania za pomocą aparatów to nie można zapominać o tym że niektóre sceny w tak kasowym i znanym filmie jak "Slumdog" były kręcone przy użyciu 5D Mark II, nie wspominam o teledyskach znanych piosenkarzy i reklamach w telewizji kręconych nie kamerą tylko aparatem. Myślę że Cannon 550d z dobrym jasnym szkłem będzie robił świetne filmy. Kamera w aparacie to wygoda, noszenie np. do lasu aparatu i dużej kamery i potem "żonglowanie" sprzętem, noszenie go to naprawdę ciężka i męcząca sprawa. Kamera w aparacie to już nie rewolucja, a raczej standard i dalsza ewolucja w kierunku zwiększania ilości klatek na sekundę i innych spraw poprawiających jakość filmów, dźwięk itp. Polecam świetny blog o filmowaniu lustrzanką:

W 550d martwi mnie zapis filmów na pliki mov, rozumiem że najlepiej mieć maca w domu i to z górnej półki, trochę mi to nie pasuje, no ale cóż...

Komentarz

• galekeg
            Bywalec
            • 2008
            • 167

Ogólne bicie piany.
            Kto normalny da puszce w 99,99% ustawianej na tryb tematyczny(na świecie) drogie technologie typu: jasny wizjer, skomplikowany AF itp.
            Dla 0,01% Polaków aspirujących do segmentu PROFI ze sprzętem XXXD?
            Proszę się nie obrażać ale to jest nasza rzeczywistość.

cyt. z optycznych czy żółtych nieważne.

"a tymczasem Canon tymi 18Mpix sprzedaje 7D jak swieze buleczki, a ze znacznie tanszy 550D bedzie schodzic jeszcze lepiej to chyba nie trzeba nikomu tlumaczyc... gleboko w d* majac placze teoretykow, ktorzy i tak by tego aparatu nie kupili, i tak..."
            Ostatnio edytowany przez galekeg; 16819.
            SMENAZENITPRAKTICA(1 rok nikon)CANONCANON DIGITAL x2

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez Doleslav Zobacz wpis
              A niby dlaczego mieliby sobie pluć w brodę?
              mam na mysli wylacznie tych, ktorzy kupili 7d dla filmowania. to jest spora grupa nabywcow.
              mam nadzieje, ze canon wypusci kiedys takiego 550d wylacznie do filmowania. z tylu uchylny lcd 4,3 cala i jazda :-)

Komentarz

• dolomity
                Bywalec
                • 2004
                • 114

Zamieszczone przez daromo Zobacz wpis
                Jak widzę jak ktoś pisze ze chciał kupić 7D a się zastanawia nad 550D to zalatuje to totalna amatorszczyzna. Ludzie nie porównujcie profesjonalnego sprzętu potrafiącego przy dobrym użytkowaniu wykonać świetne zdjęcia, który został stworzony aby sprostać oczekiwaniom ludzi myślących o fotografii coś więcej do aparatu, dla klubu "zielonego kwadracika". To tak jakby porównać ferrari z 1995 roku do nowego fiata 126p tzn co z tego ze nowy i mniej pali jak głośny i więcej niż 2 tam nie wejdzie, a o bezpieczeństwie nie wspomnę.
                Ja chciałem kupić 7D, a teraz zastanawiam się nad 550D. Porównuję oba te aparaty (przy czym 550D wyłącznie na podstawie opisu i nielicznych jeszcze sampli) i dobrze się czuję w kategorii "amatorszczyzna". Być może dlatego, że sprzętem xxxD również można robić zdjęcia bez użycia "zielonego prostokąta" (bo w tych aparatach to jednak jest prostokąta), świetnie ujmując kadry i myśląc przed i w trakcie naciskania spustu migawki.

Analogia do ferrari AD 1995 z nowym "maluchem" (są jeszcze takie?) jest chyba mocno chybiona. Tym drugim (w dodatku starym) w 1995 roku byłem w górach wyższych niż następca 1000D i kierowca nowiutkiego ferrari zrobił sobie w nim (zmieścił się) zdjęcie (Canonem). Pewnie jakiś amator amatorszczyzny.

Po drugie kto z kupujących 550D wydrukuje sobie zdjęcie większe niż 20x30 cm?? wg mnie to mały odsetek. Sam bylem użytkownikiem 350D nauczyłem się na nim wiele, drukowałem zdjęcia 20x30 max. Teraz przyszła pora na coś lepszego. Jeśli nie zamierzacie podarzac droga rozwoju to kupcie sobie coś niższego np 400D który będzie pewnie 2 razy tańszy a ma 10.1 MPIX co w zupełności wystarczy każdemu początkującemu amatorowi.
                Jeśli Ty robiłeś takie odbitki, to jest nas już dwóch. W dodatku nadal to robię. I przypuszczam, że odsetek osób postępujących podobnie jest nieco większy, niż jesteś w stanie sobie wyobrazić. Teraz rzeczywiście przyszła kolej na coś lepszego i sugeruję, żebyś przyjął pokornie, że inni mogą uznać, iż właśnie 550D jest tym czymś lepszym (niż 350D). W dodatku niekoniecznie muszą chcieć dać się zakwalifikować do kategorii "początkujący amator" i członek klubu "zielonego kwadracika"

Na koniec dodam - NIE POPADAJMY CHOROBĘ O NAZWIE "MEGAPIKSELE"
                A ja dodam - nie popadajmy w żadną chorobę. To niezdrowe.
                5dmkII, 24-70/2.8, 70-200/4 IS, 50/1.8 II, Samyang 500/8

Komentarz

• Doleslav
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 75

mam na mysli wylacznie tych, ktorzy kupili 7d dla filmowania. to jest spora grupa nabywcow.
                  Nie wiem czy spora, ale nawet jeżeli, to aby poważnie myśleć o filmowaniu 7D musieli jeszcze do tego wydać kilka-kilkanaście tysięcy na konieczny osprzęt (rigi, steadycamy, mikrofony, monitory, follow-focusy i inne bajery). O obiektywach nie wspomnę, bo zakładam że już mieli... Myślisz że tacy ludzie naprawdę żałują, że nie poczekali na 550D? Filmowanie lustrzanką może być nową możliwością dla filmowca, ale dla amatora-fotografa pozostanie intrygującą i nęcącą ciekawostką, niczym więcej. Filmowanie przez fotografa kończy się zazwyczaj na paru kilkuminutowych testach i poznaniu ogromnych możliwości i ograniczeń. Marzeniem filmowca pozostanie i tak profesjonalna kamera.

Komentarz

• sv

Zamieszczone przez Doleslav Zobacz wpis
                    Marzeniem filmowca pozostanie i tak profesjonalna kamera.
                    Jasne. RED.

Komentarz

• Grzesiek_PL
                      Uzależniony
                      • 2008
                      • 834

Poczekajmy może do pierwszych filmików z 550D, np w 500D obraz się "łamie" nie wiadomo czy nie pozostawili tego w 550D.

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18776

OK możesz mieć swoje zdanie jednak jak dla mnie jak ktoś chce kupić aparat do kręcenia filmów to porostu uległ Canonowskiemu marketingowi i nie tylko. Ludzie jak chcecie robić filmy to sobie kupcie kamerę, a nie piszcie ze "W 7D to w większości skusiło mnie kręceniem filmów HD". Upychają do tych kamer co się da i wypuszczają co 6-10 miesięcy nowy model, a ludzie lecą i wydaja ciężko zarobione pieniądze. Z drugiej strony jak ktoś chce aparatem fotograficznym kręcić filmy to niech kreci Canon na pewno będzie wniebowzięty.
                        No mam wrażenie jak kilku kolegów wyżej, że masz chyba niezbyt duże doświadczenie/wiedzę w temacie filmu skoro wyciągasz takie wnioski. A co dopiero doradzanie ludziom tego co mają kupować .

Zamieszczone przez jotes25 Zobacz wpis
                        Też jestem zaskoczony, że Canon nie obciął nigdzie filmików w stosunku do 7d. Może właśnie Canon sobie pluje w brodę...
                        No właśnie to mnie najbardziej dziwi w tej premierze. Ciekawa sprawa. Może jednak coś wycięli .

Jedna rzecz nasuwa się niezbicie: dla osób, które były zmuszone kupić 7D ze względu na filmy sytuacja po tej premierze zmieniła się radykalnie.
                        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• CamDam
                          • 2006
                          • 14

Poczekajmy może do pierwszych filmików z 550D, np w 500D obraz się "łamie" nie wiadomo czy nie pozostawili tego w 550D.
                          Filmy już są na YT, rolling shutter jak był tak jest

Cytat:Marzeniem filmowca pozostanie i tak profesjonalna kamera.
                          Jasne. RED
                          Konfrontowałem RED-a ostatnio na planie klipu z siódemką ... poza tym że ma 120fps w 2K i łapie strumień w RAW-ie .. niczym specjalnie od DSLR-ów nie odstaje ... oczywiście każda klatka jest ostro cięta, żadne rolling shutery w rachubę nie wchodzą jedyna kwestia na niekorzyść ... cena

Komentarz

• Doleslav
                            Coś już napisał
                            • 2007
                            • 75

Robi się miezły OT, ale dzialoby się jakby w 5D mkIII dual DIGIC V dawał 120fps i strumień w RAW?

Komentarz

• CamDam
                              • 2006
                              • 14

Oj tak

Komentarz

• Doleslav
                                Coś już napisał
                                • 2007
                                • 75

No jest jakiś filmik

Komentarz