Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 646

Wątek: Canon 550D - ogłoszony oficjalnie

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar MariuszJ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

"Świeczki z Ikei". ISO 12800, reszta parametrów w exifach. Ta na 1/30s niestety lekko ruszona. Wszystkie ostrzone LV.

Obiecuję, to już ostatni raz
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

To jakieś oszustwo. Pikseli jest o wiele za dużo, bo więcej niż w 40D, a 40D jest jak wiadomo nec plus ultra. Obiektywy się nie wyrabiają i koniec. Może do albumu OK, ale ja wiem , że tam czyha limit dyfrakcyjny i to mi nie pozwala patrzeć na te zdjęcia bez zgrozy. Jeszcze trochę pikseli i z kita będzie tylko czarna klatka bo się nie wyrobi. Praw fizyki Pan nie zmienisz.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Dobra, czas na łyżkę dziegciu.

Autofocus na bardzo jasnych szkłach (stałki) jest w 550d tak samo nieprzewidywalny, jak w 40d, 50d, 7d i oczywiście nowszych trzycyfrówkach (wystarczy zadać sobie nieco trudu i przeszukać net). I nie łudźcie się, że sprawę załatwiłaby mityczna mikroregulacja. To żaden systematyczny BF/FF, to po prostu wysoka (dla mnie zbyt), mało przewidywalna nietrafialność, oczywiście niezależna od używanego punktu AF. Sprawę ratuje ostrzenie na LV, z detekcją kontrastu - wolne, ale niezawodne.

Trochę nie wiem co z tym zrobić. Wysłałem na Żytnią, sugerując jednak pewną systematyczność (1% FF z 85/1.8 ) - aparat oczywiście wrócił jaki był. Nie wiem czy dla tych dwóch stałek nie ożywię trupka 20d, który oczywiście problemów nie ma. Albo moje stałki pójdą do ludzi z piątkami i jedynkami
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    To żaden systematyczny BF/FF, to po prostu wysoka (dla mnie zbyt), mało przewidywalna nietrafialność, oczywiście niezależna od używanego punktu AF. Sprawę ratuje ostrzenie na LV, z detekcją kontrastu - wolne, ale niezawodne.
    Jesteś w stanie poświęcić czułości 3200 i wyższe dla niezawodnego i szybkiego AF?
    Panas ma puścić swoje 12-75mm f/2.8-3.3 IS
    Wydaje mi się, że powoli dorastasz do m/43
    Dziękuję... a i w Panasie to CDAF jest jednak mega szybkie

Trochę nie wiem co z tym zrobić. Wysłałem na Żytnią, sugerując jednak pewną systematyczność (1% FF z 85/1.8 ) - aparat oczywiście wrócił jaki był.
    Dziękuję #2 i uważam, że mimo wszystko masz powody do radości

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Jesteś w stanie poświęcić czułości 3200 i wyższe dla niezawodnego i szybkiego AF?
    Panas ma puścić swoje 12-75mm f/2.8-3.3 IS
    Wydaje mi się, że powoli dorastasz do m/43
    Dziękuję... a i w Panasie to CDAF jest jednak mega szybkie
    Nie mam ideologicznych zahamowań przeciwko "bezlustrzankom". Proste podstawienie w miejsce kliszy matrycy światłoczułej to było od początku dla mnie rozwiązanie "po najmniejszej linii oporu".

Następny mój aparat pewnie będzie "złym" Marzę mówiąc szczerze o wkręceniu w niego swoich dotychczasowych obiektywów, bo to do nich (i techniki z nimi pracy) przywiązuje się najbardziej.

Wszystko wskazuje na to, że w zastosowaniach statyczno-portretowych, mam już "złego" (CDAF na LV)

Gdyby zależało mi tylko na AF - po prostu budowałbym na razie system na Nikonie. Bazę nawet mam. Ale to głupie przywiązanie do Canona...

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Dziękuję #2 i uważam, że mimo wszystko masz powody do radości
    Eh...
    Doradziłbyś lepiej coś
    Entuzjastyczny Neofita

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Fokus z jasnymi stałkami jest po prostu na granicy możliwości i działa prawie bez zarzutu tylko wyjątkowo. Nigdy lepszy nie był. Oczywiście jedynki mają AF (pod względem trafialności) "conieco" lepszy, ale do trafiania na 100% jest im bardzo, bardzo daleko. Elki mają na ogół lepszy AF.

Zależy to też (mocno) od egzemplarza obiektywu. Np. mój 85/1.8 trafia doskonale, ale 28/1.8 czasem nie. 50/1.4 jest pomiędzy, ale na ogół trafia. 70-200/4 IS trafia prawie zawsze, ale nie jest ani jasny ani stałka. Inni mają zupełnie inne doświadczenia.

Domyślnie

Jaki zestaw obiektywów do 550d polecacie ? Zależy mi głównie na szerokim kącie + coś na portrety jasnego (może Samyang ?). Na obiektywy chcę wydać 3500-4500.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Dobra, czas na łyżkę dziegciu.

Autofocus na bardzo jasnych szkłach (stałki) jest w 550d tak samo nieprzewidywalny, jak w 40d, 50d, 7d i oczywiście nowszych trzycyfrówkach (wystarczy zadać sobie nieco trudu i przeszukać net). I nie łudźcie się, że sprawę załatwiłaby mityczna mikroregulacja.
    Tutaj pozwolę się nie zgodzić na całej linii. Więcej niż 90% problemów z "błędnym" działaniem AF, to niedoskonałość najsłabszego ogniwa czyli fotografującego. Potrzeba treningu i wprawy. Warto też spróbować technik, które poprawiają skuteczność, np. korzystania tylko z serwa czy przeniesienia AF ze spustu na osobny przycisk (* lub AF-ON).
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Słaby AF to był może w 300d i 350d, ale tego nie jestem pewien, bo wtedy moje umiejętności były skromne
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 13-04-2010 o 20:11 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Warto też spróbować technik, które poprawiają skuteczność, np. korzystania tylko z serwa czy przeniesienia AF ze spustu na osobny przycisk (* lub AF-ON).
    Dlaczego taka technika jest lepsza od tradycyjnie ustawianego AF czyli OneShot i tylko standardowy spust migawki.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wracając do sprawy AF w 550d, niestety mam pewne przesłanki, aby uznać że problem ten trapi również inne aparaty Canona, włączając w to 7d.

Cytat z http://www.expertreviews.co.uk/digit...canon-eos-550d

The auto-focus system has nine points, with the centre being a cross-type f/5.6 point with extra sensitivity at f/2.8. Most of the time the AF system worked well and focuses very quickly, but occasionally we found that it would front focus. This is where the camera focuses slightly in front of your intended subject and is the same issue we saw with both the 450D and 500D. It isn't a major problem if you're using relatively small apertures, but if you're looking to buy fast glass (with a maximum aperture of f/2.8 or larger), it's something to watch out for.

Koniec cytatu.

Z przykrością - potwierdzam
    Entuzjastyczny Neofita

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów