Zawsze możesz dokupić jakąś tanią prostą kamerkę fullhd z zapisem na karty (sony ma kilka fajnych modeli, w kilkuset pln się zmieścisz).
Zawsze możesz dokupić jakąś tanią prostą kamerkę fullhd z zapisem na karty (sony ma kilka fajnych modeli, w kilkuset pln się zmieścisz).
FF + S24EX | S50EX | H58/2 | H85/1.5
APSC + 18-55is | 70-300vc
kiedyś: C 400D > N D700 > C 30D > C 5D > C 40D | S20/1.8, S30/1.4, 85LmkII, 70-200L/2.8
mam zaminnik Alpha Digital i sprawuje sie bardzo dobrze,
więcęj znajdziesz w tym wątku
http://canon-board.info/showthread.php?t=28235&page=8
post #304 oraz post #321 (nie wiem jak wrzucić link do pojedyńczego postu)
@ jasiu_q dzięki już będę wiedział![]()
Kup 550d, szybkie sceny np. z dziećmi kręć na przymkniętym szerszym kącie. Kup do tego lupkę (na fot-tip za 167 pln) na LCD i gripa jeśli korpus jest dla Ciebie za mały. Miałem 40d, to fajny aparat (szybki AF, dobra seria, dodatkowy ekran), ale 550d fajniejszy (filmy, ISO, możliwość wycinania z gęstszego zdjęcia, LCD). Te filmy z lustrzanek są naprawdę boskie. Kręcę czasem mojego psa, który jest naaaaprawdę szybki i nieprzewidywalny (bokser). Na szerokim kącie daję radę. Jedyny minus to wyższa cena 550d od ceny 40d.
Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.
18 megapixeli 550D daje większe możliwości kadrowania. Nigdy wcześniej (na analgowym sprzęcie) nie porywałem się na fotografię przyrodniczą (poza macro), bo nawet obiektyw 300 mm nie dawał możliwości sensownego fotografowania np. ptaków, tym bardziej że w minilabach możliwości kadrowania z negatywów są praktycznie żadne. Teraz mam 550D + C IS 55-250 mm i efekty są świetne; z pełnej klatki można wykroić bardzo dobrą pocztówkę (albo inaczej: pełny ekran 1600 x 1200 pikseli), co daje- jakby przeliczyć dla pełnej klatki- ogniskową ca 1200 mm, a z takiej pocztówki bezboleśnie daje się zrobić format odbitki 13x18 a nawet większy z b. dobrą jakością.
Pewną alternatytwą dla gripa jest nadgarstnik zamiast paska na szyję
z tym kadrowaniem to zgadzam się w pełni, jak robie fotki dziecka to często je później kadruję i tu właśnie gęsta matryca fajnie się sprawdza
@atsf - masz może jakąś swoją galerię gdzieś w necie, zobaczyłem, że masz C 55-250 zastanawiam się nad kupnem tego szkła i chciałbym zobaczyć jak wspólpracuje z 550d (jakie foty wychodzą... szczególnie na końcu)